Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ισπανία: Καθηγήτρια θρησκευτικών αναγκάστηκε να αφαιρέσει Σταυρό και εικόνα


Μία καθολική καθηγήτρια θρησκευτικών αναγκάστηκε να αφαιρέσει έναν Εσταυρωμένο και μία εικόνα από τον τοίχο ενός κοινού γραφείου σε ένα γυμνάσιο στην πόλη Zújar της Ισπανίας, επειδή δύο καθηγητές είπαν ότι αισθάνθηκαν «προσβεβλημένοι» από αυτά.

Δύο καθηγητές στο Ινστιτούτο του Al-Zujayr στην Zújar εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την παρουσία ενός Σταυρού και μίας Εικόνας της Παναγίας, λέγοντας ότι είχαν ‘προσβληθεί’ από αυτά τα σύμβολα. Πίεσαν την συνάδελφό τους, την καθηγήτρια θρησκευτικών, Susana Fernández, να αφαιρέσει αυτά τα θρησκευτικά σύμβολα από τον τοίχο ενός γραφείου που μοιράζονται τέσσερις καθηγητές και που χρησιμοποιούν από κοινού στο τμήμα των κοινωνικών επιστημών.

Η καθηγήτρια Susana Fernandez αφαίρεσε τα δύο σύμβολα, αλλά εξέφρασε τη λύπη της "για τη μισαλλόδοξη και αδιάλλακτη στάση " των συναδέλφων της για τα θρησκευτικά σύμβολα. Ο σταυρός και η εικόνα δόθηκαν στο ινστιτούτο από μια ομάδα καθηγητών πριν χρόνια και προκάλεσα διαμάχη για πρώτη φορά. Οι δύο καθηγητές που διαμαρτυρήθηκαν είναι νεοφερμένοι στο ινστιτούτο.

Όπως αναφέρθηκε από την Odisur (Υπηρεσία Πληροφόρησης των Επισκόπων της Νότιας Ισπανίας), η Susana Fernández υπήρξε καθηγήτρια για πολλά χρόνια, όχι μόνο στο Ινστιτούτο στην Zújar αλλά και σε άλλα ιδρύματα, όπως στη Baza και στη Cúllar και ποτέ δεν είχε αυτού του είδους τα προβλήματα μέχρι τώρα.

Οι άλλοι καθηγητές θρησκευτικών στην Baza εξέφρασαν την υποστήριξή τους και χαρακτήρισαν δημόσια το περιστατικό "ως πράξη μισαλλοδοξίας που απειλεί την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης."

Οι επίσκοποι της νότιας Ισπανίας με ανακοίνωσή τους μίλησαν για "θρησκευτική μισαλλοδοξία στο Ινστιτούτο", και η Επισκοπή της Guadix-Baza υποστήριξε ότι αυτά τα σύμβολα "δεν ήταν σε δημόσιο χώρο, αλλά ήταν στο γραφείο της." Επιπλέον, αυτά τα θρησκευτικά σύμβολα αποτελούν μέρος των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μάθημά της, τα θρησκευτικά.

Ο Rafael Gomez Martín, από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Θρησκευτικών των δημόσιων σχολείων της Ανδαλουσίας (Apprece) δήλωσε: «Η κατάσταση τώρα που κλιμακώνεται αποκτά μια νέα σημασία, γιατί τα πρόσωπα που διαμαρτύρονται είναι υπάλληλοι ενός κοσμικού κράτους, οι οποίοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας, το ίδιο με τους καθολικούς. "

Οι μαθητές υποστηρίζουν την καθηγήτρια, αναφέρει ιστοσελίδα Laicismo.org, που υπερασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Το 98% των μαθητών στο σχολείο στη Zújar συμμετέχουν στο μάθημα των θρησκευτικών. Ως ένδειξη αλληλεγγύης στην καθηγήτριά τους, οι μαθητές άρχισαν να φορούν σταυρούς.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Pablo López Leyva, ένας από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο γραφείο στο τμήμα των κοινωνικών επιστημών, αποφάσισε να διασαφηνίσει το ζήτημα στη συνεδρίαση της Σχολικής Εφορείας, όπως είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Η Επισκοπή Deguadix-Baza αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η εν λόγω επιβολή δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα των περισσότερων γονιών και παιδιών του σχολείου, ούτε στην πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους με διάφορους τρόπους στην Susan Fernandez και ζητούν την αποκατάσταση των θρησκευτικών συμβόλων στην προηγούμενη θέση τους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: