Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ενθουσιασμένη η εβραϊκή κοινότητα με την εκλογή του νέου Πάπα



Jewish Telegraphic Agency (JTA) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Jorge Mario Bergoglio, ο Αργεντινός καρδινάλιος που εξελέγη Πάπας και θα πάρει το όνομα Φραγκίσκος, λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις με τους Εβραίους της Αργεντινής.

Ο Bergoglio, 76 ετών, που είναι Ιησουίτης, είναι ο πρώτος Πάπας να προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης, για πάνω από μία χιλιετία. 

Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Bergoglio παρακολούθησε την λειτουργία του Ροσς Ασσανά (η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά) στη Συναγωγή Benei Tikva Slijot το Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Ραβίνος David Rosen, διευθυντής των διαθρησκευτικών υποθέσεων για την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), είπε στη JTA ότι ο νέος Πάπας είναι ένας «ζεστός και γλυκός και σεμνός άνθρωπος», γνωστός στο Μπουένος Άιρες ότι μαγειρεύει ο ίδιος και απαντάει ο ίδιος στο τηλέφωνό του.

Μετά το βομβαρδισμό του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας AMIA το 1994 (υπήρξαν 885 νεκροί- η μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση στην Αργεντινή), "έδειξε αλληλεγγύη στην εβραϊκή κοινότητα", δήλωσε ο Rosen.
Το 2005, ο Bergoglio ήταν το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που υπέγραψε μια αίτηση για να αποδοθεί δικαιοσύνη για την περίπτωση του βομβαρδισμού του AMIA. Ήταν επίσης ένας από τους υπογράφοντες ένα έγγραφο που ονομάζεται «85 θύματα, 85 υπογραφές» στο πλαίσιο της 11ης επετείου του βομβαρδισμού. Τον Ιούνιο του 2010, επισκέφθηκε την ανακατασκευή του κτιρίου του AMIA για να μιλήσει με Εβραίους ηγέτες.

"Εκείνοι που είπαν ότι ο Βενέδικτος ήταν ο τελευταίος Πάπας που έζησε το Ολοκαύτωμα, ή εκείνοι που είπαν ότι δεν θα υπάρξει άλλος Πάπας ο οποίος έχει προσωπική σχέση με τον εβραϊκό λαό, ήταν λάθος", δήλωσε ο Rosen.

Λίγο μετά που από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα βγήκε λευκός καπνός που σημαίνει ότι οι καρδινάλιοι είχαν επιλέξει το διάδοχο του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο Φραγκίσκος απευθύνθηκε στους χιλιάδες πιστούς από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

"Buonasera", τους είπε, "Καλησπέρα" στα ιταλικά, και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του καρδινάλιους που ήρθαν από "σχεδόν τα πέρατα της γης" για να τον βρουν.

Ο Israel Singer (φώτο), ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, είπε ότι ξόδεψε χρόνο δουλεύοντας μαζί με τον Bergoglio όταν οι δύο τους είχαν αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στους φτωχούς στο Μπουένος Άιρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο ενός κοινού εβραϊκού-Καθολικού προγράμματος που ονομάστηκε Tzedaka.

"Βγήκαμε έξω με τις γειτονιές όπου οι Εβραίοι και οι καθολικοί υπέφεραν μαζί," είπε ο Singer στο JTA. "Αν όλοι κάθονταν σε καρέκλες με λαβές, θα καθόταν σε μία χωρίς λαβές. Πάντα κοίταγε να είναι πιο μετριοπαθής. Του ήταν δύσκολο να φορά όλες αυτές τις στολές".

Ο Bergoglio έγραψε επίσης την εισαγωγή ενός βιβλίου από το ραβίνο και πολιτικό Sergio Bergman (φωτο) τον οποίον θεωρεί "έναν από τους καθηγητές μου."

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Bergoglio διοργάνωσε μια εκδήλωση μνήμης της Νύχτας των Κρυστάλλων στο Μητροπολιτικό Ναό του Μπουένος Άιρες με τον ραβίνο Alejandro Avruj.

Συνεργάστηκε επίσης με το Εβραϊκό Κογκρέσο της Λατινικής Αμερικής (LAJC) και πραγματοποίησε συναντήσεις με την εβραϊκή νεολαία που συμμετείχε στο πρόγραμμα του LAJC που είχε τίτλο ‘Νέες Γενιές’.

"Το Εβραϊκό Κογκρέσο της Λατινικής Αμερικής είχε στενή σχέση με τον Jorge Bergoglio για πολλά χρόνια," δήλωσε στη JTA, ο Claudio Epelman, (στην φωτογραφία αριστερά με το νέο Πάπα το 2012) εκτελεστικός διευθυντής του LAJC. "Γνωρίζουμε τις αξίες και τις δυνάμεις του. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας".

Σε επίσκεψή του στη συναγωγή του Μπουένος Άιρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Catholic Zenit, ο Bergoglio είπε στους παρευρισκομένους ότι ήταν εκεί για να εξετάσει την καρδιά του «σαν προσκυνητής, μαζί με εσάς, τους μεγαλύτερους αδελφούς μου».

«Σήμερα, εδώ σε αυτή την συναγωγή, ερχόμαστε σε επίγνωση του γεγονότος ότι είμαστε ένας λαός σε ένα ταξίδι και τοποθετούμε τους εαυτούς μας στην παρουσία του Θεού», ανέφερε ο τότε αρχιεπίσκοπος. «Πρέπει να κοιτάξουμε σε Αυτόν και να αφήσουμε να μας κοιτάζει, να εξετάσει την καρδιά μας με την παρουσία Του και να αναρωτηθούμε αν περπατάμε άμεμπτα."

Ο Renzo Gattegna, ο πρόεδρος της Ένωσης των Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, μετέφερε εκ μέρους των Εβραίων της Ιταλίας τα συγχαρητήρια με τις "πιο θερμές ευχές" ο νέος Πάπας να φέρει την "ειρήνη και την αδελφότητα σε όλη την ανθρωπότητα."

Ειδικότερα, ο Gattegna εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια "με αμοιβαία ικανοποίηση" της "έντονης πορείας του διαλόγου για τον οποίον οι Εβραίοι έχουν πάντα ελπίδα και για ο οποίος έχει επίσης υλοποιηθεί μέσα από το έργο Παπών, που οδήγησαν την εκκλησία στο πρόσφατο παρελθόν. "
 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: