Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΒΕΤΙΑ: Καντόνι ψηφίζει υπέρ του τοπικισμού και του οικονομικού εθνικισμούΤην Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Ticino (Τιτσίνο), του νοτιότερου καντονιού της Ελβετίας, ψήφισαν για την προστασία των ντόπιων εργατών ενάντια στις πιέσεις του φθηνού ξένου εργατικού δυναμικού. Η πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Πρώτα οι Δικοί Μας » που πρότεινε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε το 58% των ψήφων σε ένα τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα.

Η πρωτοβουλία είχε σκοπό να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στους ντόπιους που αναζητούν εργασία εις βάρος των αλλοδαπών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ήδη το 27% του πληθυσμού και ένα επιβλητικό 44% του εργατικού δυναμικού. Η ψηφοφορία αψήφησε την ευρωπαϊκή πολιτική των «ανοικτών συνόρων» της Σένγκεν, η οποία επιτρέπει τους Ιταλούς μετακινούμενους εργαζόμενους (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού), να ρίξουν τους μισθούς και να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή  χρημάτων από το ιταλόφωνο Τιτσίνο προς την Ιταλία. Ωστόσο, όπως έκαναν στο εθνικό δημοψήφισμα του 2014 για την μετανάστευση, οι ψηφοφόροι του Τιτσίνο έδειξαν για άλλη μια φορά σοφία σε αυτή την χαλιναγώγηση του ξένου μεριδίου της αγοράς εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Τιτσίνο, Ιταλοί εργαζόμενοι σε εστιατόρια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, εργάζονται την ημέρα στην πόλη με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ημερομίσθια για τους ντόπιους αλλά και να αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας.

Τα βράδια οι Ιταλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στη χώρα τους, στην οποία το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, ενώ στην Ελβετία τα ημερομίσθια που λαμβάνουν είναι 50% υψηλότερα από την πατρίδα τους. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν στο ιταλόφωνο καντόνι 62.000 Ιταλοί!

Ο οικονομικός εθνικισμός αντιστέκεται στη ατζέντα της παγκοσμιοποίησης και για αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αριστεροί ήδη γκρινιάζουν ότι το μέτρο είναι "αντισυνταγματικό".

Η Ελβετία έχει είκοσι έξι καντόνια, τα οποία είναι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Κάθε καντόνι έχει το σύνταγμα, το νομοθετικό σώμα, την κυβέρνηση και τα δικαστήριά του.  

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υπενθυμίζουμε για όσους δεν ξέρουν ότι ο ανθρωπος που χώρισε την Ελβετία σε καντονια και γενικά δημιούργησε το διοικιτικο και τραπεζικό της σύστημα-ένα από τα κορυφαία στον κόσμο - ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας... Ναι, αυτός που δολοφονησαν οι συμμορητες μεγαλοοικογενειες της νεοσυστατης τότε Ελλαδιτσας...

Ανώνυμος είπε...

Να θυμηθούμε εδώ ότι το Σύνταγμα της Ελβετίας των Καντονιων εκπονησε ο ημετερος Ιωαννης Καποδιστριας, τον οποίο τιμούν οι Ελβετοι όπως του αξίζει, με αγάλματα, εκδηλώσεις κλπ.
Το Σύνταγμα αυτό είναι ίσως το πιο επιτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης πολυεθνικού κράτους που βασίζεται σε μία υγιή τοπική αυτοδιοίκηση των εθνοτήτων και όχι βέβαια στην πολυεθνική σαλάτα.

Ανώνυμος είπε...

Μικρό το πρόβλημα τους.Οι Ιταλοί στο κάτω κάτω είναι ομόφυλοι.Ευρωπαίοι,που περισσότερα τους ενώνουν,παρά τους χωρίζουν.Βέβαια,έχουν και οι Ελβετοί το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούν και να μην επιθυμούν άλλους Ιταλούς.Δεκτό.Αλλά τι να πούμε κι εμείς με των Αφροασιατών τα σμήνη που έχουμε εκατομμύρια στην Ελλάδα;Και που το ανέφερα,ξεφτίλα για μας είναι,διότι οι Ελβετοί δε θέλουν ούτε τους Ιταλούς(κι ας είναι Ευρωπαίοι)κι αντιδρούν,ενώ εμείς έχουμε αράξει και αποδεχόμαστε να μας λένε ''ρατσιστές'',διότι αν αντιδράσουμε στον χαρακτηρισμό,θα μας αποκλείσουν από την κοινωνία,''δημοκρατικά'' πάντα.
Γιώργος ο Νότιος

Ανώνυμος είπε...

"Ναι, αυτός που δολοφονησαν οι συμμορητες μεγαλοοικογενειες της νεοσυστατης τότε Ελλαδιτσας..."
Ανορθόγραφε και ασύντακτε!
Μη μιλάς για συμμορίτες...
Δεν ξέρεις!

Ανώνυμος είπε...

Εσυ δλδ είσαι κάτι σαν απόγονος τους να φανταστώ;