Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Υπάρχει «αντισημιτισμός» στην εικόνα με τον τραπεζίτη της Gringotts;


Η Τράπεζα Gringotts (Γκρίνγκοτς) είναι η "τράπεζα των μάγων" στην σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Πρόσφατα τα Studios της Warner Bros. ανακοίνωσαν ότι στο Warner Bros Studio Tour του Λονδίνου, θα προστεθεί η Τράπεζα Γκρίνγκοτς. Από τις 6 Απριλίου, στην αίθουσα των Λονδίνου ο επισκέπτης μπορεί, εκτός από τα κοστούμια των πρωταγωνιστών, να δει και την Μαγική Τράπεζα Γκρίνγκοτς, έκτασης 16.500 τετραγωνικών ποδιών.

Η Marianne Levy, συγγραφέας παιδικών βιβλίων που ζει στο Λονδίνο, έγραψε ένα άρθρο στην JC (The Jewish Chronicle) στο οποίο εξηγεί γιατί θεωρεί ότι αυτή η εικόνα είναι «προσβλητική». 

«Η φωτογραφία που δόθηκε στον Τύπο της τράπεζας Gringotts από το Harry Potter Studio της Warner Bros φωνάζει ότι έχει αντισημιτική χροιά. Το γκόμπλιν με την μεγάλη μύτη, το στυλάτο κοστούμι του, τα μυτερά νύχια του με τα οποία χαϊδεύει ένα σωρό από χρυσά νομίσματα. Όταν έβαλα αυτήν την εικόνα δίπλα σε μια γελοιογραφία από το Der Stürmer της Ναζιστικής Γερμανίας, δεν φάνηκε μεγάλη διαφορά».
«Δεν το πιστεύω, δεν νομίζω ότι η JK Rowling είναι αντισημίτρια. Εάν βγάλεις έξω την Gringotts, ούτε τα βιβλία της, ούτε το δημόσιο πρόσωπο της υπονοούν κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι τώρα τόσο βαθιές στο συλλογικό υποσυνείδητο ώστε ακόμα και σε αυτή την εποχή της φαινομενικής «wokeness» («ευαισθητοποίηση» που έχει η σημερινή γενιά για θέματα «κοινωνικής δικαιοσύνης»), μπορούν να προβληθούν δημόσια, με την προβληματική φύση τους να περνάει απαρατήρητη. Η φιγούρα του απεχθούς Εβραίου ως ψυχαγωγία για παιδιά; Γιατί όχι; Πολλοί δεν γνωρίζουν γιατί όχι. Αλλά όταν ανέβασα στο tweeter την εικόνα της Gringotts έλαβα απαντήσεις ότι ο αντισημιτικός συμβολισμός ήταν συμπτωματικός ή ότι δεν είδαν να υπάρχει κανένα ζήτημα…..Ίσως η επόμενη γενιά συγγραφέων βιβλίων για παιδιά και, κυρίως, οι συντάκτες τους και οι εκδότες τους, να έχουν επίγνωση του πού προέρχονται αυτά τα στερεότυπα και πού οδηγούν.
 ΚΟ / από εδώ

2 σχόλια:

konion είπε...

Ὑπάρχουν καὶ ψυχίατροι!!!

Ανώνυμος είπε...

Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται !