Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Εθνικισμός βρίσκει την δικαίωσή του στον Χριστιανισμό



Από το άρθρο “Nationalism as Christian Apologetics του Ehud Would (Faith & Heritage) / ΚΟ

Πριν από μερικά χρόνια συναντήθηκα με έναν τύπο, η μαρτυρία του οποίου, ήταν «απαράδεκτη», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Μου είπε, ότι ήρθε στον Χριστιανισμό μέσω του Εθνικισμού. Όχι ότι έφυγε από αυτόν εξ αιτίας του, αλλά πήγε σε αυτόν εξ αιτίας του.

Μέσα σε αυτήν αντι-Λευκή πολιτικά ορθή μανία και γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου η ένταξη στον χώρο του εθνικισμού είναι συνώνυμη με το απόλυτο «κακό», το να οδηγηθεί κάποιος σε μία τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολο. Παρόλο που μπορεί να περιπλανηθεί στις ζούγκλες του εγωισμού, μέσα από τα ομιχλώδη δάση της νεωτερικότητας και πέρα ​​από τα λασπολύματα του υλισμού, θα φτάσει σε εκείνον τον τρομερό λόφο σε σχήμα κρανίου (Γολγοθάς) - το μοναδικό μέρος του αυθεντικού ορισμού και κρίσης του κακού – και θα καταλήξει στην διαπίστωση για το πως ορίζεται η ηθική και η διάκριση μεταξύ καλού και κακού, αυτή στην οποία και οι πατέρες μας κατέληξαν - μόνο εν Χριστώ.

Πρόσφατα, το αμερικάνικο κοινό είδε αυτό το «παιδικό» τραγούδι με τον τίτλο "My Sex Junk", με τον φυσικό Bill Nye, (γνωστό ως “Science Guy”, «ο άνθρωπος που ενέπνευσε εκατομμύρια μικρά παιδιά να ασχοληθούν με την επιστήμη») και την ηθοποιό Rachel Bloom, (ένα βίντεο που πήρε τα πιο πολλά “dislikes” στην ιστορία του Youtube, έναν «εθνικό ύμνο» των LGBT με στίχους όπως “This world of ours is so full of choice. But must I choose between only John or Joyce? Are my options only hard or moist? My vagina has its own voice” - σημειώστε ότι η εκπομπή απευθυνόταν σε παιδιά!), το οποίο αποδείχτηκε τόσο αποκρουστικό, ώστε ακόμη και αθεϊστές βγήκαν και ομολόγησαν ότι αν μια τέτοια ανηθικότητα είναι ο τελικός προορισμός του κοσμικού μοντέλου, ο άνθρωπος δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στον Χριστό. 


Ο Ιρλανδοκαναδός youtuber Stefan Molyneux, εν μέσω του σκανδάλου “Pizzagate,” παραδέχτηκε ότι «αν καταλήξουμε να έχουμε αυτή την τελική επιλογή μεταξύ του να είμαστε υπό την εξουσία μιας διεθνούς μαφίας παιδόφιλων που κυριολεκτικά λατρεύουν τον διάβολο και τρώνε μωρά, μαζί με τα αγαπημένα τους «pets» που επιτίθενται στον κόσμο με οξύ, και τζιχάντια που βιάζουν μαζικά από τη μία πλευρά και από την άλλη έχουμε τον χριστιανισμό του παλιού καιρού, εγώ θα είμαι με την πλευρά του Μεγάλου!»

Ακόμη και ο αρχι-αθεϊστής Ρίτσαρντ Ντόκινς υποστηρίζει ότι ο Χριστιανισμός είναι το μόνο όπλο της ανθρωπότητας ενάντια στο Ισλάμ και ότι η δική του πίστη - ο «ανθρωπισμός» (ουμανισμός) - δεν έχει καμία ηθική δύναμη εναντίον του. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι, έρχονται τώρα να περιγράψουν τον Χριστιανισμό ως μια «στρατηγική επιβίωσης», έξω από τον οποίον οι άνθρωποι δεν είναι πιθανό ότι θα επιβιώσουν για καιρό ως είδος. Αυτός βέβαια, είναι ένας αποστειρωμένος τρόπος να αναγνωρίσουμε ότι ο Χριστιανισμός είναι απαραίτητος.

Πέρα από τα αστεία  και τα επιχειρήματα μέσω της αρνητικής, η Αγία Γραφή λέει ότι ο Θεός διαχώρισε τους λαούς «διά να ζητώσι τον Κύριον, ίσως δυνηθώσι να ψηλαφήσωσιν αυτόν και να εύρωσιν, αν και δεν είναι μακράν από ενός εκάστου ημών» (Πράξεις 17:27). 

Έτσι, όταν ένας άνθρωπος παραδίδεται στον κοσμοπολίτικο πολυπολιτισμό, και εξουδετερώνονται όλοι οι περιορισμοί για το κακό, η εναλλακτική λύση για μια υγιή ταυτότητα βρίσκεται μόνο στη Χριστιανική κοσμοθεωρία.

Τώρα, δεν ξέρω αν ο Molyneux ή ο Dawkins τελικά θα μεταστραφούν στον χριστιανισμό, αλλά το γεγονός ότι πολλοί σαν αυτούς έρχονται να ομολογήσουν ότι η χριστιανική κοσμοθεωρία είναι το μόνο καταφύγιο που γνωρίζουν ενάντια στο κοινωνικό χάος και το θάνατο του νοήματος, είναι σίγουρα κάποιος πρόδρομος αυτής της διαδικασίας της μεταστροφής.

Δεν λέω ότι όσοι κάνουν τέτοιες παραχωρήσεις είναι συνειδητοποιημένοι περί του χριστιανισμού, αλλά οι εθνικιστές είναι η μόνη κοινωνικοπολιτική πτέρυγα, όπου η θετική συζήτηση για την παραδοσιακή οικογενειακή ζωή, το πρότυπο της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας και τους διακριτούς παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, την αναγκαιότητα της χριστιανικής ηγεμονίας και ακόμη και την παραδοσιακή λειτουργία, είναι φαινόμενα που θέτουν κάποιες νόρμες. Οι περισσότεροι μέσα στις εκκλησίες αδυνατούν να ομολογήσουν ότι ο ιστορικός χριστιανικός πολιτισμός είναι ανώτερος από άλλους πολιτισμούς. Ακόμη χειρότερα, πολλοί επιμένουν ότι η κουλτούρα της Χριστιανοσύνης ήταν στην πραγματικότητα κατώτερη απ’ όλες τις άλλες! Και ενώ η πλειοψηφία των δυτικών εκκλησιών ενθαρρύνει σήμερα την αναζήτηση καριέρας των γυναικών, διευκολύνει το διαζύγιο, προάγει τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους, υιοθετεί εκφυλισμένες αντιχριστιανικές τέχνες και είδη μουσικής, αποθαρρύνει τον πατριωτισμό, και ακόμη και υποθάλπει την εξάπλωση άλλων θεών πάνω από τον Χριστό, οι εθνικιστές τείνουν να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση σε όλα αυτά τα πράγματα. Γιατί οι εθνικιστές έχουν περισσότερα κοινά σε θέματα ηθικής με την ιστορική εκκλησία από ότι οι σύγχρονοι εκκλησιαζόμενοι.

Φυσικά, πολλοί εθνικιστές ίσως ικανοποιηθούν με τις εξωτερικές μορφές της χριστιανικής κουλτούρας χωρίς ποτέ να εγκύψουν στην εσωτερική του ουσία, αλλά μήπως είναι το «ευαγγέλιο» που κηρύττει όλη αυτή η αναρχο-τυραννική multi-culti αιρετική Κομιντέρν καλύτερο; Χειρότερο, φυσικά.

Έτσι, από όλους τους ιεραποστολικούς αγρούς, αυτός είναι ο πιο ώριμος για θερισμό. Και είναι αυτός που αγνοείται από τις σημερινές εκκλησίες για χάρη οποιασδήποτε άλλης ομάδας στη γη, ανεξάρτητα του πόσο ανθεκτική αυτή είναι στο χριστιανικό δόγμα και την ηθική.

«Η δικαιοσύνη υψώνει έθνος· η δε αμαρτία είναι όνειδος λαών», λέει ο Σολομών στις Παροιμίες. Εάν η εξύψωση του έθνους συνδέεται με τη δικαιοσύνη και η κατάπτωση ενός λαού (ή φυλής) υποδηλώνει αμαρτία, ο εθνικισμός δεν είναι μόνο συνεπής με τη δικαιοσύνη, αλλά είναι και ουσιαστικός. Για να έχουμε ένα θεοσεβούμενο έθνος, πρέπει να έχουμε καταρχάς ένα έθνος! Παρά τις γνωστικές αυταπάτες των σύγχρονων εκκλησιαστικών ανθρώπων, αυτή «η προσδοκία των εθνών» (Χριστός), αποκαλύπτεται από τον ουρανό στους βοσκούς που παρακολουθούν τη νύχτα και όλο και περισσότερο σε μια γενιά που εκδιωγμένη, βλέπει τους ουρανούς από την χέρσα γη. Ο εθνικισμός βρίσκει την δικαίωσή του μόνο στον Χριστό.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει στοιχειωδώς διαβάσει τα λόγια του Χριστού μέσα από τα Ευαγγέλια καταλαβαίνει ότι ο εθνικισμός απέχει από αυτά όσο η ανατολή από την δύση.

Ανώνυμος είπε...

Ουδέποτε ο Χριστός δεν ασχολήθηκε πολιτικά και δεν πήρε θέση υπέρ τέτοιων πραγμάτων. Τώρα βέβαια, αν η συζήτηση είναι απλά ότι σε σχέση με όλους τους άλλους ανθρώπους που έχουν τραβηχτεί από τα νεοεποχίτικα πλοκάμια, οι εθνικιστές είναι πιο πιθανό να δουν το αληθινό το Φώς, πάω πάσο. Πάντως ο ίδιος ο Χριστός ουδέποτε πήρε πολιτική θέση. Το καλό με αυτούς που επιθυμούν συμπαγές έθνος είναι το εξής: Ο Θεός είναι Θεός τάξης και όχι αταξίας. Η αναρχία είναι τελείως ξένη από το Ορθόδοξο σκεπτικό, ενώ τουλάχιστον ο εθνικισμός πολιτικά κρατάει κάποια προσχήματα όσον αφορά αξίες και παράδοση. Γι' αυτό λογικό είναι να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση και πιθανότητα κάποιος που σέβεται την πατρίδα και την οικογένεια, να δεί και την Αγάπη του Θεού...

SkyWatcher είπε...

Είναι παρατηρημένο, ότι αρκετοί, όχι μόνο σε αυτό το blog αλλά γενικότερα στον χώρο του διαδικτύου, δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτά που γράφονται σε ένα άρθρο ή έστω να «πιάσουν» το κεντρικό νόημά τους και προβαίνουν σε κάθε είδους συμπεράσματα, στρέφοντας έτσι την συζήτηση αλλού. Μερικοί προφανώς, όχι εν αθωότητι. Αυτό επ’ αφορμή τούτου του άρθρου αλλά και γενικότερα. Επίσης για όσους έρχονται για πρώτη φορά ή για χιλιοστή και κάνουν τους άσχετους, ας γνωρίζουν ότι ο διάγων το 10ο έτος της ηλικίας του ΚΟ θωρεί τις ποικίλες συντονισμένες επιθέσεις κατά του χριστιανισμού και του εθνικισμού (ή πατριωτισμού) μέρος της προσπάθειας επιβολής της νέας τάξης. Συνεπώς όποιος μπαίνει στον κόπο να σχολιάσει αναμασώντας αντεθνικά ή αντιχριστιανικά «επιχειρήματα» αμφιβόλου προελεύσεως και χαρακτηρίζοντας μας «μέρος του συστήματος», «εξαπατητές» κλπ δεν το πολυκουράζουμε. Να ξέρετε ότι υπάρχει και μια μαρμάγκα που πεινάει.

mnk είπε...

Επιτέλους, οι νεωτεριστές (αθεϊστές κλπ) αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως ο χριστιανισμός (και ο εξ αυτού γεννημένος δυτικός πολιτισμός) είναι το μόνο μέρος πάνω στον πλανήτη, όπου τους επιτρέπεται να υπάρξουν αναίμακτα. Ο χριστιανισμός είναι -ιστορικά και εννοιολογικά- το μοναδικό υπόστρωμα κάτω από οποιαδήποτε έννοια συνειδησιακής ελευθερίας και σεβασμού της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Αυτά να τα βλέπει το δικό μας "παπαδαριό", που δουλεύει για την ταχύτερη έλευση του αντίχριστου, μέσω του οικουμενισμού και της πανθρησκείας, συνεργαζόμενο με την αιμοποτική, παιδεραστική ελίτ.

Εύπατρις είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας και δη για το παραπάνω άρθρο σας.

Δυστυχώς βλέπουμε μία αντίθεση προς τον Χριστιανισμό από διαφόρους Εθνικοσοσιαλιστικούς ακόμα και Εθνικιστικούς (π.χ. νεο-παγανιστικές ομάδες) κύκλους, τελευταία στον "Χώρο".

Συνέχισε έτσι, εμπνέεις πολύ κόσμο. Πράγματι, Εθνικισμός, Παράδοση, Οικογένεια και Χριστιανισμός είναι έννοιες αλληλένδετες.

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινε Ουρανέ, πάντοτε υπάρχουν αυτοί που παρεξηγούν, ή που σκόπιμα υπονομεύουν την δουλειά ανθρώπων που προσπαθούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Μην δίνεις σημασία, εσύ προσπάθησε να βρεις την αλήθεια μέσα από την ειλικρινή αναζήτηση και τους προβληματισμούς και άσε τους κράχτες να κράζουν. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και πνευματική προκοπή σου εύχομαι. Τα ανήσυχα πνεύματα δεν είναι συμπαθή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας... Όλα επιτρέπονται, αλλά άμα πας να ξυπνήσεις κανένα, γίνεσαι ο χειρότερος εχθρός... Χαλάς την πιάτσα στα εκάστοτε μαγαζάκια αποχαύνωσης ανθρώπων και συνειδήσεων. Συνέχισε να το κάνεις.

Βελισσάριος Λεωνίδου είπε...

Πως πρέπει να ζεί ο άνθρωπος που θέλει να βιώνει την φιλοπατρία -ή τον εθνικισμό αν θέλετε-
στην πράξη και όχι στην φαντασία του;
Απλά, διάφανα, κατηγορηματικά και αγιοπατερικά.
Ο μακαριστός λόγιος γέρων Αθανάσιος Μυτιληναίος διδάσκει και συμβουλεύει με αποστολικό, χριστοκεντρικό, δηλαδή ορθόδοξο πνεύμα:
ποιός είναι ο υψηλότερος φιλόπατρης διαχρονικά;
Αφιερώστε 5 λεπτά και θεωρήστε την ομιλία ως δώρο του Θεού σε εμάς τους νεοέλληνες.

Από το 53:00 εως τέλος(5 λεπτά).
https://www.youtube.com/watch?v=jK4Y0ugwxd8

Υγ
Όσοι πεινούν πνευματικά για τον Άρτο της Ζωής, ας ακούσουν ολόκληρη την ομιλία(1 ώρα).
Εγγυημένα θα ωφεληθούν ψυχικά.

ikonsgr είπε...

Μην πάτε μακρυά, την απάντηση την δίνει η δική μας πρόσφατη ιστορία.
Όταν ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ;
ΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ!
ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

Ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ξεκάθαρο,ότι αυτό που ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ,ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ την εθνική συνείδηση των Ελλήνων , στους αιώνες της οθωμανικής ισλαμικής δουλείας, ήταν Ο ΧΡΙΣΤΟΣ! Ο Χριστός, μέσω χιλιάδων ιερέων ,οι οποίοι ενίοτε ήταν και ιερείς και δάσκαλοι, ήταν αυτός που κράτησε ζωντανή την Εθνική φλόγα μέσα στις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων, για 10ΔΕΣ ΓΕΝΝΙΕΣ!!!

Θέλετε και επιπλέον στοιχεία που συνηγορούν στο "ομοούσιο" μεταξύ Χριστιανισμού και Εθνικής συνείδησης;
- Ποιοι ήταν αυτοί που διατήρησαν και περιέσωσαν ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ; Χιλιάδες Χριστιανοί μοναχοί ανά τους αιώνες που αντέγραφαν χειρόγραφα, παπύρους και πλάκες!
- Ποιο είναι το ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικό των ανθρώπων που απαρτίζουν τις σύχρονες παρηκμασμένες και σάπιες κοινωνίες μας; ΑΘΕΪΑ-ΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ! ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ... "ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ", και μαζί, αποτελούν την κύρια αιτία της πολιτισμικής παρακμής μας....

BOTOM LINE: ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ΟΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ!

Βαγγέλης Σίδερης είπε...

Η "επανάσταση" του 21 είχε στο κύριο χαρακτηριστικό της,στο βασικό της και ως προς το τι κληροδότησε μετέπειτα,αντιδραστικο χαρακτήρα,και με έντονη την υποκινηση του Ρωσικού δακτυλου σε αυτήν.
Όπως έλεγε και ο μόνος ουσιαστικά Έλληνας διαφωτιστης,ο Κοραής, η επανάσταση ήταν πρόωρη.
Δεν είχε προλάβει ακόμη να σχηματιστεί και να διαμορφωθεί μία φωτισμενη αστική τάξη κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.Μια τέτοια τάξη θα έρχονταν ασφαλώς σε σύγκρουση με τον Σουλτάνο μετά από μισον αιώνα αλλά δε θα έδινε ποτέ σε αυτή τη σύγκρουση θρησκευτικό γενοκτονικο χαρακτήρα.
Το γεγονός του 21 ακριβώς ανεκοψε,τσακισε και διεφθειρε την πορεία σχηματισμού αυτής ακριβώς της τάξης.. ..

Demetrios Hadjinicolaou είπε...

@Βαγγέλης Σιδέρης
«Εἰς τὴν δυστυχεστάτην μάχην τῆς Χαιρωνείας οἱ Μακεδόνες ἐφόνευσαν τοὺς Ἕλληνας. Ἡ Ἑλλὰς ἐδουλώθη πρῶτον εἰς τοὺς Μακεδόνας, δεύτερον εἰς τοὺς Ῥωμαίους, τρίτον εἰς τοὺς Γρακορωμαίους [ΣΗΜ: ἐννοεῖ τοὺς Ἕλληνας Χριστιανούς.]».

Καὶ ἀλλοῦ: «Τὸ ἔθνος εἶναι πτῶμα σπαραττόμενον ἀπὸ κόρακας. Ἀπέθανεν ἡ πατρίς.... ἀφ’ ὅτου μᾶς ἐπάτησεν ὁ Φίλιππος ἕως τὸ 1453». («Στοχασμοὶ Κρίτωνος» σελ. 5)

Ὁ Κοραῆς ἦταν φωτισμένος εἴπατε;

Demetrios Hadjinicolaou είπε...

Ὑπέροχο ἄρθρο. Θὰ ἤθελα νὰ ὑπενθυμίσω κ' ἐγώ, ὁ ἐλάχιστος κἄτι, σχετικὸ μὲ τὴν ἀντίστροφη πορεία ὅμως (ἀπὸ ἐγκόλπωσι τοῦ Χριστιανισμοῦ στὰ τῆς Πίστεως πρὸς ἐθνικισμὸ - χριστιανικὸ ἐθνικισμό στὴν πολιτική).

1) «ηὐχόμην γὰρ αὐτὸς ἐγὼ ἀνάθεμα εἶναι ἀπὸ τοῦ Χριστοῦ ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν κατὰ σάρκα,

οἵτινές εἰσιν Ἰσραηλῖται, ὧν ἡ υἱοθεσία καὶ ἡ δόξα καὶ αἱ διαθῆκαι καὶ ἡ νομοθεσία καὶ ἡ λατρεία καὶ αἱ ἐπαγγελίαι» (Ἀπόστολος Παῦλος, Ῥωμ. θ΄ 3-4)

2) «Ὅποιος Χριστιανός, ἄνδρας ἢ γυναῖκα, ὑπόσχεται μέσα εἰς τὸ σπίτι του νὰ μὴν κουβεντιάζῃ ἀρβανίτικα, ἂς σηκωθῆ ἀπάνω νὰ μοῦ τὸ εἰπῆ καὶ ἐγὼ νὰ πάρω ὅλα του τὰ ἁμαρτήματα εἰς τὸν λαιμόν, ἀπὸ τὸν καιρὸν ὁποὺ ἐγεννήθη ἕως τώρα, καὶ νὰ βάλω ὅλους τοὺς Χριστιανοὺς νὰ τὸν συγχωρήσουν καὶ νὰ λάβη μίαν συγχώρησιν, ὅπου ἂν ἔδινε χιλιάδες πουγγιά, δὲν τὴν ἐματάβρισκε»._ (Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ζ΄ διδαχὴ)