Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

«Αλλεργία» με τον χριστιανισμό έχει η σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον»

Ο ιστορικός σύμβουλος της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής, Downton Abbey/ «Ο πύργος του Ντάουντον», αποκάλυψε ότι ο Χριστιανισμός σκόπιμα «καθαρίζεται» από ένα μεγάλο μέρος της σειράς.

Ο σύμβουλος, Alastair Bruce, είπε στην ‘Daily Telegraph’ ότι τα στελέχη της σειράς ήταν ιδιαίτερα πρόθυμα να "αφήσουν την θρησκεία έξω από αυτή."

"Όλοι πανικοβάλλονται όταν γίνεται προσπάθεια να γίνει κάτι θρησκευτικό στα σήριαλ", εξήγησε.

Δεδομένου ότι η σειρά περιγράφει τη ζωή των Άγγλων αριστοκρατών στις αρχές του 20ου αιώνα, για τους χαρακτήρες της σειράς, στην πραγματικότητα, η θρησκεία θα έπαιζε σίγουρα ένα μεγάλο ρόλο και θα είχε το μερίδιό της σε όλες πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Ωστόσο, τα χριστιανικά στοιχεία είναι εμφανώς απόντα από τις περισσότερες σκηνές.

Προφανώς, οι υπεύθυνοι της παραγωγής της σειράς φοβήθηκαν πάρα πολύ, μήπως η εμφάνιση της θρησκευτικής πρακτικής είχε ως αποτέλεσμα να αποξενωθεί ένα ολοένα και πιο σύγχρονο άθρησκο τηλεοπτικό κοινό.

Έτσι οι σκηνές άλλαξαν με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή της εμφάνισης της χριστιανικής πίστης, ακόμη και αν ήταν απλά χαρακτήρες που προσεύχονταν πριν από τα γεύματα.

Το αποτέλεσμα;

"Στην ουσία σπάνια θα δεις στην σειρά ένα τραπέζι στο οποίο δεν θα έχουν ήδη καθίσει", είπε ο Bruce. "Ποτέ δεν βλέπουμε την αρχή ενός γεύματος ή ενός δείπνου, επειδή δεν θα επέτρεπαν να πει κάποιος προσευχή και εγώ ποτέ δεν θα τους επέτρεπα να καθίσουν χωρίς να πουν μια προσευχή."
Ακόμη και μια προσευχή στα λατινικά έκριναν ακατάλληλη, σύμφωνα με τον Bruce, τον οποίον επίσης απέτρεψαν να τοποθετήσει τις χαρτοπετσέτες με μια φορά που έμοιαζε με μίτρα (καθολικού) επισκόπου.

Η έλλειψη θρησκευτικών αναφορών στο Downton αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Αμερική, όπου η σειρά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και προβάλλεται από το κανάλι PBS. Το κορυφαίο αμερικανικό ευαγγελικό περιοδικό, ‘Christianity Today’, σημείωσε: «Ο Θεός είναι μια περιφερειακή παρουσία στην καλύτερη περίπτωση».

Η ανησυχία να μην γίνει καμία αναφορά στον χριστιανισμό επεκτάθηκε ακόμη και στο όνομα της ίδιας της σειράς. Ο Peter Fincham, διευθυντής του καναλιού ITV, αποκάλυψε στις αρχές του έτους ότι το κανάλι είχε εξετάσει τη μετονομασία της σειράς, επειδή υπήρχε η... λέξη «Abbey» στον τίτλο! [Η λέξη “abbey” σημαίνει αβαείο (ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι)].

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι φαν της σειράς λόγω της αισθητικής της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση.
Αν και δεν έχω δει ακόμα πολλά επεισόδια, πολύ σωστή η παρατήρηση και θα έπρεπε να το είχα ήδη σκεφτεί.
Παρ' όλ' αυτά θυμηθηκα μια σκηνή όπου η λαίδη Μαίρη προσεύχεται για τον Μάθιου που ήταν στον πολεμο. Έψαξα και την βρήκα, ακόμα και στην μία αυτή σκηνή υπάρχει μια αμφισβήτηση:
"O πύργος του Ντάουντον: Episode #2.1" (2011)
[Lady Mary is praying for the safe return of Matthew]
Lady Mary Crawley: Dear Lord, I don't pretend to have much credit with you. I'm not even sure that you're there.
[she looks at a photograph of Matthew]
Lady Mary Crawley: But if you are, and if I've ever done anything good, I beg you to keep him safe.

Η αντιγραφή έγινε από αυτόν τον σύνδεσμο:

http://www.imdb.com/character/ch0283483/quotes

Πᾶνος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ...
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΝΕ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ THE DOUBLE (2013. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ...

Βελισσάριος Λ. είπε...

Εμείς έχουμε αλλεργία με την tv.
Και όλα τα υπόλοιπα αντιρατσιστικά μέσα ψυχολογικών επιχειρήσεων εκδημοκρατισμού κι εκσυγχρονισμού.

Ανώνυμος είπε...

Σε πόσες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές η θρησκεία έχει θέση; Από τα εκατοντάδες σήριαλ που προβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά στην ιδιωτική Τ/Ο, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι αυτά που έχουν κάτι θρησκευτικό και αυτό συνήθως είναι υποτιμητικό για την θρησκεία ή προβάλει τον ιερέα ως φαιδρή προσωπικότητα. Αν κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει την ελλαδική πραγματικότητα την μάθαινε από τα ελληνικά σήριαλ θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μία άθρησκη και άθεη χώρα./JR