«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» - ο δρόμος προς μια υπερεθνική κοινωνία; Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από δυο μέρες όπου πήραν μέρος πολιτικοί, συγγραφείς και επιστήμονες.
Έχει σβήσει σήμερα η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους ή είναι πιο ζωντανή παρά ποτέ; Ορισμένοι μιλούν για την ενίσχυση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ιδίως τώρα με την κρίση του ευρώ, ενώ άλλοι βλέπουν μεγαλύτερα περιθώρια για εναρμόνιση των πολιτικών στα πλαίσια της ΕΕ.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Μαρκ Φερί πιστεύει πως οι παλιές βάσεις δεν έχουν πλέον ισχύ: «Μεταπολεμικά ο πιο ισχυρός νομιμοποιητικός λόγος για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας ήταν η ειρήνη. Κανείς δεν ήθελε πια εμφυλίους. Αυτή η νομιμοποίηση – θα το πω πολύ σκληρά – έπαψε να υφίσταται μαζί με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».
Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας είναι η παγκοσμιοποίηση. Πολλοί φοβούνται όμως την υποβάθμιση του ρόλου των εθνικών κρατών. Ο Ζαν Μαρκ Φερί προτείνει μια πολιτική ‘επανακατάκτησης της οικονομίας’ ως νέο νομιμοποιητικό λόγο:
Για τον Γερμανό πρώην υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ όλα αυτά είναι πολύ παραδοσιακά και υποδηλώνουν ότι υπερεκτιμάται ακόμη ο ρόλος των εθνικών κρατών. Ο Γιόσκα Φίσερ επιρρίπτει στην ΕΕ εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμό:
«Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό να βλέπω του Ευρωπαίους να ανησυχούν για την παραχώρηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και παράλληλα να ξεχνούν πως στην πραγματικότητα παραχωρούν καθημερινά μέρος της κυριαρχίας τους και χάνουν. Δεν παραχωρούν όμως στις Βρυξέλλες κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά κάπου αλλού.»
Και αυτό το "κάπου αλλού" δεν είναι ούτε καν πια ο καλός παλιός σύμμαχος οι ΗΠΑ, αλλά οι χώρες της ανατολικής Ασίας, οι οποίες τώρα με την κρίση του ευρώ μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι προσφέροντας τη βοήθειά τους.
Η θέση του Γίοσκα Φίσερ είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιπαραθέσει στην επιρροή των χωρών της Ασίας την πολιτική της ενοποίησής της. Ο Γερμανός πολιτικός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να το θέσουν ως θέμα στην κοινωνία. Διότι κατά την άποψή του η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ξένη στους Ευρωπαίους πολίτες, όσο παραμένει ζήτημα μιας ελίτ και ασκείται από λίγους.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ευρωβουλευτής των Χριστιανοικοινωνιστών, πιστεύει πως άλλα είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες:
«Νομίζω πως για τον απλό πολίτη οι θεωρητικές συζητήσεις για τη δομή των εθνικών κρατών είναι λιγότερο σημαντική από ότι μια συζήτηση για τις σημερινές προκλήσεις. Εάν προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια στάνταρ στην οικονομία μας, στάνταρ που αφορούν τους καταναλωτές, τότε θα καταφέρουμε να πάρουμε μαζί μας και τον κόσμο».
Το συμπέρασμα που φαίνεται πάντως να κυριάρχησε είναι πως είτε έτσι είτε αλλιώς η Ευρώπη θα πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα.
Πηγή : Ντόιτσε Βέλε
Διαβάστε και: ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ "Είστε τυχεροί που έχετε τον Γιώργο"!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου