Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΟΗΕ: Μην τους λέτε «παράνομους μετανάστες». Να τους λέτε «παράτυπους»



Επικαλούμενα ανησυχίες ότι ο όρος «παράνομος μετανάστης» (ή «λαθρομετανάστης»), ηχεί προσβλητικά υπονοώντας κάποια ενοχή, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την εμπορία ανθρώπων στη Μάλτα, να σταματήσουν να λένε "παράνομος μετανάστης" και να αρχίσουν να λένε «παράτυπος μετανάστης».

Ο ΟΗΕ αποθαρρύνει επίσης τους δημοσιογράφους από το να αναφέρουν τις μετακινήσεις των παράνομων μεταναστών στα σύνορα ως «λαθραίες», γιατί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μάλτα, αυτό έχει μια «ισχυρή αρνητική σύνδεση, που επικαλείται μια αίσθηση εγκληματικότητας».

Αφρικανοί "παράτυποι" μετανάστες στη Μάλτα
Γράφοντας για την εφημερίδα The Telegraph, ο Colin Freeman εξηγεί την παράξενη λογική που κάνει «προσβλητική» την απλή κοινή λογική πρακτική του να λες τα πράγματα με αληθινό τους όνομα.

….Ο όρος "παράνομη μετανάστευση" μεταφέρει προφανώς μια έννοια εγκληματικότητας, ότι κάποιος κάνει κάτι λάθος. Όπως, για παράδειγμα, το να πληρώνεις κάποιον λαθρέμπορο ανθρώπων 700 € για τη μεταφορά τους (sic) με ένα ετοιμόρροπο σκάφος που θα μπορούσε να βυθιστεί και να χαθούν όλοι που είναι στο σκάφος. Έτσι το «παράτυπος» είναι ένας πιο «ουδέτερος» όρος. Πιθανώς ο άνθρωπος αυτός, είναι ίδιος με σένα και μένα.

….Είναι αλήθεια ότι ορισμένα αμερικάνικα ειδησεογραφικά δελτία έχουν ακολουθήσει τη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών κάποια στιγμή. Το Associated Press σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις λέξεις "παράνομος μετανάστης" το 2009. Είχε ζητηθεί εν μέρει λόγω της έντονης συζήτησης για τους ισπανόφωνους μετανάστες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα, μερικοί από τους οποίους ζουν τίμια και εργάζονται για χρόνια και αγανακτούν με το να τους αποκαλούν «παράνομους». Αυτό είναι ίσως εύλογο, αν και η κίνηση του AP έχει επίσης εμπνεύσει ένα φίμωτρο στο Twitter που ονομάζεται #NewAPStyle, που είναι αφιερωμένο στην έκφραση με μειλίχιους όρους για υπάρχουσες λέξεις. Ένας δολοφόνος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα "πρόσωπο που κατηγορείται για παράνομη παύση της ζωής του άλλου".
 

….Το ποια θέση παίρνεις εσύ στο θέμα της μετανάστευσης και με ποια πλευρά είσαι, δεν ενδιαφέρει τον Μαλτέζο. Σε διάστημα μόλις δέκα χρόνων, μια χώρα των 400.000 ανθρώπων σήμερα έχει γίνει το σπίτι για 5.000 παράνομους μετανάστες, πολλοί από αυτούς σχεδόν άπορους κατά την άφιξή τους. Δεδομένου ότι η χώρα είναι περίπου 150 φορές μικρότερη από τη Βρετανία, είναι το ισοδύναμο 750.000 ανθρώπων να έρθουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, είτε ανησυχεί κάποιος για τον κίνδυνο των αντι-μεταναστευτικών επιθέσεων, είτε για την υφέρπουσα «Αφρικανοποίηση», σε ορισμένες γειτονιές της Μάλτας. Όσο και να δεν αρέσει στην UNHCR, (Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες) πολλοί Μαλτέζοι δεν έχουν καμία επιθυμία να δουν το πρόβλημα με κάπως "ουδέτερο" μάτι.
 
