Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Προετοιμασία, πόλεμος και κομμουνιστές


Η διορατικότητα του I. Μεταξά είχε προετοιμάσει τη χώρα για την ερχόμενη θύελλα. Ένας πολεμιστής του μετώπου, ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς, γράφει γι’ αυτό:

Το ΟΧΙ του Μεταξά δεν ήταν ένας παλικαρισμός. Είχε προηγηθεί προετοιμασία πολλών ετών. Ένας πόλεμος δεν κερδίζεται μόνο με την γενναιότητα ή την άσκοπη θυσία. Υπήρχαν επιτελικά σχέδια, εξοπλισμός και μεγάλα αμυντικά έργα. Η "Γραμμή Μεταξά" λ.χ. που επί ημέρες κράτησε τους Γερμανούς και τους προξένησε μεγάλες απώλειες, μας είχε κοστίσει 1.500 εκατομμύρια δραχμές, ενώ γενικώς οι προπαρασκευές μας, για τον πόλεμο, 16 δισεκατομμύρια δραχμές. Τεράστιο ποσόν για την τότε οικονομία μας" (βλ. βιβλίο «Αλβανία 1940-1941.Αναμνήσεις ενός Πολεμιστή», σελ. 17, εκδόσεις Θέογνις, 2001). Κι αυτά τα έξοδα έγιναν παράλληλα με τα έξοδα ενός πρωτόγνωρου μέχρι τότε κοινωνικού κράτους. Όλα τα καταφέρνει μια χρηστή διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως γράφει ο Κ. Πλεύρης στη βιογραφία του Μεταξά, ότι οι Γερμανοί και οι ντόπιοι εχθρού του καθεστώτος έψαχναν μάταια επί μήνες να βρούνε την παραμικρή κλεψιά, για να σπιλώσουν τη μνήμη του.

Βρήκανε να πούνε μετά την απελευθέρωση ότι λαός πολέμησε εναντίον του φασισμού. Τους απαντά ο Αλ. Λαγκαδάς στην ίδια σελίδα του πιο πάνω βιβλίου του, που γράφει: "Πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως πολεμήσαμε κατά του φασισμού, μα φασισμό είχαμε και μεις. Η ουσία είναι πως αγωνισθήκαμε σαν Έλληνες για την πατρίδα μας, δεν κάναμε αγώνα κατά πολιτικών συστημάτων, ασχέτως αν με τις νίκες μας και ιδίως την αποτυχία των Ιταλών, κατά την εαρινή επίθεση το 1941, όπου βρισκόταν στην Αλβανία και ο Μουσολίνι, ο Ιταλικός φασισμός άρχισε να καταρρέει και να ακούγονται και από τους πιο φανατικούς άλλοτε φασίστες και συνεργάτες του Μουσολίνι, έντονες διαμαρτυρίες. Ήταν η αρχή του τέλους".  

Ό,τι όμως και να λένε, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάς μπήκε στον πόλεμο πανέτοιμη. Μέχρι και τα πρώτα διατάγματα είχε έτοιμα από καιρό ο Μεταξάς, που στο πρώτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τ’ ανέσυρε και τα υπέγραψε πρώτος. Ενώ με ατομικές προσκλήσεις, για να μη φανεί ότι σπάει την ουδετερότητα της χώρας, είχε επιτελέσει μεγάλο μέρος της επιστράτευσης. Για πρώτη φορά μέσα σε πολύ μικρό διάστημα η Ελλάς βρέθηκε με 500.000 μάχιμο στρατό.

Απέναντι στις ετοιμασίες πολέμου και το πανηγύρι του, στάθηκε το ΚΚΕ. Ο εθνικός κυβερνήτης διοργάνωσε παλλαϊκό έρανο για την προμήθεια πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ανύπαρκτης σχεδόν αεροπορίας. Με απόφασή της η ΓΣΕΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλέψουν μια Κυριακή και να δώσουν το μεροκάματό τους υπέρ της Αεροπορίας. Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε προκήρυξη, που αναφέρει μεταξύ άλλων:"... Το Κ.Κ.Ε. καλεί τους εργάτες και τον Ελληνικό να μποϋκοτάρουν με όλες τις μορφές πάλης το μεροκάματο της Κυριακής 13.6.37 που γίνεται παρά τη θέλησή τους και προορίζεται για την αεροπορία. Γιατί οι εξοπλισμοί και η αεροπορία του δικτάτορα Μεταξά δεν αποβλέπουν στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας. Οι εξοπλισμοί αυτοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για λογαριασμό του Χίτλερ, για την καταστροφή ανοχύρωτων πόλεων και του άμαχου πληθυσμού όπως κάνουν οι φασίστες στην Ισπανία...". (Ολόκληρη η προκήρυξη περιλαμβάνεται στον τέταρτο τόμο των επίσημων κειμένων που εξέδωσε το κόμμα). Το ΚΚΕ αντέδρασε όμως και στην περιορισμένη επιστράτευση με ατομικές προσκλήσεις, μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς στις αρχές Απριλίου το 1939. Στις 10 Απριλίου 1939 η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε νέα προκήρυξη όπου σημειώνει:"... Το ψωμί του λαού γίνεται μηχανοκίνητες φασιστικές ορδές και ειδικά σώματα ασφαλείας του δικτάτορα, προορισμένα να τυραννούν το λαό και να αντιπαρατάσσονται στον Ελληνικό στρατό. Ο Μουσολίνι καλείται από την ίδια την "Ελληνική" κυβέρνηση για να την υπερασπίσει από ενδεχόμενη ανατροπή".

Υπενθυμίζουμε απλά ότι η κυβέρνηση Μεταξά δεν προχώρησε σε καμία συνθήκης φιλίας με το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι ή με τον Χίτλερ. Αντίθετα σύμφωνο φιλίας με το ιταλικό φασιστικό καθεστώς υπέγραψε η δημοκρατική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων το 1928. Όπως όμως και να έχει η Ιστορία δικαίωσε όλη την πολιτική του I. Μεταξά κι έτσι φτάσαμε στο έπος του αλβανικού μετώπου. Αλλά στην ίδια την προκήρυξη, που κι αυτή περιλαμβάνεται στον τέταρτο τόμο των επίσημων κειμένων του ΚΚΕ, η ΚΕ προσκαλεί σε στάση τους εφέδρους λέγοντας: "Έφεδροι, στην περίπτωση επιστράτευσης πάρτε τα όπλα και χρησιμοποιείστε τα ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό της Ελληνικής πατρίδας, τη Βασιλομεταξική δικτατορία". 

Περισσότερο εξαγριώνεται το ΚΚΕ μετά τις πρώτες ελληνικές νίκες σε βάρος των τότε συμμάχων της ΕΣΣΔ. Νέα προκήρυξη βγάζει η ΚΕ στις 7 Δεκεμβρίου 1940, που γράφει μεταξύ άλλων: "Καλούμε τους πολεμιστές μας να αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας. Τι ζητάμε στην Αλβανία; Πού μας πάνε; Ο λαός μας δεν θέλει δεύτερο Σαγγάριο. Παίρνοντας αυτή την απόφαση οι πολεμιστές μας να υποβάλλουν στους αντιπάλους απέναντι τους προτάσεις ειρήνης δίχως προσαρτήσεις και αποζημιώσεις". Πάλι καλά, γιατί τους πολεμιστές του Μικρασιατικού μετώπου τους καλούσαν να παραδοθούν στις ορδές του Κεμάλ. Η προδοσία τους όμως δεν σταματά εδώ. Στο ίδιο το μανιφέστο που περιλαμβάνεται στον πέμπτο Tόμο των επίσημων κειμένων του ΚΚΕ, από την ΚΕ καλούνται: "Ιδιαίτερα οι εργάτες μεταφορών, ναυτεργάτες, σιδηροδρομικοί, αυτοκινητιστές να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο τη μεταφορά πολεμοφοδίων κι οι εργάτες των πολεμικών εργοστασίων να κωλυσιεργήσουν όσο μπορούν την παραγωγή". Δεν έμειναν στα λόγια οι κομμουνιστές.

Ο Αλ. Λαγκαδάς περιγράφει την δράση τους: "θυμάμαι πως την πρώτη ημέρα που φορέσαμε τις στολές μα, μας πλησίασαν άτομα που ενώ μας αγκάλιαζαν και μας εύχονταν "και με τη νίκη", έβαζαν στις τσέπες μας, στις χλαίνες μας, κομμουνιστικές προκηρύξεις που με το κείμενό τους μας προέτρεπαν να μην πολεμήσουμε για την πλουτοκρατία και να δώσουμε τα χέρια με τους Ιταλούς. Αυτά λίγο πριν φύγουμε για το μέτωπο (ο.α., σελ. 31).

Από το περιοδικό “PATRIA”, τ. 5, Οκτώβριος 2007

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά Ελλάδα Χρόνια Πολλά Έλληνες (για όσους παραμένουν)
Αιωνία η μνήμη Δόξα και Τιμή στους Ήρωες της Πατρίδος μας!!
Δόξα και Τιμή Στον Ιησού Χριστό και στην υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία μας!!

Ανώνυμος είπε...

και σημερα αν γινει πολεμος με τουρκια και τουρκαλμπανια το κκε εχει τονισει κατεπεναληψιν οτι θα πολεμησει εναντιον της ελλαδας και θα χτυπησει πισωπλατα (μαζι με τους λαθρο τους)τον ελληνικο στρατο για ναρπαξει την εξουσια σφαζοντας εκατομμυρια αστων, δηλαδη ελληνων πατριωτων ΜΗ αριστερων. δειτε εδω

http://marketnews.gr/article/5191/oi_bistes_poy_krybontai_sta_foustania_ths_dhmokratias

Δημητριος Καρακωστας είπε...

Σαπιλα τοτε .σαπιλα και τωρα!!Πιστη στο διεθνιστικο τους καθηκον εναντια στο τοπο που τους γεννησε!!

Ποσο μα ποσο μισος μπορεις να εχεις εναντιον της Ελλαδας!!!?!??!

Ανώνυμος είπε...

Οι άθεοι της κυβέρνησης και οι κουκοδεξιοί (cuckservatives) της ψοφοδεξιάς έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία για να καθησυχάσουν τους Χριστιανούς ψηφοφόρους, αφού ψήφισαν για το τζαμί στο Βοτανικό παρά τη θέληση του λαού.
Τι ψέλνουν μαζί στις εκκλησίες (Μπουμπούκος-Φίλης, αχτύπητοι), τι παρακολουθούν λειτουργίες, τι ανάβουν κεριά! Από κοντά κι ο προκαθήμενος, όπως το 2009 με τη ελληνοποίηση των λαθρομεταναστών.
Με βαθύ πόνο ψυχής διαπιστώνω ότι οι Έλληνες είμαστε εντελώς μόνοι μας…

Αλέκτωρ Ελάλησε είπε...

Αγαπητέ φίλε, θα αναδημοσιεύσω το σημερινό σου άρθρο στο http://alektor-elalise.blogspot.gr/ μου, και θα το αφιερώσω ειδικά σε έναν αλητήριο αριστερόστροφο που ακούει στο όνομα μπογιόπουλος.
Έχω κοινοποιήσει και άλλα άρθρα σου
ΧΑΙΡΕ

Ανώνυμος είπε...

Αυτά για τότε και υπάρχει ο αντίλογος. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το παρελθόν.

Απορίας άξιο είναι όμως που ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται με το σήμερα!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς είμαστε και πάλι υπό κατοχή!
Αυτό το λένε ΚΑΙ οι αριστεροί που ακόμα και χθες στην κρατική τηλεόραση , πέρα από το εθνικό αφήγημα ,ομιλούσαν για δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών επί ναζιστικής κατοχής!

Πως γλίτωσαν αυτοί δεν μας είπαν οι σύντροφοι της κρατικής τηλεόρασης!
Πολλές μα πάρα πολλές οι αποκαλύψεις για πολλούς …
Μήπως ΠΑΜΕ για μια από τα ίδια …
Ο Σουλτάνος λένε έχει αποθρασυνθεί!
Το κεφαλαίο έχει άρχίσει και αποχωρεί βλ. Αγγελόπουλοι και λοιποί…
Φοβάμαι πως και ΠΑΛΙ θα την πληρώσουμε ΟΛΟΙ οι μικροί , ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης έτσι που να… κατατροπώσουμε το κεφάλαιο που θα κάνει διακοπές στις Άλπεις!

Το ότι τα παρακάτω γράφονται από τον Τζημερο που έστειλε επιστολή στην Μερκελ, είναι άνευ σημασίας διότι τα παρακάτω δεν τα φαντάζεται αλλά τα αντιγράφει από το συνέδριο του ΚΚΕ, και αυτό είναι που έχει σημασία.
Τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ!

Το θέμα πάντως δεν είναι η ανακαίνιση του ζητήματος για να στοχοποιηθεί το ΚΚΕ αλλά για να βάλουν προ των ευθυνών τους οι πολυπληθέστατοι δεξιοί και αριστεροί ψηφοφόροι τις ΗΓΕΣΙΕΣ των κομμάτων της μεταπολίτευσης!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΤΕ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΦΤΑΙΞΑΝ!
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ
ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!
ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!
ΑΡΚΕΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ
…ΓΙΑ ΝΑ” ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ”!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ …ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ!!!!!!


