Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Πόντιοι ζητούν να πολεμήσουν, μα ο Βενιζέλος τους αγνοεί...


«Έχουμε στρατό 20.000 ανδρών για να χτυπήσουμε τον Κεμάλ», γράφουν σε υπόμνημα τον Ιανουάριο του 1920, με τις πρώτες μάχες στη Μικρά Ασία

Του ΤΑΣΟΥ ΚΟΝΤΟΠΑΝΝΙΔΗ (Real News, 4/9/2011)

ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ του ‘22 ολοκληρωνόταν η καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ο στρατός επέστρεφε στη βάση του, οι Τούρκοι κυνηγούσαν και σκότωναν τους Ελληνες και οι φωτιές έζωναν τα σπίτια τους στη Σμύρνη (κάποιοι ιστορικοί αναθεωρητές τους θέλουν να «συνωστίζονται» στα πλοία για να έρθουν στπν Ελλάδα... Προφανώς για διακοπές...).

Σήμερα, σχεδόν 90 χρόνια μετά, θα αποκαλύψουμε ένα ξεχασμένο υπόμνημα, που έστειλε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο τον Ιανουάριο του 1920 η Επιτροπεία των Ποντίων. Ζητούσε την άδειά του να επιτεθεί στον Κεμάλ, δημιουργώντας δεύτερο μέτωπο, για να δέχεται μικρότερη αντίσταση ο ελληνικός στρατός στην κεντρική Μικρά Ασία.

Το υπόμνημα είναι αποκαλυπτικό. Παραδόθηκε τον Γενάρη του 1920 στον ίδιο τον Βενιζέλο όταν βρισκόταν στο Παρίσι και έθετε στη διάθεση του μαχόμενου ελληνικού στρατού ισχυρή δύναμη 20.000 στρατιωτών, περίπου δύο μεραρχιών, για να χτυπήσουν τον Κεμάλ στη Σεβάστεια. Αλλά ας δούμε σημεία του ιστορικού αυτού υπομνήματος:

Το υπόμνημα

«Προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Ελευθέριον Βενιζέλον, εις Παρισίους.

Εξοχώτατε, εθεωρήσαμεν σκόπιμον να υποβάλωμεν Υμίν συνημμένως υπόμνημα, όπερ η Επιτροπεία των εν Ελλάδι Ποντίων απέστειλεν εις το Γενικόν Επιτελείον.

Προέλασις δυνάμεως είκοσι χιλιάδων ανδρών ως εκείνης την οποίαν, κατά μετρίους υπολογισμούς είναι εις θέσιν καλώς εφοδιαζόμενος και εξοπλιζόμενος να παρατάξη εις πρώτην στιγμήν ο Πόντος δύναται να απασχολήση σοβαρώς τον εις Σεβάστειαν συγκεντρούμενον στρατόν του Κεμάλ

Είναι γνωστόν ότι η Σεβάστεια αποτελεί σπουδαίαν δράσιν του κεμαλισμού. Η από Αμισόν εις Σεβάστειαν αμαξιτή οδός είναι εις την διάθεσιν ημών, δεδομένου ότι ο Κεμάλ απέσυρε τελευταίως πάσας τας δυνάμεις αυτού εκ της περιφερίας ταύτης. Επιτυχής προέλασις προς την διεύθυνσιν ταύτην αποκόπτει τπν υποχώρησιν του πρός δυσμάς δρώντος στρατού. Πάντα ταύτα θα επέφερον ευθύς αμέσως σοβαρόν αντιπερισπασμόν εις τας δυνάμεις του Κεμάλ εξ ού προφανές ότι θα επωφεληθή ο ημέτερος στρατός...

Το υπόμνημα τούτο αποστέλλομεν Υμίν διά του κ. Ι Θιάκη, εντεταλμένου να υποβάλη Υμίν και προφορικώς τας επί τούτω ιδέας ημών.

Αθήναι24/1/1920

Ο Πρόεδρος Χ. Καλαντίδης

Ο Γραμματεύς Κ. Κανσήζ»

Και προς τον Στρατό

Υπήρχε και άλλο υπόμνημα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που έδινε λεπτομερή στοιχεία για τη συγκρότηση και τις διαθέσιμες δυνάμεις του ποντιακού στρατού όπως:

«Εις την περιφέρειαν Αμασείας 4.000 άνδρες έχουν τα όπλα των και είναι οργανωμένοι εις τα ελληνικά χωρία» και «ο στρατηγός Ανανίας του ρωσικού στρατού, Πόντιος την καταγωγήν, ως ο ίδιος εδήλωσεν εις την καθ’ ημάς Επιτροπείαν, δύναται να ανασυντάξη εντός βραχυτάτου χρονικού διαστήματος την μεραρχίαν ταύτην με δύναμιν 10.000 ανδρών».

Αδιαφόρησε

Δυστυχώς ο Βενιζέλος ή αδιαφόρησε ή αγνόησε σκοπίμως την πρότασή τους. Αν γινόταν αποδεκτή, ίσως η έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας να ήταν διαφορετική και ο Ελληνισμός να μην υφίστατο την ήττα, την ταπείνωση και τον ξεριζωμό..

Σύμμαχοι όλοι οι μη μουσουλμάνοι

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ και το σημείο στο οποίο η Επιτροπεία των Ποντίων τονίζει τους δεκάδες μη μουσουλμάνους συμμάχους που θα στηρίξουν την εκστρατεία κατά του Κεμάλ:

«…Προ Ποντίων βαδιζόντων κατά του Κεμάλ δεν θα μείνουν απλοί θεαταί οι Αρμένιοι, αλλά κυρίως οι Κιρκάσιοι και οι Κιζηλμπάσηδες της Σεβαστείας, ούτε οι Χριστιανοί Λαζοί, ούτε οι Σταυριώται και διάφοροι άλλοι μουσουλμανικαί αλλά μη τουρκικοί φυλαί, οι οποίοι τα προς τους Έλληνας αισθήματά των πολλάκις και εμπράκτως εξεδήλωσαν...».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη θα μπορούσε να είχε εισακουσθεί ο Βενιζέλος και να διατηρούσαμε το προγεφύρωμα στη Μικρά Ασία στην περιοχή της Σμύρνης κι αργότερα όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες να απλωνόμασταν και πιο μέσα.Η πλεονεξία ακριβοπληρώθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Όσο αυτοί γιορτάζουν την 29η Μαη και δε θυμάμαι ποιά ημέρα,τον Αύγουστο νομίζω,τον εθνικοαπελευρωτικό τους αγώνα υπό τον Κεμάλ στη Μικρά Ασία απέναντί μας (τότε που μας συνωστίσανε στην προκυμαία στη Σμύρνη),δεν πρόκειται να υπάρξει φιλία.Μόνο όταν ένας από τους δύο λαούς εξαλειφθεί θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ;...

Unknown είπε...

Η απαντηση στον ανωνυμο 7ημης σεπτ.ΕΙναι οτι ηταν σχεδον αοπλοι.ΤΟ υπομνημα που στηλανε ζητουσανε επισης εμπηρους αξιωματικους και υπαξιωματικους για να οργανοσουν τις θεσης τους,οπως επισης και ενα καραβι με απαρετητα τουφεκια οπισθογεμη και μερικα πολυβολα και οβιδες,καραβι που δε σταλθηκε ποτε και αφεθηκαν στην τυχη τους μετα την υποχωρηση του ελληνικου στρατου ... απο οπλισμο μονο με μερικα λιανοντουφεκα διατιρουσαν και εφτιαξαν ανταρτικο μετα απο την σφαγη τον επομενο χρονο

derkon είπε...

Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο της τεράστιας προδοσίας που διέπραξε ο "εθνάρχης" εβραίος Ε. Βενιζέλος. Ο Ε.Βενιζέλος σαν μασόνος και εβραίος που ήταν, γνώριζε ότι τα σχέδια του σιωνισμού ήταν "να συρικνωθεί" η Οθωμανική αυτοκρατορία, αφού εκδιώκονταν από τα Βαλκάνια. Γι αυτό τότε και η χώρα μας πήρε ένα μικρό κομμάτι της περιοχής των Βαλκανίων, και συστήθηκαν και οι άλλες Βαλκανικές χώρες, που αφαιρέθηκαν από τους Τούρκους. Πρώτο του βήμα ήταν να διενεργήσει εκλογές σε καιρό πολέμου, κάτι το εντελώς αδιανόητον, αφού ακόμη και ανόητος να ήσουν, θα γνώριζες ότι θα τις έχανες.
Η δε ακόλουθη ενέργεια σαν αυτήν που του πρότειναν οι Πόντιοι, μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν καραμπινάτη προδοσία. Επίσης δεν φρόντισε να οργανώσει ένα στατό του μεγέθους τουλάχιστον 200.000 από τους Έλληνες της Μ.Ασίας, οπότε κανένας Κεμάλ δεν θα μπορούσε να εξαφανίσει τον επί 2.000 χρόνια ελληνισμό της περιοχής.