Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πιο κεντρικό ρόλο ζητάει να έχει ο ΟΗΕ στην Παγκόσμια οικονομική Διακυβέρνηση


Από την επίσημη σελίδα των Ηνωμένων Εθνών (μέσω NewDesignWorld Press Center, ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ) – μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Νέα Υόρκη, 16 Δεκεμβρίου 2011. 66η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Οι Ομιλητές της Γενικής Συνέλευσης Έκαναν Έκκληση για Πιο Δυνατό Ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην Καρδιά της Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης

Η Ψηφοφορία για την εκλογή 25 δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου για τους Εγκληματίες Πολέμου θα συνεχιστεί και στο τρίτο γύρο την επόμενη εβδομάδα.

Στα πλαίσιο μίας ταχέως μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης (changing world order) τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο τους στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, προκειμένου να διατηρηθεί η ασύγκριτη νομιμότητά τους, δήλωσαν πολλοί ομιλητές κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης σήμερα.

"Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μοναδικό πραγματικά παγκόσμιο και χωρίς αποκλεισμούς πολυμερές φόρουμ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Mohammed Loulichki (Μαρόκο - φώτο), μιλώντας μπροστά στο σώμα των 193 μελών του Οργανισμού για λογαριασμό του Προέδρου του. Ωστόσο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη περιθωριοποίηση του Οργανισμού σε ορισμένες περιοχές της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της επανεξισορρόπησης της παγκόσμιας δύναμης, σημείωσε.

Σημειώθηκε σημαντική αύξηση της σημασίας των αναδυόμενων οικονομιών – εκείνων των αναπτυσσόμενων και μεσαίου εισοδήματος κρατών - τα οποία δεν ήταν δυνατοί παίκτες κατά τη στιγμή της ίδρυσης του Οργανισμού παγκοσμίως, είπε. Επιπλέον, άνθρωποι, ιδέες, χρήματα και πόροι έφτασαν σε πρωτοφανή νούμερα και το πεδίο εφαρμογής τους υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες του 1945, πρόσθεσε. Όμως, οι δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης σήμερα δεν αντικατοπτρίζουν αυτές τις αλλαγές, σημείωσε. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν σήμερα την πρόκληση της προσαρμογής και της βελτίωσης. Ο διεθνής συντονισμός της πολιτικής σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, πρέπει να ενισχυθεί μέσω ενισχυμένων πλαισίων, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος της Ελβετίας, δήλωσε: «Η παγκόσμια διακυβέρνηση αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις», προσθέτοντας, μάλιστα, «δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά ένας όρος που συνδέεται με συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας». Πραγματικά, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ενώ είναι κεντρικής σημασίας, δεν είναι αυτός που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Οι μεταρρυθμίσεις της διαχείρισης και της συνοχής του Οργανισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του ρόλου του, αλλά η συνεργασία του με διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις - ιδίως της ομάδας G-20 - πρέπει επίσης να βελτιωθεί και να ενισχυθεί. Το μπλοκ (των G-20) επηρέασε τις προτεραιότητες και τον καθορισμό των εντολών των διεθνών οργανισμών με πρωτοφανή τρόπο, είπε, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποδέχονται τις πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης από την G-20 και να προτείνουν τους τομείς στους οποίους η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας θα ήταν δυνατή.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας εντάχθηκε στην έκκληση για την ενίσχυση του «αναντικατάστατου» ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ιδίως ότι στην ανάγκη να επικεντρωθεί στη διατήρηση του κεντρικού ρόλου του σώματος στον κόσμο και του σημαντικού ρόλου των οργανισμών του στη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη. Όργανα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη των λειτουργιών τους και να εφαρμόσουν σχέδια για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε.

Από την άλλη πλευρά του, η εκπρόσωπος της Βραζιλίας υπογράμμισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πλέον την κινητήρια δύναμη στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. "Δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοήσει κάποιος τις απαιτήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Χιλής υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία του εισήγαγε για πρώτη φορά το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και της ανάπτυξης το 2010. Μετά από ένα χρόνο ήταν σαφές ότι υπήρχαν κενά, και ότι τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται να δράσουν. Ειδικότερα, ορισμένες ομάδες και μηχανισμοί στους οποίους οι αναπτυσσόμενες χώρες υποεκπροσωπούνται υπέφεραν από ένα «έλλειμμα νομιμότητας», είπε. Αντίθετα, η πολυμέρεια που προωθείται και εφαρμόζεται από τα Ηνωμένα Έθνη επιτρέπουν σε όλα τα κράτη, μικρά και μεγάλα, να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν. Υπό το πρίσμα των προκλήσεων του σήμερα, αυτή η συμμετοχική πολυμέρεια είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ.

Η εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας της είχε παρουσιάσει μια έκθεση στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής της G-20 στις Κάννες με τίτλο «Διακυβέρνηση για την Ανάπτυξη». Επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της G-20, τα θεσμικά όργανα με τα οποία εργάζεται, όπως είναι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, καθώς και η διακυβέρνηση ευρύτερων παγκόσμιων ζητημάτων. Η έκθεση ζήτησε να ενισχυθεί και να γίνει πιο συστηματική η εμπλοκή μεταξύ της G-20 και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η έκθεση περιλάμβανε μια σύσταση, οι G-20 να εγκρίνουν την πρόταση του Ομίλου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Global Governance Group) να τακτοποιηθεί η πρακτική των ενημερώσεων και των διαβουλεύσεων με τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Καννών είχε χαιρετίσει την έκθεση, είπε, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε η G-20 να παραμείνει μια άτυπη ομάδα που θα συνεχίσει να συνδέεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρ 'όλα αυτά, κάποιοι εκπρόσωποι επισήμαναν ότι άτυπες ομάδες όπως η G-20 απόδειξαν την ικανότητά τους να δρουν έγκαιρα και αποφασιστικά στον τομέα της παγκόσμιας οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Ο εκπρόσωπος του Λιχτενστάιν, τόνισε ότι η G-20 παρέμεινε μια άτυπη και ευέλικτη ομάδα, και είπε ότι με τη σύνθεσή της, η G-20 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφασιστικές πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει μία πολιτική ώθηση, ιδίως όταν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ευρύτερου συστήματος των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται σε αδιέξοδο .

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Κομμάτι κομμάτι ετοιμάζουν την παγκόσμια κυβέρνηση.