Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

"Χειραγωγούμενος αλτρουισμός". Το παράδειγμα του κούκου

Με αφορμή το λεγόμενο «προσφυγικό» γίναμε μάρτυρες ενός ενορχηστρωμένου παροξυσμού «ανθρωπισμού» που διαπέρασε κάθε πτυχή της κοινωνίας. «Μαραθώνιοι αγάπης», «συγκινημένοι» δημοσιογράφοι, έντονα φορτισμένες συναισθηματικά εικόνες και ιστορίες, αυθαίρετοι ιστορικοί συνειρμοί με την «προσφυγιά των παππούδων μας», δακρύβρεχτες εκθέσεις μαθητών και «αυθόρμητες» εορτές και εκδηλώσεις σε σχολεία, συνωστισμός "ανθρωπιστικών" ΜΚΟ, ατελείωτα άρθρα και ρεπορτάζ, πολυδιαφημιζόμενες επισκέψεις celebrities, πορείες, ομιλίες, ημερίδες, κηρύγματα, και χίλια δυο άλλα πράγματα που αναμασούν τα ίδια πράγματα και προσπαθούν να διεγείρουν το «ανθρωπιστικό» συναίσθημα και να οδηγήσουν τις χειραγωγούμενες μάζες σε πράξεις «αλληλεγγύης» και «αλτρουισμού», ούτως ώστε (οι μάζες) να αισθανθούν εν τέλει ότι επιτελούν ένα «υψηλό» (ή και «θεάρεστο») έργο. Φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της  μεθοδολογίας είναι να «εξαγιάζεται» η μαζική εισβολή των αλλογενών, να αμβλύνεται το αίσθημα επιβίωσης των γηγενών και εν τέλει να επιτευχθεί χωρίς αντιλογία η αντικατάσταση του γηγενούς πληθυσμού. Οποιαδήποτε διαφορετική στάση έναντι των εισβολέων καταδικάζεται ως έλλειψη «ανθρωπισμού» και «αλτρουισμού».
Ας σταθούμε στον αλτρουισμό. Αλτρουισμός είναι η πράξη που κάνει κάποιος για το καλό των άλλων.

Ο αλτρουισμός ως συμπεριφορά θεωρείται «χρήσιμη», αν και θα έπρεπε να εξετάζεται για ποιον είναι χρήσιμη. Ο αλτρουισμός όμως δεν είναι πάντα «έμφυτος», όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά χειραγωγούμενος, όπως προκύπτει από παραδείγματα από την Φύση.

Γιατί ακόμα και στην Φύση, που όλα είναι τόσο «αρμονικά», δεν είναι οι σχέσεις μεταξύ των μελών που την απαρτίζουν «αγγελικά πλασμένες», αλλά πολλές φορές κυριαρχούν η εξαπάτηση και ο τυχοδιωκτισμός.

Η χειραγώγηση, στην περίπτωση αυτή, ορίζεται ως αλλαγή της συμπεριφοράς του «χειριστή» με τρόπο που να τον ωφελεί και με δυνατότητα πρόκλησης βλάβης στον «χειραγωγούμενο» και μια τέτοια συμπεριφορά μπορούμε να την δούμε ακόμα και  από το κυτταρικό επίπεδο.
Χειραγωγούμενος αλτρουισμός (manipulated altruism) ονομάζεται μια μορφή παρασιτισμού κατά την οποία το παράσιτο εκμεταλλεύεται τις συμπεριφορές του χειραγωγούμενου οικοδεσπότη που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει, να αναπαραχθεί και να κάνει υγιείς απογόνους. Για παράδειγμα, όταν ένα σκαθάρι Ρόουβ (Atemeles pubicollis) εισέρχεται σε μια φωλιά μυρμηγκιών Formica polyctema, το σκαθάρι παρουσιάζει την κοιλιά του στα μυρμήγκια. Ένας αδένας κατευνασμού στην κοιλιά του σκαθαριού απελευθερώνει μια φερομόνη που αναστέλλει την εχθρική συμπεριφορά την οποία διαφορετικά θα επέδειχναν τα μυρμήγκια προκειμένου να αποκρούσουν τον εισβολέα. Το σκαθάρι τότε εκπέμπει μια άλλη φερομόνη που διεγείρει τα μυρμήγκια να το μεταφέρουν στην φωλιά τους, όπου εκεί γεννά τα αυγά του. Οι προνύμφες του σκαθαριού αποπνέουν μια ουσία που διεγείρει τα μυρμήγκια να αναμασούν τα τρόφιμα για αυτά. Δηλαδή να τα ταΐσουν!

Ένα παράδειγμα ακραίου παρασιτισμού είναι ο ευρωπαϊκός κούκος (Cuculus canorus).

Κάθε άνοιξη οι θηλυκοί κούκοι, όπως και τα υπόλοιπα πουλιά, ζευγαρώνουν και εν συνεχεία γεννούν τα αυγά τους. Εν αντιθέσει όμως με τα υπόλοιπα πουλιά ο κούκος γεννάει τα δικά του αυγά σε ξένες φωλιές και δεν συμμετέχει στην ανατροφή των νεοσσών του. Ο θηλυκός κούκος βρίσκοντας την κατάλληλη στιγμή, βάζει τα αυγά του στην εκάστοτε ξένη φωλιά, αφού πρώτα πετάξει από την φωλιά αντίστοιχο αριθμό αυγών του ιδιοκτήτη - «ξενιστή» (συνήθως 1, το πολύ 2, για να μην είναι τόσο εμφανές). Κατόπιν απομακρύνεται γρήγορα, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ένα θηλυκό μπορεί να επισκεφθεί μέχρι και 25 φωλιές κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας στρατηγικής είναι τεράστια. Η «χειραγωγούμενη» θηλυκιά θα ταΐσει μέσα στη φωλιά της το νεοσσό παρασιτικό κούκο σαν δικό της, ακόμα και αν δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα δικά της. Την ίδια ώρα, χωρίς να το έχει αντιληφθεί, ένα ή δύο δικά της πουλάκια έχουν σκοτωθεί  πριν καν βγουν από τα αυγό τους από την μητέρα του παρασιτικού! Ένας «αλτρουισμός» που στην ουσία οδηγεί σε αύξηση του πληθυσμού των εισβολέων κούκων εις βάρος του δικού της είδους!

Υπάρχει όμως και μία άλλη εξήγηση στο ερώτημα γιατί οι ξενιστές δέχονται να αναθρέψουν τους νεοσσούς του κούκου όταν αυτοί έχουν εκκολαφθεί, ενώ οι διαφορές μεταξύ τους είναι εμφανέστατες. Η πιο ενδιαφέρουσα θεωρία είναι αυτή που ονομάζεται «υπόθεση της μαφίας». Αυτή θεωρεί ότι ο ενήλικος κούκος που έχει εναποθέσει τα αυγά του σε μια φωλιά ξενιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφει πίσω ώστε να επιτηρεί την πρόοδο των αυγών του. Σε περίπτωση που ο νεοσσός του απορριφθεί, εμφανίζει μία συμπεριφορά μαφίας καταστρέφοντας τη φωλιά και τα υπόλοιπα αυγά του ξενιστή. Συνεπώς, τα πουλιά με ανάλογη εμπειρία είναι πιθανό να προτιμήσουν να μεγαλώσουν το «ξένο» νεοσσό του κούκου μαζί με τους δικούς τους νεοσσούς, παρά να χάσουν ολόκληρη την ομάδα. Ο λόγος για τον οποίο ο κούκος προβαίνει σε αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι θα αναγκάσει κάποια άτομα του ξενιστή να κατασκευάσουν καινούργιες φωλιές αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να ξαναπαρασιτίσει σε κάποιες από αυτές.

Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν οι λεγόμενοι cuckservatives, που επιλέγουν να φιλοξενήσουν όλους τους ξένους εισβολείς «χειριστές» και να σπαταλήσουν για αυτούς όλους τους πόρους τους, φτάνοντας στο σημείο να υπονομεύουν την επιβίωση του δικού τους είδους.

Ο όρος “cuckservative” χαρακτηρίζει τους λευκούς συντηρητικούς που όχι μόνο δεν αντιδρούν στην μαζική μετανάστευση, αλλά την θεωρούν «πράξη αγάπης» και μένουν απαθείς μπροστά στον αργό θάνατο της δικής τους Φυλής. Η λέξη μπορεί να παραπέμπει στον κούκο (cuckoo), αλλά έχει και.. πονηρό υπονοούμενο. Περισσότερα εδώ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εισβολή αλλόφυλλων λόγω φιλανθρωπίας δυστυχώς έγινε και επί βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Δηλαδή όπως εμείς σήμερα παρακολουθούμε ανήμποροι το έθνος μας να αλλοιώνεται με εποικισμό για να μη μας πούνε ναζί, κάτι αντίστοιχο έζησαν και οι άριοι προγόνοι μας. Σε αργότερο μεν ρυθμό, αλλά την ύβρη του ειδωλολάτρη την είχε ψωμοτύρι η Νέα Τάξη της εποχής, όπως η σημερινή Νέα Τάξη έχει την ύβρη του φασίστα και του ναζί.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατό άρθρο που αντικατοπτρίζει τη σημερινή μας πραγματικότητα.Συγχαρητήρια Skywatcher!
Γιώργος ο Νότιος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Skywatcher,συγγνώμη για το άσχετο του σχολίου αλλά διάβασε σε παρακαλώ τίτλο είδησης από την Αυστρία: ''Πήγε φυλακή επειδή σήκωνε στο Facebook μηνύματα με ναζιστικό περιεχόμενο''
Αυτή είναι η ''δημοκρατία''.Λογικά θα έγραφε για τους εβραίους ''διάφορα πράγματα'' αλλά γιατί δεν βάζουν και στη φυλακή ένα σωρό κομμουνιστές σε Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου με θράσος γράφουν πως '' θα σφάξουν όλους τους αστούς'';;Στη σχολή που σπουδάζω,ένα κατάπτυστο σύνθημα είναι γραμμένο στους τοίχους του κτηρίου,που μου προκαλεί αναγούλα και θυμό κάθε φορά που περνάω από εκεί και αναγκαστικά ''πέφτει το μάτι'' μου πάνω του:''Μίσος ταξικό ξεφτίλες πατριώτες,στην εθνική ενότητα είμαστε προδότες''...Τα λόγια είναι περιττά και δε χρήζει περαιτέρω εξηγήσεως.Απλά ήθελα να ήξερα,γιατί εφαρμόζονται 2 μέτρα και 2 σταθμά από τις ''δημοκρατίες΄΄΄της Ευρώπης;Γιατί οι ναζί ως ακραίοι(αφού θεωρούνται τέτοιοι)στιγματίζονται και φυλακίζονται,ενώ το άλλο άκρο(κομμουνιστές)παρά τα ειδεχθή εγκλήματα και την ''ιδεολογία'' του,παραμένει στο απυρόβλητο;
Skywatcher,και πάλι συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο,απλά ήθελα να το διαβάσουν οι θαμώνες του ιστολογίου και κυρίως εσύ.Αν το φάει η μαρμάγκα θα το καταλάβω,δεν πειράζει.
Γιώργος ο Νότιος

Ανώνυμος είπε...

μονο που εμεις ειμαστε αετοι,και περιμενουμε την καταλληλη στιγμη να βουτηξουμε τον κουκο...
θα το δειτε λιαν συντομως...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, εξαιρετικά εύστοχο. Δυστυχώς.

