Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

FIFA: Είπες "για την πατρίδα"; Ένοχος!ΚΟ: Η FIFA έχοντας υιοθετήσει πλήρως την γνωστή «αντιρατσιστική» αριστερή ατζέντα μοιράζει τιμωρίες σωρηδόν, θέλοντας σαφώς να δείξει ότι θέλει το ποδόσφαιρο, το πιο λαϊκό και αγαπητό άθλημα, να γίνει και αυτό με τη σειρά του «πολιτικά ορθό».

Η επιτροπή της FIFA λοιπόν, τιμώρησε βαρύτατα τον 35χρονο γεννημένο στην Αυστραλία Κροάτη διεθνή Ζόσιπ Σίμουνιτς (Josip Šimunić) επειδή, στις 19 Νοεμβρίου 2013, στο τέλος του αγώνα με την Ισλανδία, στο Στάδιο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ, όπου η Κροατία επικράτησε με 2-0 και πήρε την πρόκριση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Σίμουνιτς, πήρε το μικρόφωνο και στράφηκε προς τις κερκίδες για να φωνάξει «Za dom!» («για την Πατρίδα!»), φράση στην οποία το κοινό απάντησε «Spremni!» («έτοιμος!»).
Αυτός, κατά την ΦΙΦΑ, ήταν «ένας χαιρετισμός που περιείχε διακρίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φυλή, τη θρησκεία ή την καταγωγή και έτσι θίγεται η αξιοπρέπεια μιας ομάδας προσώπων».

Η συμπεριφορά του αυτή κρίθηκε «ρατσιστική» (προς ποιους αλήθεια;) και τα εγχώρια κατεστημένα media έτρεξαν, κατά την προσφιλή τους τακτική, να γράψουν για «νεοναζιστικά συνθήματα και χαιρετισμούς»...

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής : «ο παίκτης φώναζε, μαζί με το πλήθος, ένα κροατικό χαιρετισμό που ακουγόταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου από το φασιστικό κίνημα του “Ουστάσα”».

Ο Κροάτης παίκτης του Παναθηναϊκού Γκόρντον Σίλντενφελντ (φωτο), δήλωσε «σοκαρισμένος» από την ποινή των 10 αγωνιστικών στον συμπατριώτη του Σίμουνιτς, δηλώνοντας ότι «ότι τα λεγόμενα του δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υποστηρίζουν κάποιοι. Δημιουργήθηκε ένα θέμα από το πουθενά στο λάθος χρονικό σημείο και κατέληξε ακόμα χειρότερο. Λυπάμαι πραγματικά. Δεν θέλω να το καταδικάσω ή να το σχολιάσω. Τα μέσα ενημέρωσης πήραν μια κατάσταση και την ανέβασαν στον ουρανό».
Δείτε το βίντεο:Ο Šimunić είχε υπερασπιστεί τις ενέργειές του λέγοντας ότι ό,τι έκανε, το έκανε κινούμενος από «αγάπη για την πατρίδα μου την Κροατία». Μετά τον αγώνα ο Šimunić απάντησε στους επικριτές του: «.. Όσοι έχουν ενοχληθεί από αυτές τις φωνές θα πρέπει να μελετήσουν την ιστορία Αν ενοχλεί κάποιον, τότε είναι πρόβλημα του. Δεν φοβάμαι».

Η ιστορία για τους «ανιστόρητους»

Ο θεωρούμενος «ναζιστικός» χαιρετισμός “Za dom spremni!” ("Για την πατρίδα, έτοιμοι") χρονολογείται από τον 17ο αιώνα (!), αλλά στην αρχική του μορφή, το “Za dom” ("Για την πατρίδα") χρησιμοποιήθηκε από τον Κροάτη ιστορικό και γλωσσολόγο Pavao Ritter Vitezovi το 1684, στο έργο του “Odiljenje sigetsko”, για τη Μάχη της Szigetvár (1566) (φωτο)
Το 1876, χρησιμοποιήθηκε και πάλι στην όπερα Nikola Subic Zrinski, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, κατά την κροατική εθνική αναγέννηση, ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως. 
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε από τους Ουστάσι, (Ustaše) ως επίσημος χαιρετισμός τους. [Ουστάσι ονομάζονταν τα μέλη της εθνικιστικής και εξτρεμιστικής Κροατικής Επαναστατικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε από τον Άντε Πάβελιτς και η οποία έδρασε πριν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συνδέεται με ναζιστικού χαρακτήρα ωμότητες στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία]. Σε αυτό το διάστημα χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους ως καλωσόρισμα, όπως για παράδειγμα τον «Για τον Poglavnik (τίτλος για τον Pavelić) και την πατρίδα έτοιμος!» 

Ο χαιρετισμός χρησιμοποιήθηκε στην Κροατία και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τον κροατικό πόλεμο της ανεξαρτησίας και τον πόλεμο της Βοσνίας. Οι κροατικές ένοπλες δυνάμεις, το χρησιμοποιούσαν ως τον επίσημο χαιρετισμό τους και το συμπεριέλαβαν στο λογότυπό τους. Ο χαιρετισμός ήταν για χρονιά επίσημο σύνθημα του παραρτήματος του δεξιού κροατικού κόμματος στη Βοσνία, του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μέχρι τον Απρίλιο του 2012, οπότε αντικαταστάθηκε από το “Semper Fidelis” (‘Πάντα πιστός’).

Το κροατικό ροκ συγκρότημα ‘Thompson(φωτο) χρησιμοποίησε αυτόν τον χαιρετισμό στην αρχή του πολεμικού τραγουδιού ‘Bojnice Čavoglave’ και στο τραγούδι ‘Golubovic Bijela’.  

