Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι Αιγύπτιοι θέλουν περισσότερο Ισλάμ στην πολιτική, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Με τόσες πολλές εικασίες για το ποιον ρόλο οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί μπορεί να παίξουν σε κάποιο μελλοντικό πολιτικό σύστημα στην Αίγυπτο, αξίζει να εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία από μία δημοσκόπηση, για να δούμε τι λένε και τι σκέφτονται για το ρόλο του Ισλάμ στην πολιτική.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση λέει ότι θέλουν ένα μεγαλύτερο ρόλο για το Ισλάμ στην πολιτική, θέλουν τη δημοκρατία και απορρίπτουν ριζοσπάστες Ισλαμιστές όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι ερωτηθέντες έδειξαν έτσι αρκετά υψηλά επίπεδα στήριξης της παραδοσιακής ισλαμικής τιμωρίας, όπως ο λιθοβολισμός για τους μοιχούς, κόψιμο των χεριών για τους κλέφτες και θάνατος για τους αποστάτες από το Ισλάμ.

Το εάν και πώς οι απόψεις που αντανακλώνται σε αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μετατραπούν σε πολιτική φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, έτσι αυτή η δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, δεν μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος εικόνας για το τι να περιμένουμε. Ακόμα, προσφέρει τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία σχετικά με το τι Αιγύπτιοι μπορεί να θέλουν να δουν από μια μελλοντική κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση ερεύνησε τη στάση των Μουσουλμάνων σε επτά χώρες - την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Τουρκία. Οι ερωτήσεις στην έρευνα είναι μέρος της Global Attitudes Project του Pew, η οποία συλλέγει δεδομένα από το 2002. Τα αποτελέσματα βασίζονται στις απαντήσεις 1.000 ενήλικων που ερωτήθηκαν μεταξύ 12 Απριλίου και 3 Μαΐου σε πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις στα αραβικά.

Για τα λεπτομερή αποτελέσματα από την Αίγυπτο που προέρχονται από την έκθεση, δείτε στο : Οι Αιγύπτιοι θέλουν περισσότερο Ισλάμ στην πολιτική: δημοσκόπηση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: REUTERS

Φώτο από τα πρόσφατα επεισόδεια από ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: