Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αναμνήσεις από τον «κομμουνιστικό Παράδεισο» της Ανατολικής Γερμανίας: Η συγκλονιστική ιστορία της Erika Riemann που πέρασε 8 χρόνια στη φυλακή γιατί όταν ήταν 14 χρονών ζωγράφισε κόκκινο το μουστάκι του ΣτάλινΤην ζωή των ανθρώπων στον "κομμουνιστικό παράδεισο" της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, θυμίζει μια 73χρονη γυναίκα, που δεν μπορεί να ξεχάσει τα οκτώ μαύρα χρόνια που πέρασε στις φυλακές σαν πολιτικός κρατούμενος, όπου υπέστη βιασμούς και βασανιστήρια.

Η Erika Riemann ήταν 14 χρονών όταν φυλακίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Το «έγκλημά» της ήταν ότι είχε ζωγραφίσει με το κραγιόν της μητέρας της ένα κόκκινο τόξο πάνω από το μουστάκι του Στάλιν, το πορτρέτο του οποίου κρεμόταν στο σχολείο της.

Έζησε σε τρεις διαφορετικές φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας, η μία εκ των οποίων ήταν πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μέσα στις φυλακές υπέστη επανειλημμένα βιασμούς, ξυλοδαρμούς και υπέφερε από πείνα. Τελικά την υπέβαλαν σε εικονική μαζική εξόντωση σε θάλαμο αερίων.
Όταν έγινε 22 ετών, η Erika αφέθηκε ελεύθερη, ήταν όμως, σωματικά και ψυχικά ένα ράκος. Η μητέρα της είχε προσπαθήσει απεγνωσμένα να πάρει πληροφορίες σχετικά με την κόρη της, αλλά έπρεπε να περιμένει επτά χρόνια για να ανακαλύψει τη μοίρα της.

Μετά από την απελευθέρωσή της, η Έρικα ένιωθε τόσο ντροπιασμένη από την εμπειρία της που για χρόνια δεν έλεγε σε κανένα για τη φυλάκισή της. «Αισθανόμουν τόσο μεγάλη ντροπή από τις εμπειρίες μου που ποτέ δεν τις συζήτησα, ούτε καν με τα παιδιά μου», λέει η κ. Riemann στην εφημερίδα Telegraph. "Βρήκα το θάρρος να γράψω γι’ αυτές τις εμπειρίες αφότου ο σύζυγός μου πέθανε πέρυσι. Ήταν για μένα μια πνευματική απελευθέρωση."

Το βιβλίο με τον τίτλο «Το Τόξο στο Μουστάκι του Στάλιν» (‘The Bow on Stalin's Moustache’) έφτασε την τέταρτη θέση στη λίστα των μπεστ σέλερ στη Γερμανία και ξεσκεπάζει την τάση να παρουσιάζεται σήμερα η Ανατολική Γερμανία ως μια «ευτυχισμένη κοινωνία».

Η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική, που είναι γνωστή ως Ostalgie, έχει επισημανθεί σε δημοφιλείς ταινίες όπως το ‘Goodbye Lenin’ και εξυμνείται σε αρκετές ανομοιογενείς σε μεγάλο βαθμό άκριτες τηλεοπτικές εκπομπές. Η κ. Riemann εμφανίστηκε σε μια τέτοια εκπομπή, το ‘The East Germany Show’ και βρέθηκε αντιμέτωπη  με την Katarina Witt, την πρώην πρωταθλήτρια του πατινάζ της Ανατολικής Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Η εξιστόρηση της φοβερής ταλαιπωρίας άφησε τους παρουσιαστές του chat-show να αισθάνονται σοβαρά αμήχανοι, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την δομή της εκπομπής που στηρίζεται σε μια συναισθηματική αναδρομή στις «παλιές καλές ημέρες» της Ανατολικής Γερμανίας. Μετά την εμφάνισή της, οι θεατές που αγόρασαν το βιβλίο το βοήθησαν  να βρεθεί στις λίστες των μπεστ σέλερ.

Στο βιβλίο, η κ. Riemann περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, ως έφηβη στην πόλη Κάσελ της Ανατολικής Γερμανίας, σάστισε όταν είδε ένα πορτρέτο του Στάλιν να κρέμεται στο σχολείο της, στο ίδιο ακριβώς σημείο που κρεμόταν μέχρι πριν λίγους μήνες το πορτρέτο του Χίτλερ.

Θυμάται κοιτώντας το πορτρέτο να προφέρει τις λέξεις, «Είσαι λίγο λυπημένος» και αθώα να ζωγραφίζει ένα τόξο στο μουστάκι του Στάλιν. Κάποιος, άγνωστο ποιος, την «κάρφωσε».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δύο πράκτορες της ασφάλειας την συνέλαβαν και την κατηγόρησαν ότι ήταν μέλος του ναζιστικού κινήματος αντίστασης Werewolf (Λυκάνθρωποι). Την χτύπησαν επανειλημμένα και την ανέκρινε ένας σοβιετικός στρατιωτικός που έσβησε την πίπα του στο μέτωπό της. Τελικά την ανάγκασαν να υπογράψει ότι ομολογεί.

Όταν η 14χρονη ζήτησε να κάνει ένα μπάνιο, στρατιώτες οπλισμένοι με πολυβόλα την πήγαν σε μια αυλή, την έγδυσαν και με τη μάνικα της πυροσβεστικής έριξαν πάνω της ένα χείμαρρο από παγωμένο νερό. Οι στρατιώτες την κοιτούσαν και γελούσαν.

Αργότερα διατάχθηκε να πάει σε ένα σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο, με το πρόσχημα της θεραπείας για τη δυσκοιλιότητα. Εκεί την έδεσαν σε ένα ιατρικό τραπέζι και την βίασαν ομαδικά μεθυσμένοι στρατιώτες. Στη συνέχεια την πήγαν στην φυλακή Torgau, όπου την κλείδωσαν σε ένα ασφυκτικά στενό κελί που σου επέτρεπε να είσαι μόνο όρθιος, χωρίς τροφή, νερό ή πρόσβαση σε μια τουαλέτα για δύο ημέρες επειδή αρνήθηκε να κάνει σεξ με έναν στρατιώτη.

Η δοκιμασία της κας Riemann συνεχίστηκε κατά τα επόμενα επτά χρόνια πρώτα στη φυλακή Bautzen, κοντά στη Δρέσδη, όπου οι τρόφιμοι ήταν κλειδωμένα σε κλουβιά μέσα στα κελιά και αναγκάζονταν να μοιράζονται ένα μόνο στενό κρεβάτι με έναν άλλο κρατούμενο, και στη συνέχεια στο Sachsenhausen, ένα πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο βόρειο Βερολίνο. Μόλις έφτασε με άλλους κρατούμενους στη φυλακή άκουσε: "Θα υποφέρετε τα ίδια με αυτά που υπέφεραν οι Εβραίοι από τους δικούς σας."

Έβγαλαν τα ρούχα από τις γυναίκες κρατούμενες και τις οδήγησαν σε ένα πρώην θάλαμο αερίων και τους είπαν ότι θα τις εξολόθρευαν. "Μας έσπρωξαν σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, που ήταν καλυμμένο παντού με πλακάκια", γράφει η κ. Riemann.

"Όλες οι γυναίκες έκλαιγαν και ο πανικός έδιωχνε όλον τον αέρα μέσα στο χώρο. Οι γυναίκες προσεύχονταν και φώναζαν τις μητέρες τους ή τα παιδιά τους." Αποδείχτηκε ότι ήταν μια φάρσα. Ζεστό νερό, και όχι αέριο, εκτοξεύτηκε από τους αγωγούς στην οροφή.

Η Erika Riemann αφέθηκε ελεύθερη τον Ιανουάριο του 1954 ως μέρος της γενικής αμνηστίας για τους πολιτικούς κρατούμενους. Κατέφυγε στην Δυτική Γερμανία για να βρεθεί με τη μητέρα της. Η Erika παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά.

«Μου πήρε σχεδόν 50 χρόνια να συμβιβαστώ με το παρελθόν μου», λέει η κ. Riemann. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους νέους Γερμανούς να γνωρίζουν πως ήταν η ζωή στην Ανατολή. Οι έφηβοι σήμερα ήταν τότε μικρά παιδιά, όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. Έχουν ελάχιστη ή καμία ιδέα για το τι έγινε."

! Δείτε το ντοκιμαντέρ του BBC (2009) που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ «Κομμουνιστικός Παράδεισος - Ανατολική Γερμανία», όπου στην αρχή του βίντεο, η Riemann αφηγείται την ιστορία της. (Δείχνει και την κορυφαία αθλήτρια που με τα αναβολικά από Χαΐντι έγινε... Αντρέας!  - Κάποια πλάνα του ντοκιμαντέρ ίσως ενοχλήσουν κάποιους αναγνώστες).


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήμητρα Γ.
Βλέπω οτι πηγή σου είναι ο ΣΚΑΙ.
Τι σε κάνει να τους πιστεύεις;
Εζησα στην Αν.Γερμανία 17 χρόνια κι αλλα 9 στη Ρουμανία όπου πήγα το 1948 όταν οι σωτήρες μας Αμερικάνοι έρριξαν ναπαλμ στα χωριά μας στην Πίνδο για να μας σωσουν. Φυγαμε μεσα σε φρίκη και βρήκαμε εκεί ανθρώπους που μας δεχτηκαν σαν να είμαστα οικογένειά τους κι όχι σαν ξένους όπως έκαναν εδω οι έλληνες με τους έλληνες το 22. Δε φταιν αυτοι βεβαια, έτσι τους μάθανε. Δε θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που μας έκαναν οι παρτιζάνοι κι ας ήμουν μόνο 10 χρονώ. Δε ζήσαμε πλούσια αλλά δε μας έλειψε ποτέ τίποτα.Αρχισαν πάλι να λείπουν πολλά όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα μετα τη μεταπολίτευση. Ξερεις τι πρόσφερε ο σοσιαλισμός; Αν ήξερες αυτό που νοιώσαμε εμείς εκεί δεν θα πίστευες όσα λέει ο ΣΚΑΙ για να πληρώνει τους λογαριασμούς του στ αφεντικά του. Καλά να περνας στον παράδεισο του καπιταλισμού αδερφέ.

Ανώνυμος είπε...

Καμμία αντίρρηση για όλα αυτά τα άρθρα που αναδεικνύουν τις "αρετές" της "εφαρμογής" του σοσιαλισμού.
Ελπίζω να κάνεις όμως και καμμία ανάρτηση για τα καλά του "ελεύθερου" δυτικού κόσμου και της "Εκκλησίας" ορθόδοξης ή καθολικής που στήριζε τη "δεξιά του κυρίου".
Ως γνωστόν Χίτες, ταγματασφαλίτες, χουντικοί βασιλικοί και λοιπά καλόπαιδα ανήκουν στην "θρησκευόμενη" (τρομάρα τους) δεξιά.
Για να δούμε.

SkyWatcher είπε...

Δήμτρα Γ.
Δεν βλέπεις καλά μάλλον.
Πηγή δεν είναι το ΣΚΑΙ, αλλά η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία παρουσιάζει την ιστορία της Erika Riemann.
Ούτε το ντοκιμαντέρ είναι του ΣΚΑΙ. Είναι του BBC που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ. Δε νομίζω να θεωρείς τo BBC "δεξιό".

ΥΓ. Τέρμα οι "παράδεισοι".

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΦΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΒΑΡΒΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΞΑΓΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΩΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΑΥΤΟ.ΣΤΑΛΙΝ,ΜΑΟ,ΠΟΛΠΟΤ.ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΚΕΜΑΛ.

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα εφαρμόζουν τέτοιες απάνθρωπες τακτικές. Η ηδονή της εξουσίας και του πόνου δεν μπορεί να λείψει απο ανθρώπους και 《ηγέτες》που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι σε κάθε επίπεδο. Ο κομμουνισμός έχει μια διάφορα απο άλλα καθεστώτα, κατάφερε να μεταμορφωθεί σταδιακά σε θρησκεία, απαιτώντας την απόλυτη πίστη σε έναν σκληρό και ακαρδο 《θεο》όπως ήταν ο Στάλιν, ο Λένιν και άλλοι. Στον δυτικό κόσμο έγινε κάτι αντίστοιχο, όπου την θέση της πίστης στο Θεό πήρε το χρήμα και η καταναλωτική μανια με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα. (Το παράξενο πάντως είναι ότι και οι δύο αυτές μορφές εξουσίας φαίνεται πως έχουν κοινές καταβολές).

Όσον αφορά την Ορθοδοξια είναι λάθος να της προσαπτουμε την οποιαδήποτε κατηγορία. Πάντοτε οι επικριτές της, λαμβάνοντας υπόψιν, λανθασμένες κινήσεις και πράξεις μεμονομενων καθε φορα ανθρώπων της ιεραρχίας την βάζουν στην ιδια μοιρα με καθε αξιοκατακριτη εξουσια. Εκκλησια θα ειναι παντοτε το συνολο του ορθοδοξου πληρωματος, κληρικοι και λαικοι, και σαν συνολο θα πρεπει να την βλεπουμε

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Εύρυτος είπε...

Έχω κι εγώ συγγενείς που έζησαν σε "κομμουνιστικό παράδεισο" και οι απόψεις τους διίστανται. Οι παππούδες που πήγαν παιδιά εκεί λένε ότι και η Δήμητρα. Τα ξαδέλφια μου όμως που γεννήθηκαν εκεί περιγράφουν μία αρρωστημένη κοινωνία σε ένα ολοκληρωτικό κράτος! Η μισή χώρα ρουφιάνευε την άλλη μισή και μπορούσες να πας φυλακή για πλάκα!
Όσο για το θέμα του εμφυλίου αγαπητή Δήμητρα, εσείς ήσασταν σύμμαχοι με τους αγγλοαμερικανούς, μέχρι που τα χάλασαν με τον Στάλιν στην μοιρασιά και εσείς χύσατε πρώτοι Ελληνικό αίμα!
Γιατί το δίλημμα πρέπει να είναι "καπιταλισμός ή κομμουνισμός";

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ...ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ.....ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΙΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ BBC ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ , ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ . ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΟΠΙΑΣ ....