Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

O Ρώσος μοναχός – πολεμιστής Alexander Peresvet

O Αλέξανδρος Περεσβέτ (Alexander Peresvet, στα ρωσικά: Александр Пересвет), ήταν Ρώσος Χριστιανός Ορθόδοξος μοναχός ο οποίος πολέμησε σε μονομαχία με τον πρωταθλητή των Τατάρων Temir-Murza (γνωστό ως Chelubey ή Τσελή-μπέη) κατά την έναρξη της Μάχης του Κουλίκοβο (8 Σεπτεμβρίου 1380), όπου σκότωσαν ο ένας τον άλλον.

Ο Περεσβέτ πιστεύεται ότι καταγόταν από την περιοχή Μπριάνσκ και πήρε το μοναχικό σχήμα στην Μονή των Αγίων Μπόρις και Γκλεμπ στο Ροστόφ. Αργότερα μετακόμισε στη Μονή του Pereslavl-Zalessky υπό την υπηρεσία του Dmitri Donskoi (ΝτμίτριΝτονσκόι, 1350 – 1389, μέγας δούκας της Μοσχοβίας). Αργότερα μετακόμισε στην Μονή Αγίας Τριάδας, όπου έγινε ακόλουθος του Σεργίου Ραντονέζ.

Ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, Rodion Oslyabya ενώθηκαν με τα ρωσικά στρατεύματα όταν αυτά πήγαιναν να πολεμήσουν ενάντια στην εισβολή του Τάταρου Μαμάι.Μαμάι ήταν ισχυρός στρατιωτικός ηγέτης της Μπλε Ορδής, που αποσχίστηκε από τους Χάνους της Χρυσής Ορδής, την δεκαετία του 1370. Ως Χρυσή Ορδή περιγράφεται η Εισβολή των Μογγόλων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα  Ο Μαμάι ήταν κατά πάσα πιθανότητα απόγονος του Τζένγκις Χαν). 
Η Λαύρα της Αγίας Τριάδος του αγίου Σεργίου. Πίνακας του Ernst Lissner (1907). Ο άγιος Σέργιος του Ραντονέζ ενθαρρύνει και ευλογεί τον πρίγκιπα Δημήτριο Ντονσκόι πριν την μάχη του Κουλίκοβο, όπου χάρη στις χαρισματικές προσευχές του οσίου ο πολύ μικρός ρωσικός στρατός νίκησε τους αμέτρητους και φοβερούς Μογγόλους, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των Ρώσων από τον ταταρικό ζυγό. 
Η Μάχη του Κουλίκοβο ξεκίνησε με μονομαχία μεταξύ των δύο πρωταθλητών. Ο Ρώσος πρωταθλητής ήταν ο Αλέξανδρος Περεσβέτ. Ο πρωταθλητής των Ταταρο-Μογγόλων ήταν ο Temir-Murza. Οι πρωταθλητές σκότωσαν ο ένας τον άλλον στην πρώτη επίθεση, αν και σύμφωνα με το ρωσικό θρύλο, ο Peresvet δεν έπεσε από τη σέλα του, ενώ ο Temir-Murza έπεσε.

Το σώμα του Peresvet, μαζί με του Oslyabya, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα, όπου ετάφησαν στην Εκκλησία της Θεοτόκου του 15ο αιώνα στο Simonovo.

Το όνομα του Περεσβέτ έχει δοθεί σε ρώσικο αρματαγωγό

Παρακάτω η Μάχη του Κουλίκοβο - Ρωσικά κινούμενα σχέδια παραγωγή του Πατριαρχείου Μόσχας.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή (κι εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: