Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Πως σταμάτησε ο λοιμός στην Trnava

Η πόλη Trnava (Τρνάβα) βρίσκεται στη δυτική Σλοβακία, 47 χμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβας, στον ποταμό Τρνάβκα. Είναι η έδρα του ρωμαιοκαθολικού επισκόπου. Λόγω των πολλών ναών εντός των τειχών της παλαιάς πόλης, η Τρνάβα συχνά αποκαλείται Μικρή Ρώμη ή σλοβάκικη Ρώμη.

Στο παρεκκλήσι της Μπαρόκ Κυρίας στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο πίνακας (εικόνα) της «ελεούσας Παναγίας της Τρνάβα».

Πρόκειται για αντίγραφο του πίνακα από τη Βασιλική του Αγίου Βονιφάτιου και του Αγίου Αλεξίου στη Ρώμη. Η παράδοση λέει ότι ο άγιος Αλέξιος έφυγε από τη Ρώμη για τη Συρία και έζησε εκεί ως ερημίτης. Μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε από τη Συρία με έναν πίνακα της Παναγίας και έζησε στη Ρώμη κάτω από τη σκάλα του σπιτιού των γονιών του. Μετά το θάνατό του, οι γονείς του έμαθαν τελικά ότι ήταν ο γιος τους. Χτίστηκε εκεί ένα παρεκκλήσι και τοποθέτησαν τον πίνακα στο παρεκκλήσι. Αργότερα, χτίστηκε μια εκκλησία πάνω από τον τάφο του Αγίου Αλεξίου.

Το 1710, ξέσπασε λοιμός στην Trnava. Όταν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια απέτυχε, οι αβοήθητοι και απελπισμένοι κάτοικοι της πόλης με επικεφαλής το δημοτικό συμβούλιο στράφηκαν για βοήθεια στην Παναγία. Έκαναν μια λειτουργία μπροστά στην εικόνα και αφιέρωσαν την ημέρα της 21ης  Νοεμβρίου του 1710, ως ημέρα προσευχής και νηστείας. Έκαναν μια λιτανεία και γύρισαν όλη την πόλη με την εικόνα. Εκείνη την ημέρα ο λοιμός σταμάτησε θαυματουργικά.

Από εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι οι άγιοι της ορθοδοξίας κάνουν θαύματα ,
ανεξαρτήτως εθνότητας και δόγματος
ακόμα και σε τούρκους μωαμεθανούς , ακόμα και σε αιρετικούς δυτικούς.

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
http://www.saint.gr/3907/saint.aspx

Ανώνυμος είπε...

Οι πραγματικοί λοιμοι σταματάνε θαυματουργικά αλλά οι δήθεν λοιμοι και κυρίως οι πρωτεργάτες τους πως σταματάνε;