Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Όταν το 2006 ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε στον αυτοκράτορα Μανουήλ Β´ Παλαιολόγο, για την επιβολή του Ισλάμ με το σπαθί, ο «προοδευτικός» δυτικός κόσμος είχε ξεσηκωθεί και μιλούσε για «προσβολή». Τώρα, θα ζητήσει συγνώμην;



Οι ειδήσεις στον έντυπο και κυρίως ηλεκτρονικό τύπο είναι γεμάτες με εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας που μοιάζουν να ξεπερνούν εκείνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μας επιστρέφουν σε πολύ σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας. Σαν το βίαιο χάος του 7ου αιώνα να προσγειώθηκε ξαφνικά και πέρα από κάθε λογική σε ένα ήσυχο δυτικό προάστιο. Φρικτές εικόνες με κάθε λεπτομέρεια στο YouTube, το Twitter, το Facebook και το Google, μας δίνουν κάποια ιδέα για το τι σήμαινε η Ισλαμική κατάκτηση της χριστιανοσύνης στην περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Αιώνες σκότους, δυστυχίας και καταπίεσης «απίστων» (μη-μουσουλμανικών) αυτόχθονων  πληθυσμών από ισλαμιστές ηγεμόνες τους, ξαναζούν μπροστά μας. Φρικιαστικές εικόνες εισβάλλουν στο χώρο μας στο διαδίκτυο από τη Συρία και (την χώρα παλαιότερα γνωστή ως) Ιράκ: Μαζικές δολοφονίες, σταυρώσεις, αποκεφαλισμοί - ακόμα και μικρών παιδιών - βασανιστήρια, βιασμοί από συμμορίες,  γυναίκες και κορίτσια που απάγονται και πωλούνται ως σκλάβες, χιλιάδες κυνηγημένοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μέσα σε τρομοκρατία, σπίτια, εκκλησίες, τα μοναστήρια και ιερά λεηλατημένα και καμένα ...

Σε λίγο συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ομιλία του Πάπα Βενέδικτου XVI στο Πανεπιστήμιο του Regensburg της Γερμανίας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, στην οποία μνημόνευσε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (1350 - 1425) και η οποία δημιούργησε εντάσεις, λόγω των «ακραίων» αναφορών της για το Ισλάμ. Διαδηλώσεις, βανδαλισμοί, αλλά και μια δολοφονία ιταλίδας καλόγριας στην Σομαλία φέρεται να αποτέλεσαν απάντηση στην «προσβολή». Περίπου πριν από μία εβδομάδα, στην ιταλική Καθολική εφημερίδα Il Foglio,ο αρθρογράφος, Camillo Langone, έγραψε ότι ο κόσμος οφείλει μια συγνώμη στον Πάπα Βενέδικτο και τον Αυτοκράτορα Παλαιολόγο, μια απολογία για την αντίδραση του σε εκείνη την ομιλία.

«Σήμερα, όταν καταφθάνουν οι ειδήσεις ​​από το πρώην-Ιράκ και δείχνουν σε όποιον έχει μάτια για να δει τι πάει να πει το Κοράνι μεταφρασμένο σε δράση, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους δύο σας». Αλλά, ο Langone είπε, με εμφανή αηδία, ο σύγχρονος εκκοσμικευμένος Ευρωπαίος «δεν θα το κάνει». Αυτός ο τύπος ανθρώπου, έγραψε, «δεν πιστεύει στα ιερά κείμενα ... δεν πιστεύει στο Ευαγγέλιο».

«Για τον σύγχρονο Ευρωπαίο το να πιστεύει κάποιος στη θρησκεία είναι αδύνατο ... Κάποιος που δεν είναι πλέον σε θέση να πιστεύει στο Θεό δεν είναι ικανός να πιστεύει στην πραγματικότητα, [και] δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και ένα σπαθί όταν αυτό πιέζει το λαιμό του».

Επιστρέφοντας σε εκείνη την ομιλία, υπό τα σημερινά φρικτά δεδομένα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ήπια αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο Πάπας Βενέδικτος μίλησε για μια συζήτηση, διάλογο, που έγινε ίσως το 1391 στους χειμερινούς στρατώνες κοντά στην Άγκυρα - από τον πολυμαθή και θεολόγο βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Β' Παλαιολόγο, σχετικά με το θέμα του Ισλάμ, την απειλή που είχε αυτό, με τη μορφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και του διογκούμενου βίαιου επεκτατισμού της.

Έχει καταγραφεί ότι ο αυτοκράτορας Μανουήλ, στον οποίον αναφέρθηκε ο Βενέδικτος, είχε μια συζήτηση με έναν Πέρση λόγιο, η οποία είχε θέμα τα πιστεύω του Ισλάμ και του Χριστιανισμού και ανέφερε: «Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί η πίστη που κήρυττε με το σπαθί»*.

Ο Βενέδικτος σημείωσε ότι αυτό το σχόλιο καταγράφεται την εποχή «της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1394 και 1402». Είπε επίσης ότι ο αυτοκράτορας μίλησε με «κάποια ωμότητα, που θεωρούμε απαράδεκτη». Αλλά είναι εμφανές ότι ο αυτοκράτορας ήταν ένας άνθρωπος που ήταν σε θέση να μιλήσει από προσωπική εμπειρία.

Αφότου έκανε αυτή την ομιλία, ο Πάπας Βενέδικτος άκουσε συνεχείς κατηγορίες, να επαναλαμβάνονται αέναα από το δυτικό Τύπο, ότι ήταν "προσβλητικά" τα σχόλια, ότι  έκανε "γκάφα" για το Ισλάμ, ότι προκάλεσε την βία που ακολούθησε κλπ.

Αλλά τι είπε; Έκανε έκκληση για μια επιστροφή στην υπεροχή της λογικής στον θρησκευτικό διάλογο, και ζήτησε ευγενικά από τους μουσουλμάνους να αποκηρύξουν τη βία.

Τα αυτάρεσκα δυτικά κοσμικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απασχολημένα με τις επιθέσεις τους σε έναν από τους αγαπημένους τους στόχους, ξέχασαν να αναφέρουν το υπόλοιπο της παραγράφου.

«Ο αυτοκράτορας, αφού εκφράστηκε τόσο απότομα, προσπάθησε να εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους που η διάδοση της πίστεως διά της βίας είναι κάτι παράλογο. Η βία είναι ασύμβατη με τη φύση του Θεού και τη φύση της ψυχής», δήλωσε ο Βενέδικτος.

Αναφέρθηκε στα λόγια του Παλαιολόγου: «Ο Θεός ... δεν είναι ευχαριστημένος από το αίμα - και το να ενεργείς όχι εύλογα (συν λόγω) είναι αντίθετο προς τη φύση του Θεού. Η πίστη γεννιέται από την ψυχή, όχι από το σώμα. Όποιος θα οδηγήσει κάποιον στην πίστη χρειάζεται την ικανότητα να μιλήσει καλά και να συζητήσει  σωστά, χωρίς βία και απειλές ... Για να πείσουμε μια λογική ψυχή, δεν χρειάζεται ένα δυνατό χέρι ή όπλα οποιουδήποτε είδους, ή οποιαδήποτε άλλα μέσα με τα οποία θα απειλούμε ένα άτομο με θάνατο ...»

Έχοντας τις εικόνες που καίνε σαν οξύ στο μυαλό μας τώρα, πόσο ήπια, πόσο απόλυτα ήρεμα και λογικά ακούγονται τα λόγια αυτά τώρα. Και πως κακοήθεις ακούγονται οι «απαιτήσεις να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για την “προσβολή” που είχε προκαλέσει στους μουσουλμάνους: πόσο προσποιητή και δόλια, ήταν η κατασκευασμένη "οργή​​".

Όταν σφίξουμε το στομάχι μας και κοιτάξουμε τις εικόνες που προέρχονται από το νέο ισλαμικό κράτος, το νέο «χαλιφάτο», μένουμε έκπληκτοι και συγκλονισμένοι, και αναρωτιόμαστε αν όντως αυτά μπορούν να συμβαίνουν στην εποχή της παγκόσμιας αγοράς του κορεσμένου δυτικού καταναλωτισμού. Πώς μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε ένα «παγκοσμιοποιημένο» κόσμο; Τι έχει συμβεί στο περίφημο «παγκόσμιο χωριό» μας; Δεν κατάφερε η νεωτερικότητα, με όλες τις ανέσεις και τους περισπασμούς της, ο φιλικός, δυτικός κοσμικός ιμπεριαλισμός της Coca Cola, να τους δαμάσει όλους και να εκπολιτίσει ολόκληρο τον κόσμο;

Μια φωτογραφία ξεχώρισε αυτές τις ημέρες, ενός αγοριού, περίπου οκτώ ετών, που φέρεται να είναι ο νεαρός γιος ενός από τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους», ντυμένο με ένα μπλε Polo For Kids t-shirt, καλοκαιρινό παντελόνι, σανδάλια και καπέλο του μπέιζμπολ, και το οποίο με υπερηφάνεια κρατά ένα κομμένο κεφάλι ενός στρατιώτη. Το κεφάλι πρέπει να είναι βαρύ, καθώς το μικρό αγόρι χρειάζεται και τα δύο χέρια για να το κρατήσει ψηλά από τα μαλλιά. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι «το αγόρι πιστεύεται ότι είναι ο γιος του Αυστραλού Khaled Sharrouf».

Εν όψει αυτής της τρομακτικής σύγχρονης αναβίωσης της αρχαίας απειλής, της τόσο μεγάλης και αφύσικης βαρβαρότητας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους δυτικούς φιλελεύθερους «διανοητές» να συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν το παλιό συνηθισμένο μότο τους. Όσο σκληρό και να ακούγεται, τελικά, όχι, δεν σκέφτεται ο καθένας στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς, δεν έχει τις ίδιες αξίες, δεν έχει τους ίδιους στόχους. Δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί «ίσης αξίας». Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου "σωστοί" σε αυτό που πιστεύουν.

Και αν το μήνυμα των φωτογραφιών και των βίντεο δεν περνάει μέσα από τα χοντρά δυτικά μας κρανία, έχουμε μια άμεση προειδοποίηση από τον αρχηγό της αρχαίας χριστιανικής κοινότητας που έχει αποδεκατιστεί από την ISIS. O αρχιεπίσκοπος της Χαλδαϊκής Καθολικής Εκκλησίας Bashar Warda, ανέφερε πως την Κυριακή 15 Ιουνίου, για πρώτη φορά εδώ και 1600 χρόνια δεν έγινε λειτουργία στη Μοσούλη.  

«Τα δεινά μας σήμερα είναι το πρελούδιο αυτών που εσείς, οι Ευρωπαίοι και Δυτικοί Χριστιανοί, θα υποστείτε στο εγγύς μέλλον», είπε ο αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. «Παρακαλώ, προσπαθήστε να μας καταλάβετε. Οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές σας δεν αξίζουν τίποτα εδώ. Θα πρέπει να εξετάσουμε και πάλι την πραγματικότητα μας στη Μέση Ανατολή: επειδή καλωσορίζετε στις χώρες συνεχώς έναν αυξανόμενο αριθμό μουσουλμάνων».

Και προειδοποιεί, «Και εσείς είστε σε κίνδυνο. Θα πρέπει να λάβετε ισχυρές και θαρραλέες αποφάσεις, ακόμα και αν αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές σας».

Και ο αρχιεπίσκοπος καταλήγει: «Νομίζετε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: Το Ισλάμ δεν λέει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Οι αξίες σας δεν είναι αξίες τους. Αν δεν το καταλάβετε αυτό αρκετά σύντομα, θα γίνετε τα θύματα του εχθρού που καλωσορίσατε στα σπίτια σας».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή - (*Χρήσιμο βιβλίο και σχετικό με το θέμα είναι το "Βυζάντιο και Ισλάμ").

2 σχόλια:

konion είπε...

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ

Πληροφορίες στὸ

http://www.biblionet.gr/book/141335/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%99%CF%83%CE%BB%CE%AC%CE%BC

πώλησι καὶ στὸ βιβλιοπωλεῖο Πολιτεία

http://www.politeianet.gr/books/9789606683244-sullogiko-protupes-thessalikes-ekdoseis-buzantio-kai-islam-184185

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΑΘΗ. ΣΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΠΟΥ ΑΝ ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΗΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ

ΔΡΑΣΗ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