Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Sardar Patel: "αν πρέπει να οικοδομήσουμε το έθνος μας, σε αυτό δεν θα έχουν θέση οι Κομμουνιστές"

Ο Patel με τον Γκάντι

Ο Sardar Patel (κανονικό όνομα Vallabhbhai Patel, 1875 – 1950), γνωστός και ως «Iron Man της Ινδίας», ήταν δημοφιλής Ινδός πολιτικός που υπηρέτησε ως ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ινδίας και θεωρείται ένας από τους «πατέρες» της Δημοκρατίας της Ινδίας. Δικηγόρος στο επάγγελμα ο Patel, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία και στο να καταστεί η Ινδία ένα ενωμένο, ανεξάρτητο έθνος, ενώ ήταν ταγμένος στην ευημερία των αγροτών. Το “Σαρδάρ” σημαίνει "αρχηγός". Υπήρξε αρχηγός του ινδικού στρατού κατά τη διάρκεια της πολιτικής ένταξης της Ινδίας και του ινδοπακιστανικού πολέμου του 1947. Το άγαλμά του ύψους 182 μέτρων, που ονομάστηκε «Άγαλμα της Ενότητας»,  θεωρείται το υψηλότερο άγαλμα του κόσμου.

Ο Patel με τον Νεχρού
Στο βιβλίο με τίτλο Inside Story of Sardar Patel: The Diary of Maniben Patel (2001) υπάρχουν λεπτομέρειες για τις σκέψεις του Sardar και τις σαφείς απόψεις του για διάφορα εθνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων του προβλήματος του κομμουνισμού. Είναι ένα ημερολόγιο που γράφτηκε σχολαστικά από την κόρη του Maniben.
Στο βιβλίο υπάρχει άμεση αναφορά για το τι σκεφτόταν ο Patel για τους κομμουνιστές. Το βιβλίο παραθέτει τον Patel να λέει στον M O Mathai, τον Ειδικό Βοηθό του Nehru, "αν πρέπει να οικοδομήσουμε το έθνος, οι Κομμουνιστές δεν θα έχουν θέση εκεί" (13 Σεπτεμβρίου 1948).

Ο Patel δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του, όταν μιλούσε για τον κομμουνισμό, ακόμα και μπροστά στον Nehru, ο οποίος τα έβλεπε κάπως πιο “soft” τα πράγματα για αυτούς τους κακοποιούς. Σε μια επιστολή της 7ης Νοεμβρίου 1950, ο Patel έγραψε στον Nehru: "Η πρόσφατη και πικρή ιστορία μας λέει επίσης ότι ο κομμουνισμός δεν αποτελεί ασπίδα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ότι οι κομμουνιστές είναι τόσο καλοί ή κακοί ιμπεριαλιστές όσο οποιοσδήποτε άλλος. Οι κινεζικές φιλοδοξίες δεν καλύπτουν μόνο τις πλαγιές των Ιμαλαΐων στην περιοχή μας, αλλά περιλαμβάνουν και το σημαντικό μέρος του Assam (ομόσπονδη πολιτεία στο στο ΒΑ άκρο της Ινδίας). Έχουν επίσης φιλοδοξίες για την Βιρμανία. Ο κινεζικός αλυτρωτισμός και ο κομμουνιστικός ιμπεριαλισμός είναι διαφορετικοί από τον επεκτατισμό ή τον ιμπεριαλισμό των δυτικών δυνάμεων».

Στην ίδια επιστολή, ο Patel ενημέρωσε επίσης τον Nehru για τα μέτρα που οικοδόμησε για να προστατεύσει την Ινδία από τις κομμουνιστικές απειλές. Παρατήρησε, "παράλληλα με αυτούς τους εξωτερικούς κινδύνους, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Έχω ήδη ζητήσει από τον Iengar να στείλει στο Υπουργείο Εξωτερικών ένα αντίγραφο της εκτίμησης του Γραφείου Πληροφοριών για αυτά τα θέματα. Μέχρι τώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας βρήκε κάποια δυσκολία να έρθει σε επαφή με τους κομμουνιστές στο εξωτερικό ή να προμηθευτεί από αυτούς όπλα, έντυπα κλπ.

Τέτοιες παρατηρήσεις έκαναν τον Patel μισητό εχθρό στους κομμουνιστές.

ΚΟ / από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: