Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Φινλανδία: Δικαστήριο καταδικάζει σε πρόστιμο πάστορα, γιατί αρνήθηκε να λειτουργήσει με γυναίκα πάστορα


Το ανώτατο δικαστήριο της Φινλανδίας επέβαλε πρόστιμο 320 ευρώ σε χριστιανό πάστορα επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με μια γυναίκα λειτουργό, αποκαλώντας την υπόθεση αυτή, υπόθεση «διακρίσεων λόγω φύλου».

Ο Ari Norro είναι πάστορας - κήρυκας της Λουθηρανικής Ευαγγελικής Ένωσης της Φινλανδίας και μέλος της Λουθηρανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Φινλανδία (LEAF), μια ένωση μέσα στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας, που δεν αποδέχεται τη χειροτονία των γυναικών.

Την άνοιξη του 2007, προσκαλέστηκε να κηρύξει κατά την Κυριακάτικη λειτουργία σε μια εκκλησία στο Hyvinkää, στη νότια Φινλανδία, στην οποία υπηρετεί ως θρησκευτικός λειτουργός μία γυναίκα πάστορας, η Petra Pohjanraitio. Η Pohjanraitio είχε προγραμματιστεί να διανείμει την θεία κοινωνία, ωστόσο, πριν από ξεκινήσει η λειτουργία, ο Norro της είπε ότι οι αποστολικές πεποιθήσεις του τον απέτρεπαν από το να συνεργαστεί με γυναίκα πάστορα στο βωμό.

Ο Norro είχε πει ότι οι εκκλησίες φροντίζουν κατά τέτοιο τρόπο τις ποιμαντικές βάρδιες ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις με την επίσκεψη κάποιου πάστορα που δεν θέλει να κάνει μια λειτουργία μαζί με μια γυναίκα. Όμως, 15 λεπτά πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη λειτουργία, εμφανίστηκε η Petra Pohjanraito.

"Στενοχωρηθήκαμε πάρα πολύ από την άφιξή της, γιατί καταλάβαμε πολύ καλά ότι ερχόταν να λειτουργήσει στο βωμό", δήλωσε ο Norro.

Ο Norro είπε ότι προσφέρθηκε να φύγει από την εκκλησία, αλλά η Pohjanraito αποφάσισε να φύγει αυτή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εκκλησίας Hyvinkää υπέβαλε αμέσως αίτημα προς την αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο Norro, δεν πίστευε ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα, επειδή το σύνταγμα της Φινλανδίας υπερισχύει του ποινικού κώδικα του κράτους. Το Σύνταγμα λέει ότι κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, λόγω της θρησκείας ή των πεποιθήσεών του. Ο Norro ισχυριζόταν ότι η ρήτρα αυτή θα τον απάλλασσε από το να καταδικαστεί, επειδή ενήργησε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η εκκλησία δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει προβλήματα όπως αυτό», δήλωσε ο Norro.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται ύστερα από αποφάσεις δύο άλλων κατώτερων δικαστηρίων που έκριναν ότι η εκκλησία πρέπει να τηρεί τους ίδιους κανόνες σχετικά με την «ισότητα των φύλων», όπως και σε άλλους χώρους εργασίας.

"Οι πράξεις που καθορίζονται από την θρησκευτική πίστη, δεν μπορούν να οδηγούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι διακρίσεων λόγω του φύλου," αναφέρει η απόφαση.

Οι νόμοι στην Φινλανδία απαγορεύουν κάθε διάκριση, είτε στο χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους με βάση τη φυλή, τη γλώσσα, την ηλικία, τους οικογενειακούς δεσμούς, την υγεία, τη θρησκεία, τον πολιτικό προσανατολισμό, την εργασία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή το φύλο.

Νωρίτερα ο Norro είχε δηλώσει ότι αν και ορισμένες εκκλησίες και δόγματα, όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Καθολική εκκλησία, δεν χειροτονούν γυναίκες, κανείς δεν προσπάθησε να πει ότι διαπράττουν κάποιο έγκλημα.

Πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον, οι πάστορες θα μπορούν να προσάγονται σε δίκη, αν αρνούνται να συνεργαστούν με ένα gay πάστορα ή ακόμη και αν ένας ιερέας διδάσκει δημόσια ότι οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι ενάντια στο θέλημα του Θεού.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: ΕΔΩ και ΕΔΩ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα!Και τους είχα σε υπόληψη τους Φινλανδούς.Τα έκαναν όλα "ίσωμα".

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός πως αντέδρασε;

Theoprovlitos είπε...

Ειχατε σε υποληψη τους Φινλανδους; Αβουλα πλασματα εκτος αν ειναι για το κακο. Εκει τους πιανει με στενοκεφαλια και ξεροκεφαλια και γινονται δογματικοι και εμπαθεις και ΚΑΚΟΙ ανθρωποι.

Ξερω προσωπικα οτι ο Γραμματεας του Οικουμενικου συμβουλιου της Φινλανδιας, Ορθοδοξος ιερεας, εστειλε τον μπατσο να φοβερισει πιστο στο σπιτι του, γιατι καποιος ρουφιανος του προωθησε αρνητικο σχολιο σε SMS για την θετικη σταση του ιερεα στο γαμο τον ομοφυλοφιλων.