Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Goodbye Lenin» λέει η Μογγολία

Το μοναδικό εναπομείναν άγαλμα του πρώτου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Βλαντίμιρ Λένιν αποκαθηλώθηκε από το Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας. 

Η πράξη συμβολίζει την αποστασιοποίηση της χώρας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μογγολία ήταν δορυφόρος της Μόσχας.

Σε μία σεμνή τελετή την οποία παρακολούθησαν περίπου 300 άνθρωποι, το χάλκινο άγαλμα του Λένιν αφαιρέθηκε από το βάθρο όπου φιλοξενούνταν επί δεκαετίες και ρίχτηκε στην καρότσα ενός φορτηγού. Όποιος θέλει μάλιστα μπορεί να το αποκτήσει πλειοδοτώντας στη σχετική δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τα 216 ευρώ.

Παρών στην τελετή ήταν και ο δήμαρχος του Ουλάν Μπατόρ, ο οποίος στη δεκάλεπτη ομιλία που εκφώνησε χαρακτήρισε τον Λένιν και τους πρώην κομμουνιστές συντρόφους του «δολοφόνους». Κάποιοι μάλιστα από τους 300 συγκεντρωμένους πέταξαν παλιά παπούτσια στο άγαλμα, εκφράζοντας την αποστροφή τους στο πρόσωπο του Λένιν.


Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή σε μία χώρα όπου επί δεκαετίες ο σοβιετικός ηγέτης λατρευόταν.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: