Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: Δύο Μορμόνοι και ένας Ραβίνος προσπαθούν να «θεραπεύσουν τον αντισημιτισμό»


Σχ. ΚΟ: Τα δόγματα των Μορμόνων, των οποίων η επίσημη ονομασία είναι «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Εσχάτων Ημερών», (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, αρχικά: LDS), διδάσκουν ότι οπαδοί τους, είτε είναι απευθείας απόγονοι του Οίκου Ισραήλ, είτε έχουν γίνει μέλη σε αυτόν. Ως εκ τούτου, ο Ιουδαϊσμός αποτελεί θεμέλιο για την ιστορία του Μορμονισμού. Οι Εβραίοι θεωρούνται «λαός της διαθήκης του Θεού», χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, και σεβασμού στο θρησκευτικό σύστημα των Μορμόνων. Η Εκκλησία των Μορμόνων είναι, κατά συνέπεια, πολύ φιλο-σημιτική στο δόγμα της. Αν και οι πεποιθήσεις των Μορμόνων ότι ανήκουν στον Οίκο Ισραήλ δεν έχουν γίνει δεκτές από θεολογική άποψη από κάποιους στην εβραϊκή κοινότητα, ωστόσο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εβραίοι βλέπουν γενικά θετικά τους Μορμόνους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ομάδα.

Το αστέρι του Δαβίδ, σύμβολο του Ιουδαϊσμού από τον 13ο αιώνα, έχει υιοθετηθεί ως σύμβολο, από τους Μορμόνους. Στην φωτογραφία πάνω, το αστέρι του Δαβίδ στην Μορμονική Εκκλησία στη Salt Lake. Αν και οι Μορμόνοι ασκούν έντονη προσηλυτιστική δραστηριότητα σε όλη τη γη, ειδκά στο Ισραήλ αποφεύγουν να προσηλυτίσουν Εβραίους. Οι δύο δε συνάξεις τους στο Ισραήλ, λειτουργούν επίσημα το Σάββατο.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είναι Μορμόνος, είχε δηλώσει ότι ο Ομπάμα «θυσίασε το Ισραήλ» με την πολιτική του για τη Μέση Ανατολή, ενώ «δεσμεύθηκε» ότι θα επιτεθεί εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ακολουθεί άρθρο του Αμερικάνου Μορμόνου Mark Paredes στην JewishJournal.com on / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ενώ οι Ευρωπαίοι δικαιολογημένα ανησυχούν για την ικανότητα της Ιταλίας να βάλει σε τάξη τον χρηματοοικονομικό της οίκο, οι φιλο-Σημίτες, όπως εγώ, επίσης, ανησυχούν για την άνοδο της στάθμης του αντισημιτισμού στην χώρα. Σύμφωνα με την Επιτροπή της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την Εξέταση του Αντισημιτισμού, σχεδόν οι μισοί Ιταλοί εξέφρασαν απόψεις «κατά κάποιο τρόπο εχθρικές προς τους Εβραίους», με ένα 12 τοις εκατό να θεωρούνται ότι ανήκουν πλήρως στην κατηγορία του "αντισημίτη". Το μόνο κάπως ‘καλό’ της δημοσκόπησης, ήταν ​​ότι μόνο το 22 τοις εκατό των νεαρών Ιταλών (18-29 ετών) θεωρήθηκαν ότι είναι εχθρικοί προς τους Εβραίους.

Η έκθεση της επιτροπής συγκεντρώνει δύο ομάδες που με ενδιαφέρουν: τους Εβραίους και τους Ιταλούς. Υπηρέτησα ως ιεραπόστολος των Μορμόνων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Σικελία, την Απουλία και την Βασιλικάτα, έμαθα ιταλικά στο κολέγιο, και έχω ζήσει στη χώρα τρεις φορές. Κατά τη διάρκεια της ιεραποστολικής μου υπηρεσίας, διαπίστωσα φράσεις κατά των μαύρων που απευθύνονταν σε Αφρικανούς μετανάστες, αλλά δεν συζήτησα ποτέ για τους Εβραίους ή τον ιουδαϊσμό με τους Ιταλούς. [Άλλωστε, τότε ήταν η εποχή που δεν είχα ακόμα εμμονή με τον Ιουδαϊσμό].

Φανταστείτε τη χαρά μου, λοιπόν, όταν έλαβα ένα email από ένα παλιό γνωστό μου, τον Δρ Jonathan Curci, κατά την ίδια εβδομάδα που η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε την ανησυχητική έκθεση της. Ο Jonathan είναι Μορμόνος ακαδημαϊκός με μια βαθιά αγάπη για τους Εβραίους και τον Ιουδαϊσμό, που προσπαθεί να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά στην Ιταλία. Αυτή την εβδομάδα ο ίδιος και ο Δρ Raffaele Petroni, ένας Μορμόνος αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν μαζί με τον ραβίνο Shalom Bahbout, αρχιραβίνο της Νάπολης, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια συναγωγή στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν, ο Ραβίνος Bahbout μίλησε σε μορμονικό εκκλησίασμα στον Τάραντα και είναι ένας καλός φίλος της τοπικής μορμονικής κοινότητας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμήσει τόσο την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit όσο και την αφοσίωση του κράτους του Ισραήλ για τη συγκέντρωση των Εβραίων από τον Μορμόνο Απόστολο Orson Hyde 170 χρόνια πριν. Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τρέχοντα γεγονότα και θέματα από το βιβλίο του Δρ. Curci και του Δρ. Petroni για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, και την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση ("L'esistenza dello Stato d'Israele, il Oriente Medio e la Comunità Internazionale. Considerazioni sul conflitto ").

Υπάρχουν 25.000 Μορμόνοι στην Ιταλία, και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις μεταξύ Εβραίων - Μορμόνων. Επικροτώ τον Ραβίνο Bahbout για την υποστήριξή του και τους Δρ. Curci και Πετρόνι για το όραμά τους. Ας ελπίσουμε ότι πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Με την κατασκευή ενός μορμονικού να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη, οι Ιταλοί Μορμόνοι θα έχουν σύντομα ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να μοιραστούν την κατανόηση της διαθήκης του Ισραήλ με τους Εβραίους φίλους τους. Η ανάπτυξη της Μορμονικής Εκκλησίας στην Ιταλία θα πρέπει να ανακουφίζει όποιον ανησυχεί για τον αντισημιτισμό στη χώρα. Όπως λέει και η ιταλική παροιμία, “Chi bene incomincia è a metà dellopera” (Το καλό ξεκίνημα είναι το ήμισυ της επιτυχίας). Αυτό μοιάζει με μια μεγάλη αρχή για μένα.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oι Μορμόνοι και οι Ιεχωβάδες είναι φιλικές αιρέσεις-παρακλάδια του ιουδαϊσμού.
Εχουν φτιαχτεί για να πηγαίνουν εκεί φιλοϊουδαίοι, εφόσον ο ιουδαϊσμός δεν δέχεται εύκολα προσήλυτους.
Επομένως εκπληρώνουν τον σκοπό τους.