Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για μέτρα λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης προτείνει ο Ρομπάι


Κυρώσεις και εκχώρηση κυριαρχίας των κρατών - μελών.

Να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης που προσφεύγουν στον μηχανισμό διάσωσης, αναλαμβάνοντας έτσι κυβερνητικές λειτουργίες σε «απείθαρχες» χώρες, προτείνει σε έκθεσή του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο του Χ.Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μοιάζει να έχει ήδη εγκαταλειφθεί.

Υπό συζήτηση, όμως, παραμένει η εκχώρηση αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως αναφέρει το έγγραφο, πρόκειται για «έναν πιο παρεισφρητικό έλεγχο των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών από την ΕΕ», ώστε να επιτευχθεί «υψηλότερος βαθμός σύγκλισης στην ευρωζώνη».

Ένα από τα βήματα που προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ στο εμπιστευτικό έγγραφο είναι να έχουν το δικαίωμα Κομισιόν και Eurogroup να εξετάζουν εκ των προτέρων τα μεγάλα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγνοούνται.

Μάλιστα, οι χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να αναγκάζονται στο μέλλον να υποβάλλουν προσχέδια προϋπολογισμού «για έγκριση» σε Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναφέρει, παράλληλα, ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης, διαφωνώντας με τις γερμανικές θέσεις.

Εάν υιοθετηθούν, οι προτάσεις του Βαν Ρομπάι θα οδηγήσουν σε εκχώρηση κυριαρχίας των κρατών-μελών που θα αφορά τον καθορισμό των οικονομικών τους και τη δημοσιονομική τους πολιτική.

Ο Χ.Ρομπάι διαπιστώνει, ακόμα, ότι η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει γρήγορα, χωρίς χρονοτριβή, την εποπτεία που θα ασκεί επί των δημοσιονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ενώ τονίζει ότι αρκούν περιορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Χ.Ρομπάι, τα μέτρα αυτά θα απαιτήσουν τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης της ΕΕ, κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς επικύρωση από τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ίσως χρειαστούν και αλλαγές σε δευτερογενή νομοθεσία της Ένωσης, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και στο άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ.

Πηγή

2 σχόλια:

konion είπε...

Ὅποιος θέλει εὐρώ, ἂς ἔχη ἔλεγχο. Τὶ τὸ περάσαμε, Ἑλλάδα; Νὰ κάνη καθεὶς ὅτι γουστάρει χωρὶς συνέπειες;
Γι' αὐτὸ ἴσως ἦλθε ἡ ὥρα νὰ ποῦμε γειὰ στὸ εὐρώ, διότι μὰ βλέπω μονίμως ὑπὸ ἐπιτροπεία καὶ ἀφοῦ πάρουν αὐτὰ ποὺ θέλουν ἴσως καὶ ἐκτὸς εὐρώ.

Ἐρώτησις: Ποιὸ κράτος θέλει νὰ γίνη ἡγεμόνας τῆς Εὐρώπης;

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Αφού ξεζούμισαν τα κράτη και τους τώρα προτείνουν λύσεις.