Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δεν πέρασε η προσπάθεια του «ιστορικού ανοίγματος» της καθολικής εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους.


Πλήγμα υπέστη ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως αναφέρει το BBC, καθώς οι προτάσεις για την ευρύτερη αποδοχή των ομοφυλόφιλων δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην έκτακτη σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας, σχετικά με την «οικογένεια».


Ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε στην γενική εξέγερση των επισκόπων της Συνόδου ενάντια στο παρουσιαζόμενο ως «άνοιγμα» της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα των ομοφυλοφίλων και των ξαναπαντρεμένων – κάτι το οποίο ισχυρίζονται ότι αποτελεί μια προσπάθεια που έγινε από την αντίστοιχη διοίκηση της Συνόδου να ελέγξει το μήνυμα της Συνόδου και να προωθήσει τις απόψεις μιας μικρής ομάδας "ριζοσπαστικών" στελεχών.

Το σχέδιο έκθεσης που εκδόθηκε μέσα από τη συνάντηση ζητούσε «μεγαλύτερο άνοιγμα» απέναντι στους ομοφυλόφιλους και στους καθολικούς που χώρισαν και  ξαναπαντρεύτηκαν.

Ο γενικός γραμματέας της Συνόδου καρδινάλιος Λορέντσο Μπαλντισέρι είχε δηλώσει: «Η χριστιανική θρησκεία είναι Ιστορία, δεν είναι ιδεολογία. [...] Οι θεολόγοι δεν μένουν στατικοί, προχωρούμε με την Ιστορία. Η πόρτα ήταν κλειστή ως σήμερα, αλλά τώρα ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να ανοίξει».

Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές δεν εγκρίθηκαν, και αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, πιθανότατα, σε ένα χρόνο, κατά την τακτική σύνοδο των καθολικών επισκόπων.

Ανταποκριτές λένε ότι το κείμενο που «καλωσόριζε» τους gay και τους ξαναπαντρεμένους καθολικούς αποδυναμώθηκε στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε - αλλά φαίνεται ότι εξακολουθεί να συναντά αντίσταση από τους «συντηρητικούς».

Όλα τα άλλα μέρη του σχεδίου της έκθεσης έγιναν δεκτά από την σύνοδο.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο Φραγκίσκος μιλώντας στους παρευρισκόμενους τους προειδοποίησε για την «εχθρική ακαμψία, η οποία θέλει να κλείσει κάποιον μέσα στο γραπτό λόγο, και να μην επιτρέπει σε κάποιον να εκπλαγεί από τον Θεό».

Αντιδράσεις

Η προτεινόμενη έκθεση της Έκτακτης Συνόδου δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «προδοσία» των Καθολικών και των οικογενειακών αξιών, ανέφερε μια ισχυρή καθολική ομάδα που υπερασπίζεται την οικογένεια.
 Χωρίς να μασήσει τα λόγια του, βρετανός εκπρόσωπος της ομάδας “Voice of the Family”, John Smeaton, δήλωσε ότι «αυτοί που ελέγχουν την Σύνοδο έχουν προδώσει τους καθολικούς γονείς. Η έκθεση αυτή είναι ένα από τα χειρότερα επίσημα έγγραφα που συντάχθηκαν στην ιστορία της Εκκλησίας».

«Ευτυχώς», είπε ο Smeaton, «η έκθεση είναι μια προκαταρκτική έκθεση για συζήτηση, και όχι μια οριστική πρόταση».

Ομοίως, ο Ιρλανδός εκπρόσωπος, Patrick Buckley, δήλωσε ότι η έκθεση «αντιπροσωπεύει μια επίθεση στο γάμο και την οικογένεια» που «στην πραγματικότητα δίνει μια σιωπηρή έγκριση των μοιχαλίδων σχέσεων». Επιπλέον, «η έκθεση υπονομεύει την οριστική διδασκαλία της Εκκλησίας κατά της αντισύλληψης, και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι η ομοφυλοφιλική τάση είναι αντικειμενικά διαταραχή», δήλωσε ο Buckley.

Ο Patrick Craine, εκπρόσωπος της Αμερικής, δήλωσε ότι η έκθεση «δεν είναι μια πιστή αναπαράσταση των συζητήσεων της Συνόδου. Πολλοί συνοδικοί πατέρες  υπερασπίστηκαν γενναία την διδασκαλία της Εκκλησίας μέσα και έξω από την αίθουσα της Συνόδου». «Όπως ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ (προηγούμενος Πάπας) τόνισε, η προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο με την αλήθεια. Όπως είναι, το έγγραφο  υπονομεύει την πραγματική ποιμαντική μέριμνα και μπορεί να κάνει σοβαρές ζημιές, σε αυτό το κόσμο και το επόμενο, σε εκείνους που φιλοδοξεί να βοηθήσει».

Ο καρδινάλιος George Pell, που θεωρείται η «φωνή της ορθοδοξίας» στην καθολική εκκλησία, δήλωσε ότι η μικρή ομάδα των "φανατικών" απέτυχε στην προσπάθειά της να πιέσει την Σύνοδο να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία, τη συμβίωση, και άλλες αλλαγές στην ηθική διδασκαλία των Καθολικών.

Ο  Pell είπε, «Δεν συμμορφωνόμαστε με την κοσμική ατζέντα. Δεν καταρρέουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ακολουθήσουμε αυτά τα ριζοσπαστικά στοιχεία σε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών καθολικών σε μία ή δύο χώρες».

«Αν οι άνθρωποι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, δεν είναι αρετή η Εκκλησία να τους πει ότι είναι καλό. Πολλοί άνθρωποι που είναι έξω και δεν δέχονται τις απόψεις μας θα είναι ευπρόσδεκτοι», είπε.

Σε συνέντευξή του στην Catholic News Service, ο καρδινάλιος Pell, εντόπισε μια κλίκα να εργάζεται για τον έλεγχο της Συνόδου.

«Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το πράγμα προχωράει. Θέλουν ευρύτερες αλλαγές: Αναγνώριση των αστικών ενώσεων (σύμφωνο συμβίωσης), αναγνώριση των ομοφυλοφιλικών ενώσεων».

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί  θα ήταν μια συνθηκολόγηση», είπε.

Ο Γερμανός καρδινάλιος Walter Kasper, επίτιμος πρόεδρος του παπικού συμβουλίου για την προώθηση της «ενότητας των χριστιανών» και ένθερμος υπερασπιστής των «αλλαγών», είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του μεγάλες αντιπαραθέσεις στην Σύνοδο, καθώς απέρριπτε κατηγορηματικά την φωνή των Αφρικανών Καρδινάλιων για την διδασκαλία για την ομοφυλοφιλία. 

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο καρδινάλιοι από την Αφρικής, είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τις προτάσεις που έδειχνα την καθολική εκκλησία να κινείται μακριά από την παραδοσιακή διδασκαλία της για το γάμο και την οικογένεια.

Οι Αφρικανοί καρδινάλιοι «δεν θα πρέπει να μας λένε πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε», είχε πει ο Κάσπερ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι συμμετέχοντες καρδινάλιοι από την Αφρικής στην Σύνοδο δεν εισακούονται.

Ο καρδινάλιος είπε ότι η Αφρική, η Ασία και οι μουσουλμανικές χώρες είναι "πολύ διαφορετικές", ειδικά για τους ομοφυλόφιλους.

«Δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτό με τους Αφρικανούς και τους ανθρώπους των μουσουλμανικών χωρών. Δεν είναι δυνατόν. Είναι ένα ταμπού», είχε πει. «Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μην προβαίνουν σε διακρίσεις, δεν θέλουμε να κάνουν διακρίσεις σε ορισμένα σημεία».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

6 σχόλια:

konion είπε...

Ἐὰν δὲν εἶναι λάθος μεταφρασμένα αὐτὰ ποὺ εἶπε ὁ κ. Walter Kasper τότε ἀπὸ κάτι τέτοια φαίνονται ποιοὶ εἶναι οἰ πραγματικοὶ ρατσιστές.

Ανώνυμος είπε...

Καλα οι ομοφυλοφυλοι,οι ξαναπαντρεμενοι τι τους φταιν?

SkyWatcher είπε...

Δεν μπορούν να λάβουν την θεία κοινωνία.

ΒΕ.Λ. είπε...

9:01 π.μ.

Πού γράφει οτι φταίνε αυτοί;
Οι παπικοί(και όποιοι άλλοι) θα φταίνε, εαν φθάσουν να αμνηστεύσουν θεοκατάρατα και δαιμονικά αμαρτήματα, οδηγώντας πάμπολες πλανεμένες ψυχές στην απώλεια.
Ο Χριστός ρωτούσε «θέλεις ὑγιὴς γενέσθαι;»
Και κατέληγε «μηκέτι ἁμάρτανε».
Το ίδιο πράττει και η Εκκλησία Του. Θεραπεία δίνει, όχι επικυρωση και συναίνεση στην αρρώστια.

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση για "άνοιγμα" προς τους ομοφυλόφιλους συγκέντρωσε το 64% των ψήφων, ενώ η πρόταση για τους διαζευγμένους (ή ξαναπαντρεμένους με πολιτικό γάμο αφού οι παπικοί δεν επιτρέπουν δεύτερο γάμο μετά από διαζύγιο) συγκέντρωσε το 60%. Για να περάσουν τα κείμενα που ήθελε ο Φραγκίσκος έπρεπε να συγκεντρώσουν το 66%. Αυτά φυσικά γιατί εν έτει 2014 οι παπικοί πρέπει να παρουσιάζουν ένα προσωπείο συνοδικότητας. Κατά τα άλλα τίποτα δεν εμποδίζει τον πάπα να κηρύξει από καθέδρας αυτά που θέλει ως διδασκαλία πλέον της "εκκλησίας" του. Απλώς δεν είναι ηλίθιος για να το κάνει.
Πάντως ποσοστά 60% δε δηλώνουν "μια μικρή ομάδα φανατικών". Αυτοί μπορεί να ωθούν τα πράγματα, αλλά η πλειοψηφία τους ακολουθεί. Αν δεν του πέρασε τώρα του Φραγκίσκου θα του περάσει αργότερα. Βλακεία του, κατ' εμέ, να ανοίξει τέτοιο θέμα μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του - ήταν προφανές ότι θα αναγνώριζαν το ταχύρρυθμο σχέδιο εκκοσμίκευσης και θα στήλωναν τα πόδια τους οι παραδοσιακοί.

SkyWatcher είπε...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.