Έχουν καταντήσει με τον φεμινισμό (ασέβεια κατά του φύλου), φιλοζωία (ασέβεια κατά του είδους), αντιρατσισμό (ασέβεια κατά της φυλής) τον ΆΝΔΡΑ σε έναν δειλό, ουδετεροποιημένο και ευνουχισμένο όχλο.

Μας έχουν απαγορεύσει όχι μόνον να είμαστε υπερήφανοι αλλά ούτε καν να έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε το είδος μας, την φυλή μας, την τιμή του φύλου μας, την γή μας.

Γκέι φρέντλυ αντιρατσιστές φιλόζωοι δούλοι των γυναικών (Αριστοτέλης: ''δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να κυβερνιώνται άνδρες από γυναίκες'') παντού. Μας τα πήραν όλα. Ο μεγάλος τους εχθρός, το μεγάλο τους εμπόδιο, ο ΆΝΔΡΑΣ, έπεσε.

Οι περισσότεροι πια ούτε καν καταλαβαίνουν το κακό που έχουν συντελεστεί. Το δηλητήριο τους έχει θολώσει τόσο το μυαλό, που αν τους τα πεις αυτά ευθέως, ωμά και κατάμουτρα στρέφονται και εναντίον σου, υπερασπιζόμενοι το σύστημα που τους ευνούχισε...

Ακόμη και τους ισλαμιστές που υποτίθεται αντιμάχονται οι δυτικοί, δεν τους αντιμάχονται επειδή αρπάζουν την γή μας, αλλά επειδή δεν είναι αρκετά φεμινιστές και γκέι φρέντλυ!!! Εκεί κατάντησε η δυτική αδερφάρα.

Ζούμε θλιβερές εποχές. Χωρίς Τιμή.

ανέλπιστος είπε...

Χαιρετίζω τον "κόκκινο ουρανό" για την προσφυγή στην φύση προς ανεύρεση απαντήσεων ή ακόμα και την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας. Σοφή κίνηση ... και τι άλλο ακόμα θα κάνεις :)

Ένα άλλο άρθρο που είχα διαβάσει και μου είχε κάνει εντύπωση είναι ένα άρθρο γεωπόνου, που αναφέρεται στην οικολογία των φυτών με τίτλο:

" Φυτά ως Εισβολείς, Μετανάστες, Δραπέτες: από τη Ξυνίθρα, τη Βρωμοκαρυδιά μέχρι τις Κολλιτσίδες, τα Τριβόλια, το Αγριοκρίθαρο, τις Ίριδες, τον Καπουτσίνο και τα ξενικά φυτά για Βιοκαύσιμα. '

Όποιος το διαβάσει καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την αλόγιστη μετανάστευση φυτών ... (συνήθως με την βοήθεια ανθρώπων)

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη μεριά, όποιος μελετά πολύ τη φύση κινδυνεύει να της μοιάσει. Ιδίως αν δεν έχει πνευματική ζωή. Μπορεί να τα δει όλα αυτά σαν φυσιολογικά και αναπόφευκτα και στον κόσμο των ανθρώπων. Αφού "έτσι είναι η ζωή".

Μερικά άτομα μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν. Ακόμα και η πνευματικότητά τους έχει χαρακτηριστικά αγέλης αγρίων ζώων με όλη την εμμονή στη διαπραγμάτευση ιεραρχιών, μόνο που οι ιεραρχίες δεν διαπραγματεύονται με σωματική βία αλλά με ψυχολογική βία.

Η φύση δεν είναι με τίποτα καλός δάσκαλος. Υπάρχουν και χειρότερα παραδείγματα από αυτά που ανάφερες.

Ανώνυμος είπε...

"Η φύση δεν είναι με τίποτα καλός δάσκαλος"
Συμφωνώ! Ο καλύτερος δάσκαλος είναι το "παρά φύσιν"...!
KEEP CALM AND GAY ON...