Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Στοπ στην Τεντενοφοβία !


Η διαμάχη γύρω από Τεντέν μεγαλώνει σαν το μανιτάρι στο τεύχος «Το Μυστηριώδες Άστρο»... Το τελευταίο επεισόδιο στις αντιδράσεις που προκαλεί ο ήρωας του Βέλγου Ερζέ (Hergé), έρχεται από μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Γουίνιπεγκ (πρωτεύουσα της Μανιτόμπα στον κεντρικό Καναδά) όπου αποφάσισε την απαγόρευση της πώλησης στην πόλη, του τεύχους «Ο Τεντέν στην Αμερική».


Το άλμπουμ, που αρχικά κυκλοφόρησε το 1932 και επανεκδόθηκε σε μια έγχρωμη εκσυγχρονισμένη έκδοση το 1946, σύμφωνα με αυτούς τους ανθρώπους μεταφέρει «ρατσιστικά στερεότυπα» για τους ινδιάνους. Η δικηγόρος εκπρόσωπος της ινδιάνικης κοινότητας, εξηγεί: «Οι Ινδιάνοι απεικονίζονται ως άγρια ​​και επικίνδυνα πλάσματα, όντα που θα πρέπει να φοβόμαστε». Αυτή η αναπαράσταση των ιθαγενών στον Τεντέν αντικατοπτρίζει, κατά τη γνώμη της, τον «ρατσισμό που υφίστανται σήμερα οι ιθαγενείς Αμερικάνοι».
Στο συγκεκριμένο τεύχος, ο Τεντέν βρίσκεται στο Σικάγο, την περίοδο της ακμής της ποτοαπαγόρευσης και αρχίζει να τα βάζει με τον υπόκοσμο εν γένει και ιδίως με τον περίφημο Αλ Καπόνε (Στο προηγούμενο τεύχος «Ο Τεντέν στο Κονγκό» ο μικρός δημοσιογράφος είχε καταφέρει να διαλύσει ένα δίκτυο λαθρεμπορίου διαμαντιών που είχε οργανωθεί από τον πιο διάσημο γκάγκστερ). Οπλισμένος με το θάρρος του, τη δημοσιογραφική ταυτότητά του και τον σκύλο του Μιλού, ο Τεντέν στη συνέχεια της περιπέτειας, απαγάγεται από ληστές που έχουν μπλεχτεί σε έναν πόλεμο συμμοριών και τελικά καταλήγει στα εδάφη των ερυθρόδερμων.

Με αφετηρία τη σκιά των ουρανοξυστών του Σικάγο, η περιπέτεια συνεχίζεται με τη μορφή γουέστερν, όπου ο νεαρός δημοσιογράφος εγκαταλείπει το συνηθισμένο ύφος ντυσίματος για μια στολή καουμπόη με καρό πουκάμισο, καπέλο, μαντήλι και περίστροφο που θα ζήλευε ο John Wayne. Ένας από τους γκάνγκστερ που κυνηγούν τον Τεντέν πείθει τους Ινδιάνους ότι ο μικρός δημοσιογράφος προσπαθεί να τους απομακρύνει από τη γη τους. Ακολουθεί μια ντουζίνα σελίδες όπου βλέπουμε τον ήρωα του Hergé να παλεύει με τους ιθαγενείς. Ο Τεντέν συλλαμβάνεται. Που είανι το "άγριο"; Ένας λαός υπερασπίζεται τη γη του. Ο κακός της ιστορίας είναι ο Αμερικανός γκάνγκστερ που έσπρωξε τον Τεντέν σε αυτή την παγίδα. Στο τέλος του επεισοδίου βρίσκεται πετρέλαιο στον καταυλισμό των ερυθρόδερμων. Σμήν από επιχειρηματίες τρέχουν να αγοράσουν τη γη. Ένας από αυτούς τους γύπες προσφέρει 25 δολάρια στον αρχηγό ο οποίος αρνείται, και τότε ολόκληρη η φυλή εκδιώκεται βίαια. Βλέπουμε μια ολόκληρη πόλη να χτίζεται στην γη των Ινδιάνων με το πετρέλαιο σε μια νύχτα ... Εδώ βλέπουμε ότι όχι μόνο ο Hergé δεν περιφρονεί τους Ινδιάνους, αλλά μάλλον αποδίδει τον λάθος ρόλο στους άπληστους αποικιοκράτες του πλούτου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Τεντέν γίνεται ο στόχος των επαγγελματιών ακτιβιστών της πολιτικής ορθότητας και υπερκινητικών λογοκριτών... Το άλμπουμ «Ο Τεντέν στο Κονγκό»* γίνεται τακτικά ο στόχος των «αγανακτισμένων» για τον υποτιθέμενο «ρατσισμό» του Hergé**, με κωμικοτραγικά χάπενινγκς σε βιβλιοπωλεία. Στο τέλος του 2014, μια τέτοια αγωνιούσα «ομάδα παρέμβασης κατά του ρατσισμού» διοργάνωσαν μια εκδήλωση ενάντια στην περιπέτεια του Τεντέν στο Κονγκό: τα μέλη αυτής της μικρής ομάδας διέρρηξαν το μεγάλο βιβλιοπωλείο Fnac des Halles στο Παρίσι για να κολλήσουν στα τεύχη του Hergé αυτοκόλλητο που έλεγε «είναι τοξικό, έχει ρατσιστικές κορώνες. Μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία»!!...

Για να διευκολυνθεί το έργο της αστυνομίας των κόμικ (γιατί σίγουρα θα δημιουργηθεί μια τέτοια...), σας προτείνουμε διάφορες δράσεις για να βοηθήσετε τα άλμπουμ Τεντέν να "συμμορφωθούν πλήρως" με την "πνευματική και ηθική υγεία" της εποχής μας:

- Ξεκινήστε με την πλήρη εξάλειψη του χαρακτήρα του καπετάνιου Haddock, έναν επαίσχυντο μεθυσμένο ναύτη. Η Ένωση εξαρτημένων από το αλκοόλ αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού δεν θα ανεχθεί πλέον αυτή την κατάσταση.
- Είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί πλήρως ο χαρακτήρας της Castafiore, η οποία θα μπορούσε να προσβάλει με τον χαρακτήρα της πολλές τραγουδίστριες και τραγουδιστές της όπερας, ιδιαίτερα τους υπέρβαρους.
- Πώς μπορούμε να ανεχτούμε τον μικρο διαολάκο χαρακτήρα του Αμπντουλάχ, ο οποίος τυραννάει κυριολεκτικά Τεντέν σε διάφορα επεισόδια; Αυτή η αρνητική αναπαράσταση ανηλίκων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξη.
- Κάτι πρέπει να γίνει με το φανταστικό βαλκανικό λαό της Συλδαβίας, ποτέ δεν ξέρεις ... Κάποιος φανταστικός Συλδαβός θα μπορούσε να υποβάλει μήνυση.
- Και τι γίνεται με την εκπροσώπηση των διδύμων μέσα από το δίδυμο των ντετέκτιβ της συμφοράς Ντυπόν και Ντιπόν;! Μια συμβουλευτική επιτροπή διδύμων θα μπορούσε να υποβάλει μια καταγγελία σχετικά με το θέμα.   
- Και οι κουφοί θα μπορούσαν να νιώσουν προσβεβλημένοι από τον καθηγητή Τρύφωνα Τουρνεσόλ (ή Κάλκιουλους), με το ακουστικό του αυτιού του να είναι πάντα δίπλα στο πιάτο του.

Όταν όλα τα άλμπουμ «καθαριστούν», θα το επαναλάβουμε και πάλι. Θα είναι σύμφωνα με την εκάστοτε εποχή για να μην βλάπτουν κανέναν.

Όλες οι σελίδες θα είναι λευκές ...

* Διάβασε:


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: