Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: Επιδημία δολοφονιών γυναικών που ζητούν διαζύγιο



Ένα νέο είδος «εγκλημάτων τιμής» κατά των γυναικών έχει αναδειχθεί στην Τουρκία: η δολοφονία γυναικών που ζητούν διαζύγιο από τους συζύγους τους.

Τον περασμένο μήνα σε ένα δρόμο της Κωνσταντινούπολης, η 28χρονη Hulya Cadirci, μητέρα στη μέση της διαδικασίας διαζυγίου, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον 40χρονο σύζυγό της μπροστά στο παιδί τους. Η δολοφονία της Χούλια είναι η τελευταία σε μια σειρά 287 παρόμοιων περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί από την τούρκικη ομάδα υπεράσπισης ανθρώπινα δικαιώματα “We Will Stop Women Murders” ("Θα σταματήσουμε τις δολοφονίες γυναικών."

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν με γυναίκες που ζητούσαν διαζύγιο. Οι περισσότερες δολοφονήθηκαν σε «εγκλήματα τιμής» από τους συζύγους τους ή τα μέλη της οικογένειας.

Οι αριθμοί είναι ήδη πάνω από το περσινούς, όταν η ομάδα είχε καταγράψει τεκμηριωμένα 238 τέτοιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Muhterem Gocmen, μιας 30χρονης μητέρας δύο παιδιών που ζητούσε διαζύγιο από τον βίαιο σύζυγό της Σερντάρ.

Στο φως της ημέρας, ο Serdar μπήκε στο κομμωτήριο όπου δούλευε η Muhterem και την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Δύο μέρες προηγουμένως, ο Serdar είχε ξυλοκοπήσει την Muhterem σε μια καφετέρια. Μια ημέρα πριν από τη δολοφονία, παρά την περιοριστική εντολή, ο Serdar είχε απειλήσει τη γυναίκα του. Εκκλήθηκε η αστυνομία, αλλά ο Serdar αφέθηκε ελεύθερος από τους αστυνομικούς. Χρειάστηκαν μόνο πέντε δευτερόλεπτα για να δολοφονήσει ο Serdar την Muhterem με ένα μαχαίρι κουζίνας την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, η Muhterem είχε υποστεί μια αποβολή επειδή ο Serdar την είχε ρίξει κάτω από τα σκαλοπάτια, η οικογένεια του Σερντάρ την απειλούσε και για μήνες ο σύζυγός της δεν την άφηνε να βγει από το σπίτι, κρατώντας την όμηρο.

«Έχουμε περάσει την φάση των παραδοσιακών εγκλημάτων τιμής», δήλωσε η Gulsum Kav, γιατρός ιατρικής δεοντολογίας στην Κωνσταντινούπολη η οποία ίδρυσε το "We Will Stop Women Murders". "Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονη δολοφονία. Οι γυναίκες θέλουν διαζύγιο, και οι οικογένειες δεν έχουν προσαρμοστεί σε αυτό".

Ακόμα κι αν η Τουρκία έχει τη φήμη ότι είναι «μια σύγχρονη χώρα», ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι από το 2003, όταν ήρθε το ισλαμιστικό κόμμα ΑΚΡ στην εξουσία, η βία κατά των γυναικών έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το 2003 μέχρι το 2010, υπήρξε μια 1.400 τοις εκατό αύξηση του αριθμού των δολοφονιών των γυναικών.

"Η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει δεχθεί σκληρή κριτική μετά την δημοσίευση αυτών των  πληροφοριών, έτσι ώστε σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την υστεροφημία του, [μετά το 2010] άρχισαν να αλλάζουν τους αριθμούς," καταγγέλλει η Pinar Tremblay, Τουρκάλα δημοσιογράφος και επισκέπτρια ερευνήτρια των πολιτικών επιστημών στο California State Polytechnic University.

Η Tremblay αναφέρει την Hulya Gulbahar, δικηγόρο και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και μια από τους ιδρυτές και πρώην επικεφαλής της Ένωσης για την Υποστήριξη των Γυναικών Υποψηφίων στην Πολιτική, εξήγησε πως, μετά το ντροπιαστικό "1.400 τοις εκατό άρθρο," η κυβέρνηση απλά δεν αναφέρει χιλιάδες γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Πιο ακριβείς αριθμοί μπορεί να βρεθεί μόνο με την πρόσθεση του αριθμού των γυναικών που δολοφονήθηκαν όπως αναφέρονται στις ειδήσεις, λέει.

«Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η βία κατά των γυναικών έχει γίνει κανόνας στη σύγχρονη Τουρκία», γράφει η Tremblay. Το ερώτημα είναι, ρωτά, γιατί οι αριθμοί αυξήθηκαν τόσο δραματικά στη σύγχρονη Τουρκία;

Η Tremblay επισημαίνει τρεις παράγοντες: Πρώτον, παρόλο που η αξία της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία ήταν πάντα χαμηλή, λέει, έχει βυθιστεί ακόμη χαμηλότερα κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έδειξαν ότι το 2013, η Τουρκία κατατασσόταν 127η μεταξύ 136 χωρών στο δείκτη χάσμα μεταξύ των φύλων στην "οικονομική συμμετοχή". Η Tremblay αναφέρει έρευνα η οποία δείχνει ότι καθώς η εκπαίδευση και η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών αυξάνεται, οι γυναίκες υποβάλλονται σε λιγότερο ενδοοικογενειακή βία.

Αντίθετα, οι γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες, όπως η Τουρκία, όπου αυτό το «χάσμα των φύλων» είναι μεγάλο, υπόκεινται σε μεγαλύτερη βία στα χέρια των συζύγων τους, των πατέρων, των πεθερών, των αδελφών και ακόμη και των γιών και των εγγονών.

Ο δεύτερος παράγοντας, λέει η Tremblay, είναι η έννοια της τιμής. Η τουρκική κοινωνία παραδοσιακά κατηγορεί τη γυναίκα για μια ποικιλία από «εγκλήματα», από το ότι αρνείται να παντρευτεί έναν άνδρα που επέλεξε η οικογένεια έως το να ζητήσει διαζύγιο, ακόμη και από έναν βίαιο σύζυγο.

«Η τιμή είναι μια εύθραυστη έννοια για τους Τούρκους άνδρες ... Η κοινωνική πίεση είναι ένας αδιάψευστος παράγοντας που συμβάλλει στις δολοφονίες τιμής ... η εσωτερική δυναμική της οικογένειας αναγκάζει ένα αρσενικό μέλος να σηκωθεί και να καθαρίσει το όνομα της οικογένειας», λέει η Tremblay.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία κατατάσσεται πλέον ως μία από τις χειρότερες χώρες για να είσαι γυναίκα. Σαράντα τοις εκατό των γυναικών της Τουρκίας αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής σωματική βία στη ζωή τους, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από ότι στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ

Ο τρίτος παράγοντας είναι η επιείκεια στην τιμωρία για την βία της «τιμής». Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, «αν υπήρχαν κίνητρα που αφορούν την τιμή, το πάθος ή την οικογενειακή ζωή, τότε η ποινή μπορεί να μειωθεί εύκολα», λέει η Tremblay.

"Αν ο δολοφόνος συμπεριφέρεται σωστά, μπορεί να λάβει αμνηστία σε ένα ή δύο χρόνια. Αυτή η επιείκεια τροφοδοτείται από το γεγονός ότι η ζωή μιας γυναίκας είναι άνευ αξίας στην Τουρκία και ενθαρρύνει άλλους δολοφόνους. Πράγματι, υπήρξαν αναφορές της αστυνομίας ότι οι δράστες έχουν ψάξει στο Google για τις πιθανές τιμωρίες που μπορεί να λάβουν πριν προχωρήσουν στη θανάτωση γυναίκα τους", πρόσθεσε.

Αν και η Tremblay λέει ότι η αλλαγή του ποινικού κώδικα από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είναι ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα, σε ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων.

ΚΟ: Καμία αναφορά στο ισλάμ...

 Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι δολοφονίες των γυναικών αυξήθηκαν σχεδόν 47 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι, αποκάλυψε η Aylin Nazlıaka, μέλος του κοινοβουλίου με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Nazliaka είχε δεχτεί τα πυρά από τον ισλαμιστή δήμαρχο της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, αφού επέκρινε την τηλεπαρουσιάστρια Seda Sayan που έφερε στην εκπομπή της "Bachelor" τον «υποψήφιο» (γαμπρό) Sefer Calinak.

Ο Calinak είχε δολοφονήσει τις δύο προηγούμενες συζύγους του και τώρα ψάχνει για μια νέα σύζυγο. Πέρασε τέσσερα και μισό χρόνια στη φυλακή για την πρώτη δολοφονία και έξι χρόνια για την δεύτερη.

Ενώ τον σύστηνε, η οικοδέσποινα Sayan ρώτησε: «Έχετε δει ποτέ έναν δολοφόνο με ένα τέτοιο χαμογελαστό πρόσωπο;» Γέλια και ζητωκραυγές ακούστηκαν από το ακροατήριο στο στούντιο.

Ο Sayan απείλησε την Nazliaka αφότου η βουλευτής την επέκρινε. Ο δήμαρχος της Άγκυρας εξήρε την Sayan για την πραγματοποίηση των απειλών κατά της Nazliaka.

Μια τρομακτικό απάντηση από τον άνθρωπο που είναι στο τιμόνι της πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Δείτε το trailer του «Honor Diaries», που σπάει τη σιωπή σχετικά με την βία για λόγους «τιμής».

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

konion είπε...

Σημειωτέον: Ἡ τουρκικὴ γλῶσσα δὲν ἔχει γένη, οὔτε ἄρθρα (εἶναι οὐραλοαλταϊκή) καὶ καμμιὰ φορὰ ὅταν βλέπῃς ἕνα ὄνομα γραμμένο δὲν γνωρίζεις ἐὰν ἀνήκῃ σὲ ἄνδρα ἢ γυναῖκα, συνήθως ἀπὸ τὶς ἰδιότητες τοῦ ὀνόματος καθορίζεται ἐὰν εἶναι ἀνδρικὸ ἢ γυναικεῖο. Π.χ. Volkan = ἥφαίστειο, ἀνδρικό, Deniz = θάλασσα, γυναικεῖο.

Αὐτὰ περὶ γλώσσας πεῖτε τα στοὺς «προοδευτικούς».