Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Ακόμα και μετά θάνατον, ένας δημοφιλής Κινέζος πάστορας προκαλεί νευρικότητα στις κινεζικές αρχές


The Economist (PPOL.gr)

«Θα το δείτε: όσο περισσότερο μας καταδιώκουν, τόσο περισσότερο θα ανθεί η εκκλησία», έλεγε το 1993 ο πάστορας Σάμιουελ Λαμπ (Samuel Lamb). Πριν καταδικασθεί σε εικοσαετή κάθειρξη, το 1958, οι πιστοί που συμμετείχαν στις παράνομες λειτουργίες του δεν έφταναν τους 400. Όταν επέστρεψε στον άμβωνα, ήταν πια 900. Είχαν φτάσει τους 1,200 όταν οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την εκκλησία του. Αλλά και μετά από αυτό, οι οπαδοί και η επιρροή του δεν έπαψαν να αυξάνουν.

Ο Λαμπ (4 Οκτωβρίου 1924 – 3 Αυγούστου 2013) εκοιμήθη αυτό το μήνα, σε ηλικία 88 ετών. Στις 16 Αυγούστου, σχεδόν 30,000 άνθρωποι παρέστησαν στην επιμνημόσυνο δέηση που έγινε στην γενέτειρά του, την Καντώνα. Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι πολυάριθμοι αστυνομικοί. Όπως καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν ήταν ποτέ μακριά, και παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με άγρυπνο μάτι και βαρύ χέρι. Προειδοποίησαν εκατοντάδες ανθρώπους να μείνουν μακριά από τη σύναξη· πολλοί άλλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελετής. Η Ουανγκ Γιαν-Φανγκ (Wang Yanfang), μια χριστιανή από την Καντώνα, λέει πως συνελήφθη και παρέμεινε δέσμια υπό αστυνομική επιτήρηση επί οκτώ ώρες. Ο σύζυγός της και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τανγκ Τσιν-Γκλινγκ (Tang Jingling), επίσης συνελήφθη.

Αλλά οι αρχές δεν ακύρωσαν την τελετή, συνεχίζοντας την τακτική που ακολουθούν εδώ και μερικά χρόνια απέναντι σε λειτουργούς σαν τον Λαμπ και στις αδήλωτες «οικιακές εκκλησίες» (κατ'οίκον εκκλησίες) που αυτοί οργανώνουν σε ολόκληρη την Κίνα. Επισήμως, η Κίνα έχει 23 εκατομμύρια χριστιανούς. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 130 εκατομμυρίων.

Ο Τσεν Γουαν-Τσενγκ (Chen Guancheng), ένα από τα διακεκριμένα μέλη του εκκλησιάσματος του Λαμπ, λέει πως η αστυνομία τον ανέκρινε εξονυχιστικά για τα της διοργάνωσης της τελετής, που την παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των επισήμως αναγνωρισμένων εκκλησιών. Ο Λαμπ -ή Λιν Σιαν-Γκάο (Lin Xiangao)- ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες της εποχής που οι αδήλωτες εκκλησίες καταδιώκονταν απηνώς από το κομμουνιστικό καθεστώς. Την εικοσαετή του κάθειρξη σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας σε ανθρακωρυχεία ακολούθησε μια ακόμα διετής καταδίκη. Ο εγγονός του Σιόν Χου (Zion Hu), θυμάται εκείνες τις ηρωικές εποχές, όταν «το σπίτι μας ήταν ξέχειλο από κόσμο που καθόταν στις σκάλες ή έβγαζε τα παπούτσια του και καθόταν στα κρεβάτια μας».

Αργότερα οι αρχές χαλάρωσαν την επιτήρησή τους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιτρέπουν να τους επισκέπτονται ξένοι επισκέπτες. Μεταξύ τους, ο Αμερικανός ιεροκήρυκας Μπίλι Γκράχαμ (Billy Graham) και οι επίσημοι εκπρόσωποι δύο Αμερικανών προέδρων, του Ρόναλντ Ρέιγκαν (Ronald Reagan) και του διαδόχου του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου (George Η. W. Bush).

Αλλά η Μάγκι Λαμ (Maggie Lam), ένα από τα μέλη του εκκλησιάσματος, λέει πως η αστυνομία ουδέποτε έπαψε να πιέζει τον Λαμπ να αποδεχθεί τις κυβερνητικές θέσεις και να συνεργαστεί μαζί της. Αλλά αυτός αρνιόταν, ως το τέλος.

Ο νέος υπεύθυνος της ενορίας μας διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα. Σύμφωνα με τον Μπομπ Φου (Bob Fu) πρόεδρο της αμερικανικής χριστιανικής ομάδας «ChinaAid», ο πάστορας έχει πάντα έτοιμη μια βαλίτσα «με μερικά ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης μια Βίβλο». Οι Κινέζοι χριστιανοί, μας λέει, οφείλουν να είναι ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι για τη σύλληψή τους.

ΚΟ: Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Lamb (στα αγγλικά σημαίνει αρνί), φυλακίστηκε επειδή δεν ακολουθούσε τους κανόνες κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τη θρησκεία. Αρνήθηκε να υποβληθεί στην ελεγχόμενη από το κράτος εκκλησία, γνωστή ως οι Three-Self Patriotic Movement (TSPM). Όπως και άλλοι ηγέτες κατ’οίκον εκκλησιών, ο Lamb αρνήθηκε να συμμετάσχει στο TSPM λόγω των περιορισμών που τίθεντο από την κυβέρνηση για τα μέλη των συνάξεων. Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν: κανένα κήρυγμα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης, αποθάρρυνση από το κήρυγμα περί της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, καθώς και απαγόρευση ευαγγελισμού στους ανηλίκους (Κατηχητικό). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Lamb πίστευε ότι η υπακοή στο Θεό αντικαθιστά την εντολή της προς Ρωμαίους επιστολής κεφάλαιο 13, η οποία απαιτεί από τους Χριστιανούς να υπακούν στους κυβερνώντες τους, και πίστευε ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με την διδασκαλία της Αγίας Γραφής.

1 σχόλιο:

Andrew είπε...

Καλα εκανε ο Lamb και δεν υπακουσε, ο ιδιος ο Χριστος ειπε να υπακουτε στους νομους εφοσον δεν προσβαλλουν την ευσεβεια.