Οι βιαστές που κρύβονται στα φουστάνια της Δημοκρατίας!
...
Τι θα κάνει το ΚΚΕ αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση;- Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟ είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΓΧΩΡΙΑΣ και ξένης.

Υπάρχει κανένας που δεν το κατάλαβε; Τα παιδιά μας θα σκοτώνονται για να υπερασπίσουν τη χώρα, ενώ το ΚΚΕ θα οργανώνει ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ αντάρτικο (παλιά μου τέχνη…) για να χτυπήσει την εγχώρια αστική τάξη! Εδώ, ο ισόβιος κομματικός υπάλληλος Κουτσούμπας, ξεπερνάει, εν έτει 2013 και τον δήμιο (και των συντρόφων του) Ζαχαριάδη, ο οποίος στον εθνικό αγώνα του ’40 στήριξε τον Μεταξά!




Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ;


- Στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι η κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, η δικτατορία του προλεταριάτου, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Το ΚΚΕ καθοδηγείται από την επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού.

Υπάρχει κανένας που δεν το κατάλαβε; Κρυβόμαστε στα φουστάνια της Δημοκρατίας μέχρι να βρούμε την ευκαιρία να τη βιάσουμε! Έχει
αλλάξει κάτι στην κοσμοθεωρία του ΚΚΕ; Από την εποχή που ο Μαρξ προσπαθούσε να ερμηνεύσει τη μετάβαση από τον φεουδαρχισμό στις αστικές κοινωνίες της πρώιμης βιομηχανικής εποχής, μέχρι τη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία χωρίς στεγανά ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, έχει κάνει κάποια “προσαρμογή” το ΚΚΕ;

...

http://marketnews.gr/article/5191/oi_bistes_poy_krybontai_sta_foustania_ths_dhmokratias

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή, για μένα μέγιστη διόρθωση, Δεν είναι αλβανικο έπος, είναι βορειοηοειρωτικο έπος.
Δεν ξεχνάμε την Βόρεια Ήπειρο και τις περιοχές της χειμώνα, κοριτσα κτλ που όταν μπήκε ο ελληνικός στρατός ανεμιζαν ελληνικές σημαίες, ήρθαν οι απελευθερωτες φώναζαν, τα αδέρφια μας.

konion είπε...

Μανιαδάκης καὶ Μεταξᾶς διαλύσανε τὸ Κ.Κ.Ε., ἤξεραν τὸν ἄθλιο ρόλο τους ἀπὸ τὴν Μικρασιατικὴ Ἐκστρατεία, ἐκεῖ ὅπου οἱ μυστικὲς ὑπηρεσίες τοῦ κράτους τὸ 1920-22 δἒν εἶχαν ἀνάλογη προηγούμενη ἐμπειρία.

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

Το "έπος της Αλβανίας"!!! Άκου κουβέντα που ξεστομίζουνε ακόμη και πατριώτες ή "πατριώτες" Έλληνες της σήμερον! Παραπλανά ή όχι; Φανταστείτε ένα πανό με τον τιτλο αυτό Αποτυπώνει ρε αυτόν τον θρύλο που συνέβη το '40 η φράση αυτή; Σήμερα θα διδαχθείτε παιδιά το έπος της Αλβανίας μπορεί να πει ένας υποθετικός δάσκαλος που θα υιοθετήσει τον όρο αυτό. Το έπος της Βορείου Ηπείρου ρε ξυπνάτε! ή έστω το έπος στα βορειοηπειρώτικα βουνά μην κακοποιούμε άλλο νοήματα και λέξεις. Μια ζωή θύματα της υποβόσκουσας προπαγάνδας! Όπως η "επανάσταση του 1821" ο πόλεμος της "ανεξαρτησίας" λες και οι Έλληνες αποφάσισαν τότε να αλλάξουν απλά μια κυβέρνηση! Εθνεγερσία ρε μιλάτε επιτέλους ελληνοπρεπώς! Ή το ορθότατον "Σηκωμός" όπως το αποτύπωναν όταν αναφέρονταν στον υπέροχο εκείνο Αγώνα οι αγράμματοι ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥΣ Κολοκοτρώνης, Κανάρης κ.α. που αν κι αγράμματοι δεν ξεφούρνιζαν ό,τι τους πλάσαραν με τρόπο από δίπλα οι πονηροί. Αφιλοσόφητοι ρε τόσο πολύ πια;