Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

“The Darkest Hour”. Σιγά μην έλειπε η προπαγάνδα (video)


Η ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» εξαρτάται από τη συζήτηση για το κατά πόσον η Βρετανία θα έπρεπε να είχε αναζητήσει κάποιον συμβιβασμό με τον Χίτλερ ή να συνεχίσει να τον πολεμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χίτλερ δεν έδειξε καμία εχθρότητα στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία θεωρούσε ως πιθανό σύμμαχο και προσφέρθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Έτσι έκανε την πρόταση να μην ενοχλήσει τη Βρετανία στην αποικιακή της πολιτική, εφόσον αυτή αναγνωρίσει τη γερμανική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Χίτλερ ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια για να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση, την οποία έβλεπε ως την πιο θανάσιμη απειλή για τον παγκόσμιο πολιτισμό. 

Η "σκηνή στο τρένο" (train scene) φαίνεται να είναι η στιγμή κλειδί όταν ο Τσόρτσιλ αποφασίζει να συνεχίσει τον αγώνα. Πηγαίνει σε ένα τρένο του μετρό για πρώτη φορά και ρωτά τους ανθρώπους τι σκέφτονται για τον πόλεμο, αν έχουν ακόμα τη βούληση να πολεμήσουν.

Ίσως να πιστεύετε ότι μια ταινία του Β'ΠΠ θα ήταν τουλάχιστον απαλλαγμένη από προπαγάνδα των διαφυλετικών ζευγαριών. Λάθος κάνετε. Κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να την βάλουν, ακόμα και εδώ. Στο τρένο είναι ένας χαρωπός νεαρός μαύρος άντρας, που προφανώς έχει σχέση με μια λευκή γυναίκα από τον τρόπο που του φέρεται και τον κοιτάζει. Το ζευγάρι είναι σε όλη την σκηνή ιδιαίτερα εμφανές και ενεργό, αφού «τυχαία» βρίσκονται κοντά στην θέση που είναι ο Τσώρτσιλ….
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα στιγμή, όταν κάποιος λέει στον Τσώρτσιλ σχετικά με τον πόλεμο, ότι "μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι ένα χαμένος αγώνας" (lost cause). "Οι χαμένοι αγώνες είναι οι μόνοι που αξίζει να αγωνιστούμε", απαντάει. Στη συνέχεια ο μαύρος και η λευκή γυναίκα ανταλλάσσουν μεταξύ τους βλέμματα και κουνάνε συγκαταβατικά τα κεφάλια τους, σαν να είχαν κάποια ιδιαίτερη εμπειρία στο θέμα. Τι υπονοείται εδώ; Ο φοβερός αγώνας ενάντια στην «προκατάληψη» που ίσως είχε η γυναίκα να αντιμετωπίσει ως φιλενάδα ενός μαύρου άντρα;

"Εάν ο εχθρός εμφανιζόταν σε αυτούς τους δρόμους τι θα κάνατε", ρωτάει τον κόσμο ο Τσώρτσιλ. Και μια γυναίκα απαντάει "θα πολεμούσαμε τους φασίστες". Προσέξτε, όχι θα πολεμούσαμε τους Γερμανούς ή θα πολεμούσαμε τους εχθρούς, ούτε θα πολεμούσαμε για την πατρίδα, αλλά τους "φασίστες". Νομίζω είναι ξεκάθαρο το μήνυμα.

Ο μαύρος είναι επίσης υπερπατριώτης. "Ποτέ δεν θα πάρουν τη (πλατεία) Picadilly!" αναφωνεί.

Ο Τσόρτσιλ τελειώνει αναφέροντας ένα κομμάτι από το βιβλίο “Lays of Ancient Rome” του Άγγλου ιστορικού, ποιητή και πολιτικού Thomas Babington Macaulay (Τόμας Μπαμπίνγκτον Μακουλάι). Ο μαύρος τον βοηθά συμπληρώνοντας τις τελευταίες γραμμές. Ο Macaulay είναι ένας πολύ μικρός Άγγλος ποιητής. Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι καλά εξοικειωμένοι με την αγγλική λογοτεχνία θα μπορούσαν να έχουν πολύ λίγη γνώση για το έργο του. Αλλά αυτός ο «χαρισματικός» μαύρος τον ξέρει από έξω. Έχει εισχωρήσει στα βάθη της αγγλικής λογοτεχνίας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Joe Wright είναι παντρεμένος με μια Ινδή γυναίκα την Anoushka Shankar (κόρη του Ravi Shankar). Ίσως αυτό έπαιξε κάποιον ρόλο στο να προβληθεί το "ιδανικό" του διαφυλετικού ζευγαρώματος.


ΚΟ / από εδώ (κι εδώ κι εδώ)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ΠΑΝΤΑ η προπαγανδα τους μας δειχνει μαυρο με λευκη γυναικα με οτι αυτο συνεπαγεται στο υποσεινηδειτο του ηλιθιου θεατη. ("Σικσα" την λενε οι μερικοι.)
Σχεδον ΠΟΤΕ δεν μας προπαγανδιζουν λευκο με μαυρη γυναικα.

Οπως ακριβως στην πορνοβιομηχανια τους. "Interracial sex" το ονομαζουν.


Ποπη Σπυροπουλου

Εθνική Χριστιανική Άμυνα είπε...

Τι ειρωνεία...Σιγά μην παρουσίαζαν τις πραγματικές απόψεις του αντιφασίστα Τσόρτσιλ περί φυλής:

"Δεν δέχομαι,για παράδειγμα,οτι έγινε κάτι λάθος με τους ερυθρόδερμους της Αμερικής η τους μαύρους της Αυστραλίας.Δεν δέχομαι οτι κάτι λάθος έγινε με αυτούς τους ανθρώπους απο το γεγονός οτι μια ισχυρότερη φυλή,μια ανώτερη φυλή,μια σοφότερη φυλή,αν θέλετε,ήρθε και τους αντικατέστησε"(Ο Τσόρτσιλ αναφερόμενος στην κατοχή της Παλαιστίνης,1937)

"Είμαι έντονα υπέρ της χρήσης δηλητηριωδών αερίων ενάντια σε απολίτιστες φυλές"
(Ο Τσόρτσιλ για την επανάσταση στο Ιράκ,1920)

"Μισώ τους Ινδούς.Είναι ένας κτηνώδης λαός με μια κτηνώδη θρησκεία."
(Ημερολόγια Τσόρτσιλ,1942)

Είναι δε χαρακτηριστικό οτι ο ίδιος υπερηφανευόταν ότι σαν αξιωματικός του βρετανικού στρατού στο Σουδάν,αυτοπροσώπως πυροβόλησε και σκότωσε "τρεις αγρίους",ενώ με την συγκατάθεσή του πραγματοποιήθηκαν εκκαθαρίσεις και εγκλεισμοί χιλιάδων Κενυατών,τους οποίους αποκαλούσε "κτηνώδη ανθρωπάρια", σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες να πεθάνουν απο τις κακουχίες και την βίαιη μεταχείριση!Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες για το πως,εξ'αιτίας των απάνθρωπων πολιτικών του,πέθαναν τρία εκατομμύρια Ινδοί της Βεγγάλης απο ασιτία και όταν ερωτήθηκε επί του θέματος απάντησε "Ας μην γεννοβολούσαν σαν τα κουνέλια!"...Ούτε χρειάζεται να αναφερθούμε στις απόψεις του για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους...

Σίγουρα,πάντως,ένας άνθρωπος με αυτές τις απόψεις και με αυτό το ιστορικό,στα καλά καθούμενα,θα έσφιγγε με συγκίνηση το χέρι του νέγρου εραστή μια Βρετανίδας στο μετρό του Λονδίνου,υποσχόμενος να "πολεμήσει τους φασίστες"...



Ε.Χ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Ο χαζος Γερμανος εκανε οτι και ο κοντος Γαλλος παλιοτερα: Αντι να την ''πεσει'' στο νησι που ειναι διπλα, αποφασισε να προχωρησει χιλιαδες χιλιομετρα στις στεππες...

sotulis είπε...

Η Ιστορία γράφεται μόνο μια φορά αλλά στην καλύτερη περίπτωση ξανά γράφεται με διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και έχει να κάνει με συμφέροντα γειτονικών λαών. Τα βιβλία στα σχολεία τρανό παράδειγμα παγκοσμίως. Μια έρευνα θα άξιζε τον κόπο, αρκεί να έχουμε και αντίστοιχες αντικειμενικες Ιστορικές πηγές.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο "χαζοί" δεν ήταν οι συγκεκριμένοι.Και αυτό διότι όπως είπες, πρόκειται για νησί,και μία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων,δεν ήταν εύκολη το 1941,με ανοικτά μέτωπα,πόσω μάλλον δεν ήταν εύκολη για τον "κοντό", τον 19αι.Εκτός αυτού,ο Χίτλερ είχε απλώσει χείρα φιλίας στους Άγγλους,με τους οποίους δεν είχε συμφέροντα να πολεμήσει.Αυτό που αναζητούσε ήταν το "Lebensraum",ο ζωτικός χώρος της ανατολικής Ευρώπης και ακόμα παραπέρα.