Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ναρκισσιστές και με χαμηλή αυτοεκτίμηση οι χρήστες του Facebook, λέει μελέτη



Το να κάνεις χρήση του Facebook είναι το online ισοδύναμο του να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη.
Αυτοί που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο για να ενημερώνουν το προφίλ τους στο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ναρκισσιστές, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Το Facebook προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό για τους ναρκισσιστές για να παρακολουθούν την εμφάνισή τους και πόσους «φίλους» έχουν, αναφέρει η μελέτη, δεδομένου ότι τους επιτρέπει να τα πάνε καλά σε «ρηχές» σχέσεις, αποφεύγοντας την ζεστασιά και την συναισθηματική ταύτιση.
Έχουν επίσης την τάση να χρησιμοποιούν το site για να προωθούν τους εαυτούς τους σε φίλους ή σε ανθρώπους που θα ήθελαν να συναντηθούν, είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει η μελέτη.
Η ερευνήτρια Soraya Mehdizadeh από το York University του Καναδά ζήτησε από 100 φοιτητές, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 18 και 25 να της πουν τις συνήθειές τους στο Facebook.
Τους δόθηκε ένα ψυχολογικό τεστ, για να μετρηθούν τα επίπεδά τους στον ναρκισσισμό, τον οποίο η μελέτη τον ορίζει ως «το κυρίαρχο στοιχείο της αίσθησης μίας μεγαλοπρέπειας, την ανάγκη για θαυμασμό από άλλους και μια υπερβολική αίσθηση ότι είναι πολύ σημαντικοί».
Αποδείχτηκε ότι εκείνοι που σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ναρκισσισμού στο τεστ, ελέγχουν τις σελίδες τους στο Facebook περισσότερες φορές κάθε μέρα από αυτούς που δεν πέτυχαν υψηλά ποσοστά.
Υπήρξε επίσης μια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών – με τους άνδρες να προωθούν τους εαυτούς τους σε γενικές γραμμές με αυτά που γράφουν στην σελίδα τους στο Facebook, ενώ οι γυναίκες έτειναν να διαλέγουν προσεκτικά τις φωτογραφίες που βάζουν στο προφίλ τους.
Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cyberpsychology, Behaviour And Social Networking’, αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ελέγχουν επίσης τις σελίδες τους στο Facebook πιο τακτικά από το κανονικό.
Αυτό μπορεί να μην αποτελεί κάποια έκπληξη, δεδομένου ότι θεωρείται ευρέως, όσο αντιφατικό και να φαίνεται, ότι ο ναρκισσισμός συνδέεται με μια βαθιά ριζωμένη έλλειψη αυτοσεβασμού.
Η Mehdizadeh παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται όλοι να εκτιμήσουν τα πορίσματα της.
Είπε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι παίρνουν ένα είδος αμυντικής στάσης γι 'αυτό - όπως, ‘εγώ δεν χρησιμοποιώ το Facebook μου για τον λόγο αυτό’ - επειδή είναι μια ταμπέλα που δεν θέλεις να σου κολλήσουν».
Το Facebook έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός διαδικτυακός χώρος στον κόσμο, αλλά έχει προξενήσει και αρκετές διαμάχες.
Μια μελέτη που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι οι βαθμοί των μαθητών που χρησιμοποιούν το Facebook, ενώ διαβάζουν, έστω και αν είναι το έχουν μόνο στο παρασκήνιο, είναι 20 τοις εκατό χαμηλότεροι, κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν το χρησιμοποιούν.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3270