Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Μεταναστευτικό παλιρροϊκό κύμα αλλάζει τα δημογραφικά δεδομένα. Ο ισπανόφωνος πληθυσμός αναμένεται να υπερβεί τα 50 εκατομμύρια


Οι παραδοσιακές πληθυσμιακές ομάδες και κουλτούρες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται υπό απειλή καθώς περιβάλλονται από ένα τεράστιο κύμα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική. Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για αυτή την κατάσταση. Τι θα κάνουν οι Πολιτείες και οι τοπικές κοινωνίες;

Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ (U.S. Census Bureau) που θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι ο Ισπανικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φθάσει σε ένα νέο ορόσημο, συμπληρώνοντας 50 εκατομμύρια ανθρώπους, είπαν δημογράφοι στο CNN. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δείξουν ότι οι ισπανόφωνοι έχουν καλύψει περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης της χώρας από το 2000.

«Το πρόσωπο της χώρας αλλάζει», είπε στο CNN, ο Jeffrey Passel, δημογράφος στο Pew Hispanic Center,.

Ο μη ισπανόφωνος λευκός πληθυσμός μένει στα ίδια επίπεδα, ενώ ο ισπανικός και ο ασιατικός πληθυσμούς αναπτύσσεται γρήγορα, είπε ο Passel.

Τα δημογραφικά δεδομένα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα για όλες τις πολιτείες εκτός από τη Νέα Υόρκη και το Μαίην και το διαμέρισμα της Κολούμπια.

Σχεδόν 47 εκατομμύρια Ισπανοί μετρήθηκαν σε αυτές τις 48 πολιτείες, και ο μόνο ο ισπανόφωνος πληθυσμός της Νέας Υόρκης αναμένεται να ωθήσει τον αριθμό πέρα από τα 50 εκατομμύρια φτάνοντας στα 50,5 εκατομμύρια, είπε ο Passel.

Ο ασιατικός πληθυσμός αυξάνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ο Ισπανόφωνος πληθυσμός, αλλά υπάρχουν τρεις φορές περισσότερα Ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ, είπε.

Οι Ισπανόφωνοι αποτελούν την κινητήρια αναπτυσσόμενη δύναμη για μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τον William Frey, δημογράφο στο Ινστιτούτο Brookings. Η Αλαμπάμα, το Τενεσί, το Κεντάκι και πέντε άλλες πολιτείες έχουν διπλασιάσει τους Ισπανόφωνους πληθυσμούς τους, είπε. Εκτιμά ότι η απογραφή θα αποκαλύψει ένα ισπανόφωνο πληθυσμό 50,3 εκατομμυρίων.

Στις ταχέως αναπτυσσόμενες πολιτείες όπου λευκοί και μαύροι κυριαρχούσαν στο παρελθόν, οι ισπανόφωνοι είναι πλέον η μεγαλύτερη μηχανή ανάπτυξης, είπε ο Frey.

Η σημασία των αριθμών για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι περισσότερο από μια αύξηση μιας εθνότητας. Η έρευνα δείχνει ότι μαζί με τις δημογραφικές εξελίξεις, η χώρα έχει γίνει πιο ποικιλόμορφη, είπε ο Passel είπε. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σημαντική μείξη του αμερικανικού πληθυσμού μέσω των δια-φυλετικών γάμων, είπε.

Μια άλλη αλλαγή είναι η συγκέντρωση των αναπτυσσόμενων πληθυσμών.

Προηγουμένως ο Ισπανόφωνος πληθυσμός ήταν συγκεντρωμένος σε οκτώ ή εννέα πολιτείες. Τώρα πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, είπε ο Passel.

Ο Frey προέβλεψε επίσης μία μεγαλύτερη ποικιλομορφία μεταξύ των παιδιών. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, δείχνουν απώλειες στον πληθυσμό των λευκών παιδιών ως αποτέλεσμα της γήρανσης του λευκού πληθυσμού, δήλωσε.

Οι μειονότητες θα έχουν μεγαλύτερη παρουσία μεταξύ των μελλοντικών γενεών, είπε. Για παράδειγμα, στη Νεβάδα, το 61% των παιδιών ανήκουν σε μειονότητες, σε σύγκριση με το 41% ​​των ενηλίκων.

Στις παραμεθόριες πολιτείες όπως το Τέξας, οι δημογράφοι λένε πως οι Ισπανόφωνοι πληθυσμοί αναμένεται να ξεπεράσει τους μη ισπανόφωνους πληθυσμούς μέσα στην επόμενη δεκαετία.

"Χωρίς καμία αμφιβολία γινόμαστε ένα ισπανόφωνο κράτος", δήλωσε ο δημοσιογράφος από το Texas, Lloyd Potter.





ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: