Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η Gospel πλευρά του Elvis


Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε ο Elvis Presley, «ο βασιλιάς της ροκ». Ολόκληρο το όνομά του ήταν Elvis Aaron (ή Aron) Presley. Ο δίδυμος αδερφός του, Jesse Garon Presley, πέθανε κατά τη γέννα.

Μέχρι τα 42 του χρόνια, όπου άφησε την τελευταία του πνοή (16 Αυγούστου 1977) ο Elvis κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους μουσικής gospel (gospel: θρησκευτική μουσική, ιδιαίτερα δημοφιλής στις Προτεσταντικές εκκλησίες) – συνολικά 8 άλμπουμς μαζί με τα ‘χριστουγεννιάτικα’- ενώ στις συναυλίες του την δεκαετία του 70 έπαιζε πάντοτε 2 με 3 τραγούδια Gospel.


Ο Elvis μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε κοντά του την Βίβλο (αν και πειραματίστηκε και με άλλα θρησκευτικά ρεύματα, όπως ανατολίτικες θρησκείες, μυστικισμό κ.α), ενώ αρκετές φορές στις συναυλίες του διάβαζε και χωρία από την Βίβλο.

Λέγεται μάλιστα ότι δεν του άρεσε να τον φωνάζουν "βασιλιά", λόγω της πίστης του στον Ιησού Χριστό.


Τα Gospel groups που τον συνόδευαν την δεκαετία του ‘70 ήταν: the Imperials, the Sweet Inspirations και ο J.D. Sumner and the Stamps (φωτο).


Σε κάποια συναυλία του παρακάλεσε το κοινό να μην φωνάζει και να παραμείνει ήσυχο καθώς ο J.D. Sumner και οι Stamps θα τραγουδούσαν το 'Sweet, Sweet Spirit'.


Ο Elvis μεγάλωσε με την μουσική Gospel και πάντοτε αγαπούσε να τραγουδάει παλιά και νέα gospel κομμάτια.


Τραγούδησε συνολικά περίπου 50 gospel τραγούδια με πιο γνωστό το 'How Great Thou Art' για το οποίο και βραβεύτηκε το 1968 και το 1975 με βραβείο Grammy, βραβείο που κέρδισε και το 1973 για το ‘He Touched Me’.

Άλλα γνωστά gospel τραγούδια που τραγούδησε ήταν: ‘Amazing Grace’, ‘Peace in the Valley’, ‘Crying in the Chapel’, ‘Where could I Go but to the Lord’, ‘Who am I?’, ‘Lead me, Guide me’, ‘Why me Lord?’, ‘His hand in Mine’, ‘If that isn’t Love’, 'You'll Never Walk Alone' κ.α.


Στο ντοκιμαντέρ “Elvis on Tour” (1972) λέει: «Κάνουμε δύο παραστάσεις κάθε ημέρα επί πέντε βδομάδες συνέχεια. Πολλές φορές όμως πηγαίνουμε μετά και τραγουδάμε μέχρι τα ξημερώματα gospel τραγούδια. Με αυτά μεγαλώσαμε.. Λίγο ή πολύ ηρεμεί το μυαλό σου. Το δικό μου τουλάχιστον το ηρεμεί».


Ο Elvis γεννήθηκε σε ένα σπίτι που έφτιαξε ο πατέρας του και αριθμούσε δύο δωμάτια στο Tupelo του Mississippi, Ο πατέρας του, Vernon και η μητέρα του Gladys Love, ήταν αρκετά θρησκευόμενοι άνθρωποι.

Όταν ο Elvis ήταν μικρός, πήγαινε με την οικογένειά του στην Εκκλησία First Assembly of God στο Tupelo του Μισσισσιππή, όπου γεννήθηκε. Η εκκλησία αυτή, που στην εμφάνισή της δεν διέφερε από ένα συνηθισμένο σπίτι, ανήκε στο κίνημα της Πεντηκοστής και εκεί τις Κυριακές μαζευόντουσαν, συνήθως άνθρωποι μεροκαματιαρήδες, που δεν ξεπερνούσαν τα 25 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν συγγενείς του Elvis μεταξύ των οποίων ο ξάδελφος του πατέρα του, Sayles Presley, που ήταν ο κύριος τραγουδιστής της Εκκλησίας.


Όταν το 1948 η οικογένεια Presley μετακόμισε στο Memphis, για μια καλύτερη τύχη, ο Elvis άρχισε να τραγουδάει στο κατηχητικό (Sunday School) σχολείο της Εκκλησίας όπου γνωρίστηκε με το διάσημο Gospel Group της περιοχής 'The Blackwood Brothers'....


Πληροφορίες: από το βιβλιαράκι του τριπλού CD "Peace In The Valley - The Complete Gospel Recordings"

από την ειδική σελίδα: http://www.elvisgospel.com/ και από... προσωπικό αρχείο...


Τα παρακάτω βίντεο από το YouTube είναι από το ντοκιμαντέρ “He Touched Me - The Gosplel Music of Elvis Presley” (2002), όπου παρουσιάζεται η σχέση του ‘βασιλιά της ροκ’ με την μουσική Gospel, από την αρχή ως το τέλος

Ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές μαρτυρίες για την Gospel πλευρά του Elvis, από τους Ed Enoch (The Stamps), J. D. Sumner (The Stamps), Jake Hess (The Imperials), Myrna Smith (The Sweet Inspirations), Ray Walker (The Jordanaires) και άλλους που έζησαν από κοντά τον Elvis και συνεργάστηκαν μαζί του, μαζί με άφθονο φωτογραφικό υλικό και αρκετά αποσπάσματα από τις συναυλίες του. Ένα DVD που αξίζει να το αγοράσεις!


Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται σε ‘φανατικό’ φίλο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ και του Elvis.


1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.


11.

12.


1 σχόλιο:

Manos είπε...

Δεν του άρεσε να τον αποκαλούν
''βασιλιά της ροκ'', όμως η
ενδυμασία του και τα δαχτυλίδια του άλλα υπονοούν..
'ούτε ο Σολομώντας μέσα στη δόξα του ντύθηκε και φώρεσαι τόσα δαχτυλίδια όπως ο Έλβις!

Δεν έχω παρακολουθήσει και δεν ξέρω πολλά για τη ζωή και τη καριέρα του Έλβις, παρόλα αυτά μου φαίνεται είχε ανάμειξει πολύ το συναίσθημα με την πίστη και την φιλοδοξία του!

Εύχομαι πάντως για τους πιστούς ταλαντούχους μουσικόυς να μην γίνουν σαν τον Έλβις! :) Αυτά απο δικής μου πλευράς.

Αυτός όμως που γνωρίζει πραγματικά καλά τον Έλβις και τον καθένα μας προσωπικά είναι πάντα ο Θεός!