Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

«…καὶ εἶδον γυναῖκα καθημένην ἐπὶ θηρίον…»*
- Η Ευρώπη στα νέα ευρώ -

Στην ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα, ιδρυτή της Φοινίκης**, απήχθη και βιάστηκε  από τον βασιλιά των θεών, τον Δία.

Αλλά η εικόνα της από το επόμενο έτος θα αντικαταστήσει τις εικόνες των παραθύρων και των θυρών στα τραπεζογραμμάτια ευρώ ως ασφάλεια και διακόσμηση.

«Τα πορτρέτα εδώ και καιρό έχουν χρησιμοποιηθεί σε τραπεζογραμμάτια σε όλο τον κόσμο και η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τα πρόσωπα. Υπάρχει κάποια  καλύτερη φιγούρα από την Ευρώπη για να αποτελέσει το νέο πρόσωπο του ευρώ;» είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, την Πέμπτη (8 Νοεμβρίου) σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ευρώπη θα εμφανιστεί πρώτα στα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ τον Μάιο, κι θα ακολουθήσουν και τα άλλα χαρτονομίσματα τα επόμενα χρόνια.

Το πρόσωπό της Ευρώπης θα εμφανιστεί ως υδατογράφημα και ως ολόγραμμα. Μέχρι τώρα, στα χαρτονομίσματα του ευρώ υπήρχαν εικόνες παραθύρων και θυρών σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ ως ένα σύμβολο «ανοίγματος» που σχεδιάστηκε για να μην προσβάλλει τις εθνικές ευαισθησίες.

Τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν επίσης, έναν αριθμό στο χρώμα του σμαραγδιού.
 
 Όλη η σειρά, που θα αρχίσουμε σταδιακά να χρησιμοποιούμε στις συναλλαγές μας από του χρόνου, ονομάζεται Ευρώπη.

Οι αναλυτές του Bloomberg στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου προσπαθούσαν να μάθουν τα πάντα για τα νέα ευρώ. Το σχόλιό τους για την πινελιά ελληνικής μυθολογίας; «Μια εικόνα που συμβολίζει τα θεμέλια και την ιστορία της Ευρώπης και διαπερνά τα εθνικά σύνορα ίσως δυναμώσει εκ νέου το μήνυμα των ηγετών, όπως της Καγκελαρίου Μέρκελ, ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα ενότητας. Παρότι η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους που αύξησε το κόστος δανεισμού από το Δουβλίνο μέχρι τη Ρώμη και απειλεί να καταστρέψει την νομισματική ένωση».

Η επιλογή της ελληνικής μυθολογικής μορφής ίσως δεν είναι τυχαία. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θέλουν να θυμίζουν στους λαούς, με κάτι που πιάνουν καθημερινά στα χέρια τους, τη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και τις ιστορικές του καταβολές, μια και η όμορφη κατά τον μύθο πριγκίπισσα από τη Φοινίκη, που ξελόγιασε και άρπαξε ο Δίας μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο για να τη φέρει στην Κρήτη, έδωσε στην ήπειρο το όνομά της.

"Η Ευρώπη" - Γλυπτό στις Βρυξέλλες
Πλην, βέβαια, της σημειολογίας που εξυπηρετεί η μυθική πριγκίπισσα, η χρήση ενός προσώπου έχει πρακτική σημασία. Το να βάζεις ένα πρόσωπο αντί για ένα γεφύρι ή ένα κτίσμα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά των επίδοξων πλαστογράφων, όσο καλλιτέχνες κι αν είναι. Οι κεντρικές τράπεζες επανασχεδιάζουν τα χαρτονομίσματα σε τακτική βάση για να βελτιώνουν την «ασφάλεια» των συναλλαγών. Η ΕΚΤ μάλιστα είχε καθυστερήσει ήδη τον επανασχεδιασμό των ευρώ που τώρα έχουμε στα πορτοφόλια μας, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2002.

Η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων θα κυκλοφορήσει μαζί με τα παλιά. Αλλά τα παλιά χαρτονομίσματα που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια θα παύσουν τελικά να αποτελούν νόμιμο χρήμα.

«Η ημερομηνία που αυτό θα συμβεί θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων», είπε η ΕΚΤ.

Τα παλιά χαρτονομίσματα θα διατηρήσουν την αναγραφόμενη αξία τους και θα είναι ανταλλάξιμα σε κάθε εθνική κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης ακόμη και όταν δεν είναι πλέον έγκυρα στα καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, η παραχάραξη των τραπεζογραμματίων ευρώ έχει δραστηριοποιήσει τις διεθνείς διωκτικές αρχές.

Τον Απρίλιο, μια διεθνής αστυνομική επιχείρηση εξάρθρωσε στην Μπογκοτά της Κολομβίας ένα τυπογραφείο και αποθηκευτικό χώρο πλαστών χαρτονομισμάτων των 50 και των 100 ευρώ.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, είπε ότι οι αρχές έχουν κατάσχει πάνω από 19 εκατομμύρια πλαστού χρήματος στην Κολομβία μόνο από το 2006.

 *(Αποκάλυψις 17:3)


** Wikki: Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα). Αναζητώντας την κόρη του, ο Φοίνικας έφθασε μετά από περιπλανήσεις σε μία άγνωστη χώρα, στην οποία εγκαταστάθηκε και της έδωσε το όνομά του: Φοινίκη. Στη συνέχεια, ο Φοίνιξ βασίλεψε στην Τύρο ή στη Σιδώνα. Θεωρείται ο εθνάρχης των Φοινίκων.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο που προκύπτει οτι η Ευρώπη είναι Φοινικική πριγκίπησα;
Αν προσέξεις στο γενεαλογικό δένδρο της Ευρώπης στο wikipedia που βάζεις ο Αγίνωρ καιη Τηλεφάσα είναι οι γονείς του Κάδμου, του Κίληξ, της Ευρώπης και του Φοίνικα. Και πριν απο αυτούς θα δείς πάλι ελληνικά ονόματα. Εκείνα τα χρόνια η Φοινίκη ήταν ολοκληρωτικά ελληνική γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν άλλες φυλές στην περιοχή.
Τα γενεαλογικά αυτά δένδρα έχουν παραποιηθεί και έχουν συμπτηχθεί στο χρόνο για να ταιριάζουν με την Παλαιά Διαθήκη και την δημιουργία του ανθρώπου.
Το πιο πιθανό είναι οτι τα ονόματα αυτά είναι δεκάδων χιλιάδων ετών προ Χριστού. Το πως προκύπτει αυτό είναι πολλή μεγάλη ιστορία. Πάντως όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι με αρχαία ελληνικά. Μπορείς να δεις και το βιβλίο "Η επινόηση του Ισραήλ". Έτσι που είναι γραμμένο στο κείμενο οτι δηλαδή η Ευρώπη είναι φοινικική πριγκίπησα και αυτό προκύπτει απο την ελληνική μυθολογία είναι τραγική παραποίηση.
Η χρονική περίοδος μετά την υποτιθέμενη έξοδο των Εβραίων απο την Αίγυπτο και αφου ο Κάδμος επέστρεψε στη Θήβα όλες οι ελληνικές πόλεις της Μέσης Ανατολής καταστρέφονται διαδοχικά και αφελληνίζονται. Οπότε πια οι Φοίνικες δεν θεωρούνται ελληνικό φύλο και απο Έλληνες ιστορικούς αλλά και απο τους ίδιους τους Φοίνικές. Εκείνα όμως τα χρόνια που ο Δίας συνάντησε την Ευρώπη στην περιοχή κατοικούσαν ΜΟΝΟ Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Οπως σημερα καπηλευονται το ιστορικο ονομα της Μακεδονιας μας καποιοι μπαλκανιοι-σλαβοβουλγαροι, ετσι κλαπηκε καποτε και το Ελληνικοτατο ονομα της Φοινικης, και των Ελληνων κατοικων της, Φοινικων, απο τους ασιατες "σημιτο-φοινικες" (πως λεμε... "σλαβο-μακεδονες") σφετεριστες.
Ο στοχος δε των "οραματιστων" της ευρωπαϊκης "ολοκληρωσης" με την προπαγανδα περι μη Ελληνικης, αλλα "αλλης" καταβολης της Ευρωπης ειναι προφανης.