... Να είστε σίγουροι ότι οι διακινητές ανθρώπων είναι οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Η  μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα, ασχολούνται πολύ και με τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο όπλων. Ναι, φυσικά είναι πιο ένοχοι από τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται, όπως ακριβώς οι διακινητές ηρωίνης καταδικάζονται σε βαρύτερες ποινές από τους εθισμένους στην ηρωίνη. Αλλά το να περιγράψετε το φορτίο τους ως απλά «παράτυπο» και όχι παράνομο, αυτό είναι μια σοφιστεία που κινδυνεύει να μειώσει τις πραγματικά εγκληματικές πράξεις που διαπράττουν.

….Και για να είμαστε δίκαιοι, να πούμε για την απάντηση της UNHCR στο πρόσφατο κύμα παράνομων μεταναστών στη Μάλτα. Αντί απλά να καταγγέλλει τα αντι-μεταναστευτικά συναισθήματα ως «ρατσιστικά», η οργάνωση έχει κάνει προγράμματα ευαισθητοποίησης και έρευνες κοινής γνώμης σε όλη τη Μάλτα, σε πολλά από τα οποία τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια συζήτηση που πρέπει όλοι να συμμετέχουν. Όμως αυτού του είδους οι απόπειρες εισαγωγής Οργουελιανού Newspeak σχετικά με τη χρήση της λέξης «παράτυποι» και όχι «παράνομοι» ενδέχεται να αποτύχει. Εάν πρόκειται να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους ανθρώπους σχετικά με τη μετανάστευση, τουλάχιστον να τους αφήσουμε να επιλέξουν τους δικούς τους όρους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

4 σχόλια:

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Οπως και να τους ονομάσεις τους μετανάστες δεν εχει σημασία.
Πως να ονομάσεις τα νομιμοφανή τέρατα που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε κρίση, εξαθλίωση, φτώχεια, πείνα και μετανάστευση;

konion είπε...

Εἶναι ἡ χαζὴ ἀντίληψις, σὰν τὴν φεμινιστική, ποὺ λέει ὅτι ἀλλάζοντας τὴν γλῶσσα ἀλλάζεις καὶ τὴν πραγματικότητα ἢ τέλος πάντων ἀλλἀζεις τὸν τρόπο ἀντιμετωπίσεως τῶν πραγμάτων καὶ σιγά - σιγὰ τὴν ἴδια τὴν πραγματικότητα.

ΑρΜΑρΤΩΛΟC είπε...

http://erevna-epistimi.blogspot.gr/2012/12/coudenhove-kalergi.html?showComment=1375185121206#c1988875835233205825

Ανώνυμος είπε...

Παράνομος μετανάστης χαρακτηρίζεται επειδή εισήλθε σε μια χώρα χωρίς να τηρήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας αυτής που έχει ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Παράτυπος είναι αυτός που έχει ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία αλλά δεν πληρεί όλους τους τύπους εξ ού και παράτυπος, Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκια και κακοποιούν την Ελληνική γλώσσα. Τώρα ξένοι οργανισμοί που κάνουν υποδείξεις σχετικά με το χαρακτηρισμό καλό θα ήταν αν δεν ανέχονται κάτι τέτοιο να τους πάρουν στη χώρα τους ,καθώς δεν δικαιούνται ούτε νομιμοποιούνται να κάνουν υποδείξεις σε χώρα με Εθνική κυριαρχία. Πέρα από αυτά η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών σε οποιαδήποτε χώρα δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους τους μετανάστες αφού δημιουργείται εργατικών χεριών που θα μπορούν αυτοί που έχουν τα μέσα παραγωγής να τους χρησιμοποιούν με εξευτελιστικές αμοιβές χρησιμοποιώντας τους παράλληλα ως πολιορκητικό κριό σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες