Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ραγδαία η παρακμή του Χριστιανισμού στην Αμερική


Από το End of American Dream / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Βρίσκεται ο Χριστιανισμός σε ύφεση στην Αμερική; Όταν κάποιος εξετάσει με βάση τους σκληρούς αριθμούς δεν είναι δυνατό να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το ποσοστό των Χριστιανών στην Αμερική μειώνεται σταθερά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Όπως θα δείτε αργότερα σε αυτό το άρθρο, έχει υπάρξει μια μαζική έξοδος των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από τις αμερικάνικες εκκλησίες. Επιπλέον, αυτό που ο "Χριστιανισμός" σημαίνει στους Αμερικανούς Χριστιανούς σήμερα είναι συχνά πολύ διαφορετικό από ό, τι ο "Χριστιανισμός" σήμαινε για τους γονείς και τους παππούδες τους. Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, απλώς δεν πιστεύουν πολλές από τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης πλέον. Χωρίς αμφιβολία, η Αμερική γίνεται όλο και λιγότερο ένα «χριστιανικό» έθνος. Αυτό έχει καταλυτικές συνέπειες για το μέλλον αυτής της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύθηκαν κυρίως από Χριστιανούς που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις θρησκευτικές διώξεις στην Ευρώπη. Για εκείνους τους πρώτους αποίκους, η χριστιανική πίστη ήταν το κέντρο της ζωής τους, και αυτό επηρέασε βαθιά τους νόμους που έκαναν και τις κυβερνητικές δομές που συγκρότησαν. Ποιο θα είναι λοιπόν το μέλλον της Αμερικής, αν οι Αμερικάνοι απορρίψουν εντελώς τις αρχές πάνω στις οποίες αυτό το έθνος ιδρύθηκε;

Συνολικά, ο Χριστιανισμός είναι ακόμα η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο με διαφορά. Σύμφωνα με το Φόρουμ Pew για την Θρησκεία & Δημόσια Ζωή, σήμερα υπάρχουν 2,2 δισεκατομμύρια Χριστιανοί στον κόσμο. Έτσι, ο Χριστιανισμός δεν κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάποια στιγμή σύντομα. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη ο χριστιανισμός γνωρίζει μια απόλυτη εκρηκτική ανάπτυξη.

Όμως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Εκκλησίες συρρικνώνονται, ο σκεπτικισμός αυξάνεται και η απάθεια για τα πνευματικά θέματα φαίνεται να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από ένα πρόσφατο άρθρο της USA Today....

"Το πραγματικό βρώμικο μικρό μυστικό της θρησκευτικότητας στην Αμερική είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι των οποίων οι πνευματικές αναζητήσεις, σχετικά με τα απόλυτα ερωτήματα, είναι ελάχιστες», λέει ο Mark Silk, καθηγητής της θρησκείας και της δημόσιας ζωής στο Trinity College".

Αυτό στηρίζεται σε αριθμούς. Για παράδειγμα, μια έρευνα που έγινε πέρυσι από το LifeWay Research, διαπίστωσε ότι το 46% όλων των Αμερικανών δεν σκέφτονται ποτέ για το αν θα πάνε στον Παράδεισο ή όχι.

Για τους περισσότερους Αμερικανούς, η πίστη δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους. Οι κάτω των 30 ετών φεύγουν από τις εκκλησίες σε αγέλες. Το παρακάτω είναι από ένα πρόσφατο άρθρο του CNN ....

Ο David Kinnaman, ο 38χρονος πρόεδρος της ομάδας Barna, μιας ευαγγελικής εταιρείας ερευνών, είναι ο τελευταίος που χτυπά το καμπανάκι. Στο νέο του βιβλίο, "You Lost Me: Why Young Christians Are Leaving Church and Rethinking Faith," ("Με Έχασες: Γιατί οι Νέοι Χριστιανοί Εγκαταλείπουν την Εκκλησία και Επανεξετάζουν την Πίστη», λέει ότι οι ηλικίας 18 - έως 29 ετών έχουν πέσει σε μια «μαύρη τρύπα» σχετικά με τον εκκλησιασμό.

Υπάρχει μία πτώση της τάξης του 43% στον εκκλησιασμό μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων των πρώτων ηλικιών, λέει.

Αλλά δεν είναι μόνο οι νέοι που εγκαταλείπουν τις αμερικανικές εκκλησίες. Το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούν ότι είναι Χριστιανοί μειώνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Πίσω στο 1990, το 86% όλων των Αμερικανών θεωρούσαν τους εαυτούς τους χριστιανούς. Μέχρι το 2008, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 76%.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που απορρίπτουν τη θρησκεία έχει απολύτως εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνουν «καμία θρησκεία» υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2008.

Έτσι τι πρόκειται να συμβεί αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις;

Ο Ευαγγελικός Dave Olson, της Evangelical Covenant Church, έχει κάνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με τον εκκλησιασμό στην Αμερική, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις.

Σύμφωνα με τον Olson, μόνο το 18,7% όλων των Αμερικανών παρακολουθούν τακτικά εκκλησία αυτή τη στιγμή. Αν αυτός ο αριθμός συνεχίζει να μειώνεται με τους σημερινούς ρυθμούς, ο Olson λέει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που πηγαίνουν στην εκκλησία το 2050 θα είναι περίπου το μισό από αυτό που είναι σήμερα.

Άλλη έρευνα έχει παραγάγει παρόμοια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το LifeWay Research, οι πιστοί των εκκλησιών των Νότιων Βαπτιστών (το μεγαλύτερο προτεσταντικό δόγμα στις ΗΠΑ) θα μειωθούν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό μέχρι το έτος 2050, αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις.

Αν είσαι Χριστιανός, θα πρέπει να θορυβηθείς αρκετά από αυτούς τους αριθμούς.

Αλλά αυτό που συμβαίνει με την πίστη των νέων πρέπει να προκαλέσει ακόμα πιο μεγάλη ανησυχία στους Χριστιανούς.

Η Έρευνα American Religious Identification Survey του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εκκοσμίκευσης στην Κοινωνία & τον Πολιτισμό στο Trinity College είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με τη θρησκεία στην Αμερική που έχει γίνει ποτέ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 15 τοις εκατό όλων των Αμερικανών δηλώνει ότι δεν έχει «καμία θρησκεία».

Αυτό είναι πολύ πιο πάνω από το 8% του 1990.

Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή.

Όμως, η απομάκρυνση από τη θρησκεία είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νέων.

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι 25 τοις εκατό του συνόλου των Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 18 και 29 λένε ότι δεν έχουν καμία θρησκεία.

Είναι προφανές ότι η χριστιανική πίστη δεν κερδίζει τη μάχη στις καρδιές και τα μυαλά των Αμερικάνων νέων. Η ψυχρή, σκληρή αλήθεια είναι ότι στην Αμερική σήμερα, όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θεωρεί τον εαυτό του Χριστιανό.

Ένας μεγάλος αριθμός νεαρών Αμερικανών που πήγαιναν εκκλησία, καθώς μεγαλώνουν φεύγουν από τις εκκλησίες εξ ολοκλήρου. Μια πρόσφατη μελέτη από την ομάδα Barna ανακάλυψε ότι σχεδόν το 60% όλων των χριστιανών μεταξύ των ηλικιών 15 και 29 δεν είναι ενεργοί σε καμία εκκλησία.

Αλλά δεν είναι μόνο ότι έχουν αφήσει την εκκλησία, οι Αμερικάνοι νέοι έχουν επίσης εγκαταλείψει σχεδόν όλες τις μορφές της χριστιανικής πνευματικότητας.

Παρακάτω είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τους νεαρούς ενήλικες που διεξήχθη από το LifeWay Christian Resources....

• 65% σπάνια ή ποτέ δεν προσεύχονται με άλλους, και το 38% σχεδόν ποτέ δεν προσεύχονται μόνοι τους.

• 65% σπάνια ή ποτέ δεν παρακολουθούν τις λειτουργίες οποιουδήποτε είδους.

• 67% δεν διαβάζουν τη Βίβλο ή οποιαδήποτε άλλα θρησκευτικά κείμενα σε τακτική βάση.

Αν αυτό δεν αλλάξει, οι εκκλησίες σε όλη την Αμερική θα κλείνουν τις πόρτες τους. Όταν έγινε η έρευνα, ο πρόεδρος του LifeWay Christian Resources δήλωσε ότι «η γενιά της Χιλιετίας θα δει τις εκκλησίες να κλείνουν συντομότερα από τις αντιπροσωπείες της General Motors."

Αλλά δεν είναι μόνο η εκκλησία που οι νέοι απορρίπτουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι απορρίπτουν επίσης τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης.
Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Barna διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 1% του συνόλου των Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 18 και 23 είναι κάτοχοι Βιβλικών Αρχών.

Η ομάδα Barna ρώτησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα αν συμφωνούσαν με τις ακόλουθες έξι δηλώσεις ....

1) Πιστεύουν ότι υπάρχει απόλυτη ηθική αλήθεια.
2) Πιστεύουν ότι η Βίβλος είναι απόλυτα ακριβής σε όλες τις αρχές που διδάσκει.
3) Πιστεύουν ότι ο Σατανάς θεωρείται ότι είναι μία αληθινή ύπαρξη ή δύναμη, όχι απλώς συμβολική.
4) Πιστεύουν ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών προσπαθώντας να είναι καλός ή κάνοντας καλά έργα.
5) Πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε μια αναμάρτητη ζωή στη γη.
6) Πιστεύουν ότι ο Θεός είναι ο Παντογνώστης, Παντοδύναμος Δημιουργός του κόσμου, ο οποίος ακόμα κυβερνά το σύμπαν σήμερα.

Λιγότερο από το 1 τοις εκατό των συμμετεχόντων συμφώνησε με όλες αυτές τις δηλώσεις.

Αυτό είναι συγκλονιστικό.

Αλλά δεν είναι μόνο νεαροί ενήλικες που απορρίπτουν τις βασικές αρχές της χριστιανικής πίστης.

Ακόμα και ένας μεγάλος αριθμός «ευαγγελικών χριστιανών» απορρίπτουν τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης.

Για παράδειγμα, μια έρευνα έδειξε ότι 52% όλων των Αμερικανών Χριστιανών πιστεύουν ότι «τουλάχιστον μερικές μη-χριστιανικές θρησκείες μπορούν να οδηγήσουν στην αιώνια ζωή».

Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% όλων των Αμερικάνων Χριστιανών ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε επαφή με νεκρούς, 23% πιστεύουν στην αστρολογία και 22% πιστεύουν στη μετενσάρκωση.

Χωρίς αμφιβολία, το θρησκευτικό τοπίο της Αμερικής αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, ο εκκλησιασμός μειώνεται σταθερά, το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούν ότι είναι Χριστιανοί και αυτό έχει μειωθεί, και ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούν τις παραδοσιακές χριστιανικές πεποιθήσεις έχει μειωθεί σημαντικά.

Έτσι τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της Αμερικής;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ δεν μπορώ να κάτσω πέντε λεπτά στην εκκλησία.Δεν μπορώ να ακούω μια γλώσσα που δεν κατέχω κι ένα απόλυτα μονότονο αρτηριοσκληρωτικό ψαλμό.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πιστεύω. Ράσα,άμφια,ψαλμοί και λοιπά τελετουργικά είναι γεννήματα του ανθρώπου.

konion είπε...

Ἂς μὴν νομίζουμε ὅτι πάντα οἱ Η.Π.Α. θὰ εἶναι ὑπερδύναμις.

Στέφανος είπε...

@ redsky,
Ειδικά για τις αγγλοσαξωνικές χώρες,πιστεύεις ότι είναι άσχετα με την εξέλιξη αυτή φαινόμενα όπως :α) η αύξηση του υλικού πλούτου και του βιωτικού επιπέδου,β) η επιθετικότητα του νεοαθεϊσμού με Ντόκινς, Χίτσενς, Χάρις, (τα βιβλία τους έχουν πουλήσει πολύ), διαφημίσεις με λεοφωρεία στην Αγγλία υπέρ της αθεΐας γ)η ραγδαία εξάπλωση του internet(φαντάζομαι γνωρίζεις τι πλύση εγκεφάλου γίνεται από διαφόρους εις βάρους του χριστιανισμού. Θυμάμαι μάλιστα κάποιος σε σχετικό forum χαρακτήριζε το διαδίκτυο εργαλείο για την κατεδάφιση(!) των θρησκειών) δ) ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που έχουν σαν σκοπό μόνο το χρήμα ε) τα πορνό που κάνουν θραύση στην Αμερική μέσω ιντερνέτ στ) ο επιρρεασμός των νέων από τους Αστέρες του Χόλλυγουντ(δεν είναι και λίγο να λέει πχ. η Αντζ. Τζολί ότι είναι άθεη και άλλοι πολλοί του καλλιτεχνικού χώρου)ζ) ο πολυπολιστισμός , τα ανοιχτά σύνορα, η παγκοσμιοποίηση που έχουν αμβλύνει τις διαφορές(ανάμεσα σ΄αυτές και τις θρησκευτικές) μεταξύ των ανθρώπων, η) και να μην ξεχάσω βέβαια τα σκάνδαλα(υπαρκτά ή ανύπαρκτα) σεξουαλικής φύσης που έχουν κάνει πολλούς χριστιανούς στις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι λιγότερο σημαντικοί αλλά δεν νομίζω να διαφωνήσεις σοβαρά με τους παραπάνω λόγους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ .
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ Άλλο καλός άνθρωπος και άλλο Χριστιανός..... ΤΟΥ Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΟΚΥΡΙΞ 1916-1982 Απάντηση εις την ένσταση: «Τί είναι καλύτερον, να πηγαίνω εις την Εκκλησίαν και να κάμνω το αντίθετον από αυτό που λέγει το Ευαγγέλιον, σαν μερικούς; Εγώ δεν πηγαίνω και είμαι καλύτερος απ’ αυτούς» (Δημήτριος Παναγόπουλος)ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.
ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ , ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΡΑΣΟ... ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΑΡΑ ΚΟΛΑΣΙΜΗ !H AMAΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ <>. ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ «Θεός ου μυκτηρίζεται» δηλαδή, ο Θεός δεν περιπαίζεται.
Ο ΘΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΤΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΡΕΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΕΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ;ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ , ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ! Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ;
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΦΡΙΚΤΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΕΙ ΠΟΛΥ...ΑΙΩΝΙΑ! Η ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ...;
anaxios.

konion είπε...

Ἡ βυζαντινὴ μουσικὴ εἶναι μία πολὺ ὡραία μουσική, ποὺ σὲ ἠρεμεῖ, ἐνίοτε ἀργὴ καὶ τὸ μόνο ὄργανό της εἶναι ἠ ἀνθρώπινη φωνή (στὴν ἐκκλησία ἐννοῶ).
Δυστυχῶς δὲν τὴν ἔχουμε συνηθίσει, διότι οἱ σύγχρονες μουσικὲς μᾶλλον μᾶς ἀναστατώνουν μᾶλλον παρὰ μᾶς ἠρεμουν.
Κάτι ἀντίστοιχο συμβαίνει καὶ μὲ τὴν κλασικὴ μουσική, τὰ δημοτικά, ἐλάχιστοι τὰ ἀκοῦν.

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

O Χριστιανισμός παρακμάζει όταν ο άνθρωπος αφαιρέσει τον Χριστό από τη ζωή του και προσπαθεί να γεμίσει το κενό με υλικά αγαθά και φιλοσοφικές θεωρίες που οδηγούν σε αδιέξοδο.

SkyWatcher είπε...

Στέφανε, συμφωνώ σε όλα. Αλλά είναι και άλλα πιο βαθιά.