Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Δεν είσαι παιδί. Είσαι "bimbo"...

«Αγαπητοί μας φίλοι, λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε από το παιχνίδι "Miss Bimbo" θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες αλλαγές στους όρους του παιχνιδιού».

Αυτό αναφέρει περιληπτικά η ανακοίνωση των δημιουργών του διαδικτυακού παιχνιδιού «Miss Bimbo», στο οποίο μέχρι πρότινος εκατοντάδες παιδιά μπαινόβγαιναν και «έκαναν» πλαστικές εγχειρήσεις για να γίνουν αρεστά.

Ομάδες γονέων από την Βρετανία εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για αυτό το νέο online παιχνίδι, στο οποίο νεαρά κορίτσια, έως και 9 ετών (!), καλούνται να «πληρώσουν» για εγχειρήσεις και λίφτινγκ του εικονικού τους χαρακτήρα.

Ο σκοπός του νέου "παιχνιδιού" «Miss Bimbo», που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη Βρετανία, είναι να καταφέρει ο παίχτης (δηλ. η παίχτρια) να μετατρέψει τον χαρακτήρα της στην "πιο καυτή και διάσημη γυναίκα στον κόσμο"...

Η "Bimbo", στην γλώσσα "αργκό" είναι η χαζούλα, ξανθιά, "εύκολη" κοπέλα που το μυαλό της είναι οι σχέσεις, οι βόλτες, τα ψώνια και τα κουτσομπολιά.

Το παιχνίδι αυτό λοιπόν προωθεί ένα τέτοιο μοντέλο γυναίκας με μεγάλο στήθος, αδύνατο σώμα, σαρκώδη χείλη, προσφέροντας εικονικές πλαστικές εγχειρήσεις και συνταγές χαπιών αδυνατίσματος.

Τα παιδιά επιλέγουν έναν γυμνό εικονικό χαρακτήρα που πρέπει να φροντίζουν και ανταγωνίζονται με άλλους παίχτες για να κερδίσουν λεφτά και να καταφέρουν να ντύσουν τον χαρακτήρα τους κατάλληλα για… clubbing.

Τα παιδιά αναλαμβάνουν αποστολές, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών επεμβάσεων, ώστε να χαρίσουν στους χαρακτήρες τους μεγαλύτερο στήθος, ενώ θα πρέπει να καταφέρουν να την βοηθήσουν να διατηρηθεί σε ένα συγκεκριμένο βάρος με τη βοήθεια χαπιών.

Ένας από τους όρους του παιχνιδιού είναι ότι πρέπει να τρως καθημερινά, αλλά πρέπει να μην παχαίνεις, οπότε προσέφεραν ως λύση τα χάπια αδυνατίσματος.
Αυτά λοιπόν τα χάπια δεν υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι έπειτα από διαμαρτυρίες γονέων και διαφόρων οργανώσεων που μάχονται κατά της νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας.

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το «Miss Bimbo» σημείωσε επισκεψιμότητα 200.000 κοριτσιών, τα οποία έκαναν ό,τι μπορούσαν σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού για να γίνουν το πιο πλούσιο, όμορφο και επιτυχημένο κορίτσι στον κόσμο.

Πολλοί γονείς, όταν διαπίστωσαν πως τα παιδιά τους, κυρίως κορίτσια ηλικίας από 9 έως 16 χρόνων, κάθονταν για ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους και αποφάσιζαν πώς και με ποιο τρόπο θα γίνουν πιο όμορφα, αλλά κυρίως πιο αδύνατα, ξεσηκώθηκαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Bill Hibberd, από την ομάδα Parentkind, είπε: «Τα παιδιά θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν ως ένα ανόητο και ανιαρό παιχνίδι. Όλοι θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε την ειρωνεία. Ωστόσο ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι ένα εννιάχρονο παιδί αδυνατεί να εκτιμήσει αυτή την ειρωνεία και είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει το ρόλο της Miss Bimbo σημαντικό. Έτσι, το παιχνίδι αυτό μετατρέπεται σε μια μαινόμενη απειλή.»

«Το συγκεκριμένο παιχνίδι προωθεί λανθασμένα πρότυπα ενώ ενθαρρύνει τα παιδιά σε λύσεις που καταστρέφουν την υγεία τους» αναφέρεται σε πλήθος δημοσιευμάτων στο εξωτερικό.

Την εποχή που τα κρούσματα της νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας ολοένα και αυξάνονται, διάφορες οργανώσεις αμφισβήτησαν τις «αθώες» βλέψεις των δημιουργών του παιχνιδιού και ζήτησαν μέχρι και την απόσυρσή του από το διαδίκτυο.


Τι είναι ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Ανορεξία υπάρχει όταν ένα άτομο, συνήθως νεαρή κοπέλα αλλά όχι αποκλειστικά, φθάνει στο σημείο να αρνείται την τροφή σε βαθμό που να κινδυνεύει πια η υγεία της, ή ακόμα και η ίδια η ζωή της.

Αυτές οι κοπέλες είναι συνήθως πάρα πολύ λεπτές – στο σημείο που αρχίζουν να φαίνονται τα κόκαλα – όταν όμως τις ρωτήσεις πιθανόν να σου πουν ότι αισθάνονται χοντρές και ότι πρέπει να χάσουν περισσότερο βάρος.

Για να οδηγηθεί ένα άτομο σε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να συνδυαστούν διάφοροι παράγοντες. Ένας παράγοντας είναι η κοινωνική ανασφάλεια, που δημιουργεί μέσα μας την ανάγκη να είμαστε αρεστοί στους άλλους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η σύγχρονη κουλτούρα της “δίαιτας” και του “λεπτού σώματος”, που μας επιβάλλει ένα πρότυπο σωματικής διάπλασης και μας κάνει να πιστεύουμε ότι το φαγητό, η τροφή, είναι ο εχθρός μας. Ένας τρίτος παράγοντας είναι η ανάγκη να νιώσουμε ότι είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας, μια ανάγκη που ίσως έχει καταβολές σε μια παιδική ηλικία όπου το νέο άτομο ήταν έρμαιο των επιλογών και αποφάσεων άλλων ανθρώπων.

Μια κοπέλα λοιπόν που πάσχει από ανορεξία, είναι πιθανό να χαίρεται όταν χάνει ακόμη περισσότερο βάρος, να αισθάνεται ότι έτσι γίνεται πιο όμορφη και ελκυστική, και να νιώθει υπερήφανη που κατάφερε να κυριαρχήσει στην επιθυμία της για τροφή – όλα αυτά, ενώ γίνεται κοκαλιάρα, και ενώ στερεί από τον εαυτό της τις θερμίδες που απαιτούνται για να συντηρηθεί στη ζωή. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, δεν το βλέπει και δεν το παραδέχεται όταν άλλοι της λένε ότι έγινε υπερβολικά λεπτή.

Εύκολα θύματα πάντα οι νεαρές ηλικίες, σε κάθε είδους μόδα που προβάλλει (ή επιβάλλει) το σύστημα του κόσμου, αφήνονται έρμαιο στις αδηφάγες ορέξεις των πωρωμένων "εμπνευστών" τέτοιων επικίνδυνων "παιχνιδιών", που προβάλλουν τα λανθασμένα πρότυπα από τα οποία πολύ λίγοι μόνο μπορούν να ξεφύγουν...

Σε ένα κόσμο όπου τα ιδανικά, οι αξίες, η ηθική, η αγάπη, ο σεβασμός, έχουν πεταχθεί βίαια, στον κάλαθο των αχρήστων και έχουν αντικατασταθεί από την φιληδονία, την σαρκολατρεία, τον ναρκισισμό, την αχαλίνωτη διασκέδαση και την τυφλή μίμηση των παραμορφωμένων αστραφτερών ειδώλων της tv και της show business, τα παιδιά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά συναγωνίζονται για το ποια είναι η πιο "καυτή", δεν έχουν πια παιχνίδια αλλά εικονικά "χάπια" (έτσι για να συνηθίζουν...), δεν χαίρονται την ζωή, αλλά αγχώνονται πίσω από μία οθόνη μισώντας τον εαυτό τους.

Και οι γονείς, αν δεν ξυπνήσουν κάποια μέρα θα κοιτάξουν το κοριτσάκι τους και δεν θα το αναγνωρίζουν. Γιατί θα είναι μία "bimbo". Μία βέβαια, από τις πολλές.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή παρουσίαση. Μπράβο.Όπως οι περισσότερες που έχω διαβάσει στη σελίδα αυτή. Ο Θεός να ευλογεί.

Alkmini είπε...

καλη μερα γειτονα :)
και σ ευχαριστω για την επισκεψη σου στο μπλογκ μου.
ολα καλα ελπιζω.
καλο σ/κ.