Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

ΗΠΑ: Σχολείο απομάκρυνε ιστορικό πίνακα γιατί έδειχνε μόνο λευκά παιδιάΈνας πίνακας της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1939) που απεικονίζει λευκά παιδιά να παίζουν έξω το χειμώνα αφαιρέθηκε από το Γυμνάσιο Percy Julian στο Oak Park του Σικάγου, επειδή η διεύθυνση θεώρησε ότι «δεν εκπροσωπούσε την ποικιλομορφία (diversity) του σχολείου».

Ενώ μερικοί δήλωσαν ότι ο πίνακας φέρνει «αναστάτωση» στους μαθητές του χρώματος που ένιωθαν ότι τους απέκλειε το σχολείο, ένας ντόπιος συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας της αμερικανικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, παρομοίασε την απομάκρυνσή του με ένα «σύγχρονο κάψιμο βιβλίου».

"Δεν υπάρχει τίποτα προσβλητικό στον πίνακα αυτόν. Απλώς δείχνει όλα τα λευκά παιδιά που παίζουν", δήλωσε ο David Sokol, ιστορικός, συγγραφέας και κάτοικος του Oak Park. "Μόνο επειδή δεν έχει μαύρα παιδιά, δεν τον κάνει κακό. Δεν εμφανίζει καθόλου στερεότυπα. Έτσι ήταν το Oak Park τότε. Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ιστορία".

Ο διευθυντής Todd Fitzgerald ανακοίνωσε την αφαίρεση του πίνακα "Child and Sports-Winter", πίνακας που εντάσσεται στα ιστορικά WPA murals (τοιχογραφίες που είχε χρηματοδοτήσει την εποχή εκείνη το Works Progress Administration για όλη την Αμερική - βλέπε κάτω) με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στο προσωπικό του σχολείου τη Δευτέρα.
"Μερικοί μαθητές με προσέγγισαν αναφέροντας ότι αυτή η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει την μαθητική κοινότητά μας ή την ποικιλομορφία του Oak Park", δικαιολογήθηκε ο Fitzgerald. "Θα φτιάξουμε έναν πίνακα που θα αντιπροσωπεύει καλύτερα το Julian Middle School και θα συνεργαστούμε με κάποιον καλλιτέχνη ώστε η μελλοντική τοιχογραφία να έχει περισσότερη ποικιλομορφία".

Η Cynthia Brito Millan, συντονίστρια του “Social Justice Club(!) του σχολείου, δήλωσε ότι οι πιέσεις για την αφαίρεση του πίνακα άρχισαν τον Φεβρουάριο σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σχολικού συμβουλίου. Οι μαθητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για μια ατμόσφαιρα αποκλεισμού για τους μαθητές του χρώματος - που αποτελούν το 45% των μαθητών - και ανέφεραν την τοιχογραφία ως παράδειγμα.

Η τοιχογραφία "Child and Sports-Winter" βρίσκεται στο κτίριο από το 2002. Πριν ήταν σε άλλο σχολείο που τώρα είναι κλειστό. Σχεδιάστηκε από τον Ethel Spears το 1937 με χρηματοδότηση από την WPA, έναν οργανισμό του New Deal που ιδρύθηκε το 1935 για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ανέργους και να βελτιώσει την υποδομή της χώρας.

Άλλες τοιχογραφίες που χρηματοδοτήθηκαν από το WPA είχαν προκαλέσει «οργή» σε ένα άλλο σχολείο στο Oak Park και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν, γιατί κάποιες απεικόνιζαν «στερεότυπες εικόνες μαύρων ή ινδιάνων».

Να σημειωθεί ότι στο μπροστινό μέρος του σχολείου υπάρχει ένα μωσαϊκό που είναι αφιερωμένο στον Percy Julian, έναν αφρο-αμερικανό επιστήμονα και εφευρέτη που έζησε στο Oak Park. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ζωγραφιά στο σχολείο που δείχνει ένα μαύρο παιδί και ένα λευκό παιδί να μεγαλώνουν μαζί και να κρατιόνται χέρι χέρι.

ΚΟ / από εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχετε δίκιο σε όλα όσα γράφετε . Έχουν έρθει οι συγγενείς μας ελληνοαμερικανοί από το Σαν Φρανσισκο και το τι γίνεται πλέον ξεπερνάει κάθε φαντασία . Αν τολμήσεις και δεν αποδεχθεις οποιονδήποτε θελήσει να είναι οτιδήποτε θέλει γίνεσαι αυτόματα δακτυλο δεικτουμενος και κακό παράδειγμα . Και δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που θέλουν να είναι ουδέτεροι , τρανς η οτιδήποτε άλλο φαντάζεται οποιοδήποτε . Μιλάμε πως μια μητέρα με έξι παιδιά τα παρατάει με τον πατέρα τους γιατί θυμήθηκε πως δεν έχει χαρεί τίποτε από τη ζωή της και πρέπει να ζήσει πλέον όπως θέλει και όλα τα ΜΜΕ στέκονται στο ότι αυτή η γυναίκα είναι ηρωίδα και δεν σκέφτεται τίποτα μπροστά στην καλοπέραση της και μπράβο της που πήρε την απόφαση να ζήσει τη ζωή της . Για τα ΠΑΙΔΑΚΙΑ τίποτα , το άνδρα αυτόν που το τι τραβάει για να τα βγάλει πέρα μούγκα . Το ότι έχουν ξεφύγει είναι μάλλον επιεικής έκφραση . Σημειωτέον πως αυτοί που μας τα διηγούνται ήταν ανώτατοι υπάλληλοι της κυβερνήσης σε νομικά τμήματα και έχουν βαρύτητα τα όσα λένε , στο μόνο που δεν έχουν καταλήξει είναι ο πραγματικός λόγος που γίνονται όλα αυτά !!
Με εκτίμηση
ΚΣ
ΠΑΤΡΑ