Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Και ο Τόμας το Τρενάκι έγινε πολιτικώς ορθάκι



Η γνωστή παιδική τηλεοπτική σειρά «Τόμας το Τρενάκι» (Thomas the Tank Engine) πρόκειται να γίνει πιο «ισορροπημένη ως προς τα φύλα» με περισσότερα θηλυκά τρένα, έναν αφρικανικό χαρακτήρα και επεισόδια στο εξωτερικό.

Έτσι δύο αρσενικοί κινητήρες, ο Henry και ο Edward θα καταργηθούν για να δώσουν την θέση τους σε θηλυκούς χαρακτήρες, την Nia, μια πορτοκαλί μηχανή από την Αφρική και την Rebecca, μια κιτρινωπή μηχανή.

Αυτές θα συναντήσουν την Emily, μια άλλη θηλυκή μηχανή, καθώς και τις αρσενικές μηχανές Thomas, Percy James και Gordon.

Και έτσι, η παράδοση της αφήγησης από το Λίβερπουλ της Αγγλίας - η οποία ξεκίνησε αρχικά με τον Ringo Starr - θα εξαφανιστεί, καθώς και η μελωδία της σειράς με την χαρακτηριστική ονομασία των μηχανών.


Αλλά η πιο δραματική αλλαγή είναι ότι ο Thomas θα εγκαταλείψει το σπίτι του στο (φανταστικό) νησί Sodor καθώς ξεκινάει περιπέτειες σε όλο τον κόσμο.

Η Mattel, η γιγαντιαία αμερικανική εταιρία παιχνιδιών που κατέχει δικαιώματα στην αγαπημένη σειρά, συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη (!) για να βοηθήσει στην επίτευξη των «Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης» του ΟΗΕ.

Οι ιστορίες έχουν γραφτεί για να πετύχουν πέντε από τους (συνολικά 17) στόχους: ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, αειφόρες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και ζωή στη στεριά.

Η Mattel είπε ότι οι αλλαγές είναι μια «πρωτοποριακή ανανέωση» και βασίζονται σε εκτενή έρευνα αγοράς με εκατοντάδες γονείς και τα παιδιά τους.

Η σειρά είχε προηγουμένως επικριθεί ως «σεξιστική», «ταξική» και «αντι-περιβαλλοντική»!

Αλλά οι δημιουργοί της είχαν εισαγάγει μικρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης της ιαπωνικής μηχανής Hiro.

Η «γενική επισκευή» της σειράς, η οποία αρχίζει το 2018, είναι η πιο σημαντική μεταμόρφωση μετά την πρώτη τηλεοπτική έκδοση που μεταδόθηκε το 1984.

Η σειρά βασίζεται στα βιβλία του αγγλικανού ιερέα αιδ. Wilbert Awdry (1911-1997), ο οποίος συνέθεσε τις ιστορίες για να διασκεδάσει τον γιο του Christopher, που ήταν άρρωστος από ιλαρά.

Ωστόσο, ο Τόμας και οι Φίλοι του αντιμετωπίζουν σήμερα τον ανταγωνισμό από τα αμερικάνικα κινούμενα σχέδια, πράγμα που σημαίνει ότι η σειρά πρέπει να «εξελιχθεί».

Η νέα σειρά, η οποία θα βγει στον αέρα το 2018, θα «σπάσει το τέταρτο τείχος» καθώς ο Thomas θα αφηγείται ο ίδιος τη σειρά και θα μιλά απευθείας στον θεατή.

Ο παραγωγός της σειράς, Ian McCue, δήλωσε ότι η ομάδα δεν μπορούσε πλέον να «υποστηρίξει» τα επεισόδια που βασίζονταν στο Sodor.

«Θέλαμε να ανακαλύψει νέα πράγματα και για πρώτη φορά θα αφήσει το Sodor και την Αγγλία», δήλωσε ο McCue στο Telegraph.

«Δεν μπορούσαμε να τον κάνουμε να συναντά κάθε εβδομάδα ένα νέο ζώο στο Sodor, αλλά τώρα μπορεί να συναντήσει καγκουρό στην Αυστραλία, τίγρεις στην Ινδία, πάντα στην Κίνα».

Ο McCue δήλωσε ότι ενώ άλλοι θηλυκοί κινητήρες είχαν προηγουμένως εμφανιστεί στην εκπομπή, είχαν «εξαφανιστεί στο παρασκήνιο».

«Γνωρίζουμε ότι πολλά κορίτσια αγαπούν την σειρά. Το κοινό στο [Channel 5's] Milkshake είναι 50/50 », πρόσθεσε.

Όλα αυτά συμβαίνουν, αφότου η βουλευτής των Εργατικών Mary Creagh διαμαρτυρήθηκε ότι ο Τόμας διαιωνίζει τα «αρνητικά στερεότυπα» (!) - υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν περισσότερους θηλυκούς κινητήρες.

Σχόλιο ΚΟ: Όταν βλέπεις ολόκληρον ΟΗΕ και μια βουλευτίνα να ασχολούνται με μία παιδική σειρά, δεν απορείς για τις "προχώ" διαφημίσεις τύπου Jumbo.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωχ, προβλέπω το super mario σε καινούργια έκδοση σαν.... super mariana !!! άσε μη τους δίνουμε και ιδέες, και τις κάνουν πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Η εμμονή τους να ελέγξουν και την τελευταία παιδική σειρά κάτι μας λέει: Ότι θέλουν διακαώς να μην έχουν τα παιδιά μας καμία επιλογή παρά να βλέπουν όλες τις διαστροφές που προοωθούν τα γνωστά κέντρα.
Όσοι έχετε παιδιά ή εγγόνια, θα ξέρετε ότι μετά τον Μπόμπ τον Σφουγγαράκη (δηλαδή, τη γυναίκα του Πάτρικ) είναι αδύνατον να βρεις ένα παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που να μην προωθεί την ανωμαλία.

Ανώνυμος είπε...

Στην δεκαετία του '80 υπήρχαν (άλλες εποχές) πολλά εύστοχα συνθήματα των τότε αναρχικών. Ένα από αυτά ήταν: "κλείστε τις τηλεοράσεις και πάρτε την ζωή στα χέρια σας".
Σε μία εποχή που υπήρχαν δύο σταθμοί...!
Ας το σκεφτούμε...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς η Nintendo δεν κάνει τέτοιες μαλακίες.