Το πλέον ισχυρό επιχείρημα ότι το εν λόγω σύνθημα δεν αποτελεί "ρητορική μίσους", είναι όταν το 2011, κροατικό δικαστήριο αθώωσε έναν τεχνίτη που πουλούσε αναμνηστικά τα οποία περιείχαν τον «επίμαχο» χαιρετισμό. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν φορούσε ρούχα ή σουβενίρ με σύνθημα που "ενθαρρύνουν το εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος", αλλά τα πουλούσε. Το πρώτο τιμωρείται από το νόμο, ενώ το δεύτερο όχι. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ρητώς ότι «Το “Za dom spremni” είναι ένας παλιός κροατικός χαιρετισμός γνωστός μέσα σε όλη την ιστορία μας, ως μέρος μιας δήλωσης άμυνας, χωρίς όμως να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη άποψη».

Αυτός ο χαιρετισμός που κατά το δικαστήριο είναι γνωστός σε όλη την κροατική ιστορία και δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη άποψη, κρίθηκε «ναζιστικός» και «ρατσιστικός» και έφερε τον βαρύ πέλεκυ της FIFA επάνω στον Κροάτη διεθνή.

Η επιχείρηση «αντιρατσισμός» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο στόχος, νομίζω, είναι σαφής: όπως σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, πρέπει να ισοπεδωθεί το «επικίνδυνο» πνεύμα του εθνικισμού / πατριωτισμού που μας «διαχωρίζει» και να «αγκαλιαστεί» από τις μάζες η «πολυπολιτισμικότητα», η «διαφορετικότητα» και η «παγκοσμιοποίηση». Ο "αντιρατσισμός" στην παρούσα φάση είναι το καλύτερο "όπλο". Στο τέλος και αυτοί ακόμα οι εθνικοί ύμνοι και τα εθνικά σύμβολα και οι εθνικές σημαίες, θα θεωρηθούν ότι προωθούν το «μίσος» και «χωρίζουν» και θα απαγορευτούν και αυτά. Άλλωστε, όλες οι λέξεις που περιέχουν παράγωγα του «έθνους» είναι «μη πολιτικά ορθές». Μη ξεχνάτε ότι το γνωστό μας “Euro” λεγόταν παλιά «Κύπελλο Εθνών Ευρώπης».   

To be continued….

 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ  

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινε Ουρανε ενώ είσαι μια μεγάλη συμπάθεια στην μπλογκοσφαιρα, στο συγκεκριμένο με βρίσκεις αντίθετο.
Πρώτον γιατί δεν γουστάρω την κροατική φαρα.
Δεύτερον το επιχείρημα είναι λίγο αστείο.
Μπορεί το συγκεκριμένο σύνθημα να συνανταται εκατοντάδες χρόνια πριν, αλλά όπως όλοι ξέρουμε ότι όποιος το λέει αναφέρεται στους Ουστασι.
Παρόμοια παραδείγματα, η σβάστικα. Οσο και να υπήρχε στα αρχαία χρόνια, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σβάστικα συμβολίζει τοναζισμο και όσοι την επικαλούνται δεν το κάνουν γιατί ξάφνου αγάπησαν την αρχαία τέχνη στα αγγεία κτλ αλλά γιατί είναι θαυμαστές του Χίτλερ. Ίδια περίπτωση και το σύνθημα των Ουστασι.
Φιλικά Σωτήρης

SkyWatcher είπε...

Το ότι κροατικό δικαστήριο απάλλαξε το σύνθημα από τη "ναζιστική" του χροιά δεν σε προβλημάτισε; Καμία ίδια περίπτωση με τη σβάστικα.

Stefanos είπε...

Οι Ουστάσι Κροάτες ήταν οι εθνικιστές δολοφόνοι 700.000 ορθοδόξων Σέρβων. Οι λεπτομέρειες της γενοκτονίας αυτής έχουν γραφτεί και σε βιβλία("Ο Αρχιεπίσκοπος της γενοκτονίας") που σου γυρίζουν τ' άντερα αν τις διαβάσεις. Αν αυτό που έγινε στην Κροατία το 1941-1945 λέγεται εθνικισμός και κάποιοι στην Ελλάδα το υποστηρίζουν τότε με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρω.

gulliver είπε...

Όχι βρε παιδιά !!! Δεν κρίνουμε αυτό που εννοείτε !!! Άν δηλαδή το συγκεκριμένο σύνθημα είχε υιοθετηθεί ή όχι από την σατανική "Ουστάσι" !!! Εδώ κρίνουμε μία φασιστική νοοτροπία αστυνόμευσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ποιοί είναι αυτοί αδέλφια που κρίνουν ποιές συμπεριφορές τους είναι αρεστές και από που πηγάζει αυτό τους το δικαίωμά;
Με συγχωρείτε, έχω μελετήσει για τα εγκλήματα-γενοκτονία των ομοδόξων Σέρβων από την Ούστασι του Αντε Πάβελιτς υπό τις ευλογίες του παπικού Καρδιναλίου - "Αγίου" Στέπινατς και τα αποστρέφομαι μετά βδελυγμίας και οργής. Με τα ίδια όμως συναισθήματα αντιμετωπίζω και αυτούς που θέλουν να διδάξουν στους λαούς κανόνες συμπεριφοράς. Ναι, αναγνωρίζω το δικαίωμα στον κροάτη ποδοσφαιριστή να αναφωνήσει "Για την Πατρίδα" του και θα υποστηρίξω το δικαίωμά του αυτό. Φαντασθείτε τη Βούλα Πατουλίδου σε σημερινό στάδιο να ξαναφώναζε το θρυλικό "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο" και κάποιοι να την κατακρίνουν !!!