Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η Γερμανία γερνάει. Η μετανάστευση ψηλά, οι γέννες χαμηλά.



Η Γερμανία αντιμετωπίζει ήδη ένα δημογραφικό εφιάλτη, αφού τα ποσοστά γεννήσεων βρίσκονται σε πτώση παρά κάποιες μικρές - φιλικές προς την οικογένεια κυβερνητικές πολιτικές. Τώρα, νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα παρά μεταναστεύουν σε αυτήν αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για την συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας.


Τα διαφαινόμενα δημογραφικά προβλήματα της χώρας είναι απίθανο να έκαναν τους Γερμανούς να επευφημήσουν τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με τα ποσοστά γεννήσεων και μετανάστευσης. Με έναν γερασμένο πληθυσμό, το σύστημα πρόνοιας της χώρας από την γέννηση έως το θάνατο, θα μπορούσε να καταστεί απρόσιτο λόγω έλλειψης ατόμων σε ηλικία εργασίας που θα εγγυηθούν ότι το σύστημα θα συνεχίσει. Και η χώρα φαίνεται να αδυνατεί είτε να προσελκύσει αρκετούς μετανάστες ή να παράγει μωρά αρκετά γρήγορα για να διαλυθούν οι φόβοι της μελλοντικής δημογραφικής καταστροφής.


Μόνο πριν από δύο εβδομάδες, οι ελπίδες, μιας αύξησης γεννήσεων – μέσω κάποιων μέτρων της κυβέρνησης - κόπηκαν με τα τελευταία στοιχεία της γεννητικότητας. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία έδειξε ότι παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε άδειες μητρότητας και πατρότητας και άλλων φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών, ο ρυθμός των γεννήσεων στην πραγματικότητα μειώνεται στη Γερμανία, με 651.000 παιδιά να έχουν γεννηθεί το 2009, ακριβώς 30.000 λιγότερα από ό, τι το 2008.


Με μέσο όρο μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, το ποσοστό γεννήσεων δεν είναι αρκετά υψηλό για να κρατήσει τον πληθυσμό σταθερό. Ο γερασμένος γερμανικός πληθυσμός θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα για την υποστήριξη όλων των συνταξιούχων για το μέλλον ή για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, οι δημογράφοι αναμένουν ο πληθυσμός της Γερμανίας να μειωθεί κατά 17 εκατομμύρια από τα 82 εκατομμύρια που είναι τώρα, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.


Τώρα προσθήκη στα δεινά είναι τα τελευταία στοιχεία της μετανάστευσης τα οποία δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν στην πραγματικότητα την Γερμανία από το να επιλέξουν την χώρα για το νέο τους σπίτι. Για ένα τέταρτο του αιώνα, η Γερμανία ήταν μια χώρα της καθαρής μετανάστευσης, αλλά το 2008 η τάση αντιστράφηκε. Τα αριθμητικά στοιχεία για το 2009, ενώ σημείωσαν μικρή βελτίωση, εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε τα στοιχεία που δείχνουν ότι 13.000 περισσότερα άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Γερμανία το 2009 από αυτά που έχουν φτάσει.


Συνολικά 734.000 άνθρωποι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα το περασμένο έτος, ενώ μόνο 721.000 μετανάστευσαν. Αν και η συνολική μετανάστευση παρουσίασε αύξηση με 39.000 περισσότερους από το 2008, στην αρχή της δεκαετίας πάνω από 800.000 άνθρωποι επιλέγαν να κάνουν τη Γερμανία πατρίδα τους κάθε χρόνο.


Οι περισσότεροι από εκείνους που επέλεξαν να φύγουν ήταν οι ξένοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, με πρώτο προορισμό να είναι η Πολωνία (123.000), μετά η Ρουμανία (44.000) και η Τουρκία (40.000). Από τους 155.000 Γερμανούς που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, οι περισσότεροι επέλεξαν τις ΗΠΑ και την Ελβετία.


Υπήρξε μια μικρή βουτιά στην μετανάστευση, με 4.000 λιγότερους ανθρώπους που έφυγαν, σε σχέση με το 2008. Η παγκόσμια ύφεση πιστεύεται ότι ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε εδώ, καθώς οι υποψήφιοι μετανάστες γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πιο σκληρή εποχή διασφάλισης των θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Η Ισπανία, για παράδειγμα, ήταν από καιρό μια δημοφιλής επιλογή για τους γερμανούς μετανάστες, αλλά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της λειτουργούν τώρα ως αποτρεπτικός παράγοντας.


Ο Klaus J. Bade, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ένταξη και τη μετανάστευση (SVR), υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να καταστεί περισσότερο ελκυστική για τους Γερμανούς όσο και τους μετανάστες. Λέει ότι πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Γερμανία διαμαρτύρονται για τις «στενές ιεραρχίες στις γερμανικές εταιρείες, τις μικρές πιθανότητες να προχωρήσουν και την έλλειψη δικαιοσύνης όσον αφορά την αναγνώριση των επιδόσεων." Από την άλλη πλευρά, σε ανθρώπους σε άλλες χώρες η Γερμανία έχει φήμη ότι δεν χαιρετίζει τους ξένους, μια εικόνα "που δεν θυμίζει πρόσκληση", είπε ο Bade στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.


Η Uta Koch του οργανισμού ανακούφισης - με έδρα το Αμβούργο - Raphaels Werk, η οποία συμβουλεύει τους μετανάστες και τους παλιννοστούντες, λέει ότι η επιλογή να αφήσεις την πατρίδα σου έχει μικρή σχέση με την αναζήτηση της περιπέτειας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο να εγκαταλείψουν τη Γερμανία", δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt. Η απόφαση λαμβάνεται από το φόβο της ανεργίας στην πατρίδα, ή την ελπίδα καλύτερων αμοιβών και φροντίδας για το παιδί στο εξωτερικό, εξηγεί η ίδια.


Ο ειδικός για θέματα μετανάστευσης του κόμματος των Πρασίνων, Memet Kilic, λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η χώρα μας δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική, ιδίως για τους μετανάστες". Επισημαίνει το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα 10.000 περισσότεροι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Γερμανία για την Τουρκία από ό, τι το αντίθετο.


Ο Reiner Klingholz του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη είπε εν τω μεταξύ, στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι για την οικονομία για να αντισταθμίσει τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων, θα πρέπει να να μεταναστεύει "μισό εκατομμύριο ανθρώπων ετησίως μέχρι το 2050 - και αυτό δεν είναι πιθανό. "


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: