Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

"Την επόμενη φορά θα κατηγορηθείς για αποστασία αν δεν σταματήσεις με τον Ιησού σου..."

Στο ΙΡΑΝ συνέλαβαν, βασάνισαν και απείλησαν ένα ζευγάρι που πίστεψε στον Χριστό πριν περίπου 3 μήνες.

Αστυνομικοί τους συνέλαβαν στο σπίτι τους, αφήνοντας το 4χρονο κοριτσάκι τους μόνο, άρρωστο και αφύλαχτο, απειλώντας τους ότι θα το βάλουν σε ίδρυμα.

Χριστιανική πηγή από το Ιράν, αναφέρει ότι η 24-χρονη Tina Rad κατηγορήθηκε για «δραστηριότητες ενάντιες στην αγία θρησκεία του Ισλάμ» για διάβασμα της Βίβλου με Μουσουλμάνους στο σπίτι της στην ανατολική Τεχεράνη και για προσπάθεια να τους προσηλυτίσει.

Επίσης ο 31-χρονος σύζυγός της, Makan Arya κατηγορήθηκε για «ενέργειες ενάντια στη δημόσια ασφάλεια»...

Οι αρχές τους κράτησαν για 4 ημέρες σε μια άγνωστη φυλακή, από όπου βγήκαν έχοντας μώλωπες από βαριά χτυπήματα, με την Rad “πολύ άρρωστη” και ανίκανη να περπατήσει, αναφέρει η πηγή.

Η Rad αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή εγγύησης $30,000 και ο σύζυγός της με $20,000.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα για την καταβολή των εγγυήσεων τα έδωσε ο πατέρας του Arya, υπό τον όρο ότι ο γιος του θα χωρίσει τη Rad.

«Την επόμενη φορά μπορεί να κατηγορηθείς και για αποστασία, αν δεν σταματήσεις με τον Ιησού σου», είπε μια αστυνομικός ασφαλείας στην Rad κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τους Ισλαμικούς νόμους του Ιράν, οι Μουσουλμάνοι που αποφασίζουν να ακολουθήσουν άλλη θρησκεία, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εκτελεστούν, με την πιθανότητα κάτι τέτοιο να γίνει και υποχρεωτικό.


Η αστυνομία προειδοποίησε τη Rad ότι αν αυτή και ο σύζυγός της συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατ’ οίκον εκκλησία και να κάνουν μαθήματα της Βίβλου, μπορεί να φυλακιστούν για «μεγάλ
ο χρονικό διάστημα» και να χάσουν την κόρη τους.
Αστυνομικός είπε στην Tina κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι αν δεν συνεργαστεί και δεν του πει ονόματα και διευθύνσεις, δεν θα ξαναδεί την κόρη της για πολύ καιρό.

«Την επόμενη φορά που θα σε πιάσουμε, θα χάσεις ολόκληρη την οικογένειά σου για πάντα», αναφέρει πηγή ότι της είπαν, καθώς και ότι θα βάλουν την κόρη τους σε θρησκευτικό ίδρυμα..

Η κατηγορία κατά του Makan Arya για «ενέργειες ενάντια στη δημόσια ασφάλεια» βασίστηκε στο ότι επέτρεψε τη διεξαγωγή μαθημάτων της Βίβλου με Μουσουλμάνους στο διαμέρισμά του και ότι πηγαίνει σε κατ’ οίκον εκκλησία.


Το ζευγάρι εξαναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση ότι δεν θα ξαναπάνε στην κατ’ οίκον εκκλησία τους και ότι δεν θα έχουν καμία επαφή με άλλους Χριστιανούς, διαφορετικά «θα τιμωρηθούν με το Νόμο του Ισλάμ»...

Το ζευγάρι συνελήφθη, μετά από καταγγελία συγγενή του Arya, για τις Χριστιανικές τους δραστηριότητες.
Μετά από τη σύλληψή τους, το ζευγάρι είχε να αντιμετωπίσει τους συγγενείς και τους γείτονες...

Ακόμη, μετά την αποφυλάκισή τους διαπίστωσαν ότι η βιτρίνα του καταστήματος ρούχων που διατηρούν ήταν σπασμένη.

Στις 23/6, ο Arya έλαβε γράμματα τόσο στο μαγαζί όσο και στο σπίτι, ότι πρέπει στη νέα βιτρίνα να αναρτήσει αποδεικτικό υλικό της Ισλαμικής του πίστης...

Πάντως, έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από το δόγμα που ακολουθεί το ζευγάρι, η σύλληψη και η κακοποίηση τους.


ΔΙΩΓΜΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Πολλοί χριστιανοί, μέχρι σήμερα, έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα να μιλάνε για Χριστό μέσα στο θεοκρατικό κράτος στο Ιράν.

Τον Οκτώβριο του 2006 εξαφανίστηκε η Fereshteh Dibaj και ο σύζυγός της Reza Montazami, οι οποίοι είχαν την ευθύνη μίας ανεξάρτητης χριστιανικής εκκλησίας στην πόλη Mashhad.

Στην φωτογραφία η Fereshteh Dibaj (δεξιά) και ο σύζυγός της Reza Montazami και η κόρη τους.

Ο Montazami έγινε χριστιανός σε ηλικία 20 ετών.

Η σύζυγός του, Fereshteh, γεννήθηκε σε χριστιανική οικογένεια.

Ο πατέρας της Mehdi Dibaj ήταν γνωστός κληρικός της εκκλησίας Jamiat-e Rabbani Church, που αποτελεί το Ιρανικό παρακλάδι της πεντηκοστιανής εκκλησίας «Assemblies of God».

Πέρασε περισσότερα από 9 χρόνια στην φυλακή και τελικά καταδικάσθηκε, για την πίστη του, σε θάνατο το 1993.

Τελικά απολύθηκε από την φυλακή το 1994, ύστερα από διεθνή κατακραυγή, αλλά λίγους μήνες αργότερα, βρέθηκε δολοφονημένος...

Ήταν ένας από τους, τουλάχιστον, τρεις δολοφονημένους χριστιανούς κληρικούς, που για τον θάνατό τους θεωρούνται υπεύθυνες οι αρχές του Ιράν.

(Στην φωτογραφία Ιρανός χριστιανός - αγνώστων λοιπών στοιχείων -που μαστιγώθηκε, μαζί με την σύζυγό του, λόγω της πίστης του)

Πριν από τον θάνατο του Mehdi, δολοφονήθηκε ο Haik Hovsepian Mehr, (φωτο) Αρμένιος στην καταγωγή και ποιμένας της ίδιας εκκλησίας στην πρωτεύουσα την Τεχεράνη.

Ο Mehr, πριν βρεθεί νεκρός, αγωνιζόταν για την απελευθέρωση του Mehdi, διαμαρτυρόταν για τις διακρίσεις που γίνονταν εις βάρος των χριστιανών στο Ιράν ενώ αρνήθηκε να υπογράψει μία δήλωση με την οποία θα δεσμευόταν ότι δεν θα δεχόταν μουσουλμάνους στην εκκλησία του.

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ο Χριστιανισμός, σύμφωνα με την παράδοση, εισήχθη από τον απόστολο Θαδδαίο (Addi) στα μέσα του 1ου αιώνα και μέχρι τον 3ο αιώνα είχαν ιδρυθεί 30 επισκοπές.

Μετά την Σύνοδο της Εφέσου, το 431 μ.Χ., και την καταδίκη του «Νεστοριανισμού» (σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη και η θεϊκή υπόσταση το Χριστού είναι ξεχωριστές και υπάρχουν δύο πρόσωπα σε αντίθεση με το ορθόδοξο δόγμα που διακήρυξε τον Ιησού «Θεόν τέλειον και άνθρωπον τέλειον»), οι Νεστοριανοί κατέφυγαν στην Περσία, όπου ίδρυσαν Εκκλησία.

Το 498 μ.Χ. αποσχίστηκε η Νεστοριανή Περσική Εκκλησία από την Ορθόδοξη και εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη χριστιανική δύναμη πέραν των ορίων της Ρώμης με εντυπωσιακή ιεραποστολική δραστηριότητα, αφού επεκτάθηκε στην Συρία, την Αραβία, την Αίγυπτο, τις Ινδίες και την Κίνα.

Γύρω στο 650 μ.Χ. οι Χριστιανοί ήταν το 40% των Περσών.

Η εισβολή και επικράτηση του Μωαμεθανισμού τον 7ο αιώνα περιόρισε, αλλά δεν έσβησε παντελώς την χριστιανική μαρτυρία.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ιρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η χριστιανική κοινότητα σήμερα, αριθμεί περίπου 115.000 έως 120.000 πιστούς. Ωστόσο, πριν μερικά χρόνια, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ (UNSR) είχε μιλήσει για 300.000.


Η πλειοψηφία του
χριστιανικού πληθυσμού είναι οι Αρμένιοι και Ασσυρο-Χαλδαίοι. Υπάρχουν επίσης προτεστάντες συμπεριλαμβανομένων των ευαγγελικών εκκλησιών. Η UNSR ανέφερε ότι οι Χριστιανοί που μεταναστεύουν κάθε χρόνο ανέρχονται στους 15.000 έως 20.000.

Οι Αρμένιοι και Ασσύριοι Χριστιανοί έζησαν για αιώνες στην επικράτεια του σημερινού Ιράν.

Ο αριθμός των Αρμενίων, το Ιράν
, που είναι η μεγαλύτερη χριστιανική μειονότητα, είχε εκτιμηθεί σε 300.000 περίπου το 1979. Αν και έχει μειωθεί ο αριθμός τους τον τελευταίο καιρό, παραμένει όμως σημαντικός.

Οι Αρμένιοι έχουν δύο θέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολιτιστικές, κοινωνικές και διοικητικές δυσκολίες και διακρίσεις, όπως σε θέματα εξεύρεσης εργασίας, και εκπαίδευσης.

Η ασσυριακός χριστιανικός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 10.000. Έχουν μία έδρα στο κοινοβούλιο.

Στο Ιράν επίσης, βρίσκεται και ένας μικρός αριθμός Καθολικών και ένα μικρός, αλλά αυξανόμενος, αριθμός Διαμαρτυρομένων.

Ένα σχετικά νέο φαινόμενο, είναι η αύξηση του αριθμού των
– γεννημένων στο Ιράν - μουσουλμάνων που μεταστρέφονται στον Χριστιανισμό.

Ο Issa Dibaj είναι ο γιος του αιδ.Hasan Dibaj, χριστιανού που φυλακίστηκε και αργότερα βρέθηκε δολοφονημένος στο 1994. Ο Issa Dibaj έχει εγκαταλείψει το Ιράν πριν από πέντε χρόνια και τώρα ζει στην Μεγάλη Βρετανία.

"Υπάρχει και μια άλλη χριστιανική μειονότητα , για την οποία λίγοι άνθρωποι ξέρουν, οι Ιρανοί που έχουν γεννηθεί ως μουσουλμάνοι και στη συνέχεια γίνονται χριστιανοί," είπε ο Dibaj. "Ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μπορεί να είναι περίπου 100.000, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό".

Τέτοιου είδους χριστιανοί
βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Βάσει του ισλαμικού νόμου, όπως αυτός εφαρμόζεται στο Ιράν, ένας μουσουλμάνος που αλλάζει την πίστη του, μπορεί να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Η
Ιρανική κυβέρνηση έχει αποφύγει τις εκτελέσεις ανθρώπων για τέτοια θέματα, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την απαγόρευση του προσηλυτισμού από χριστιανούς.

Μερικές εκκλησίες έχουν κλείσει και οι αρχές της χώρας ασκούν πίεση στους ευαγγελικούς χριστιανούς να μην δέχονται μουσουλμάνους στις συναθροίσεις τους και να μην τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την λειτουργία.

Τον Σεπτέμβριο
του 2004, 85 πιστοί της πεντηκοστιανής Εκκλησίας «Assemblies of God»Συνάξεις του Θεού») συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ιράν. Ένας παραμένει στη φυλακή.

Ο Dibaj, παρά τους περιορισμούς, βλέπει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Χριστιανισμό: "Οι Ιρανοί βλέπουμε ότι το καθεστώς, το οποίο ήρθε στο όνομα του Ισλάμ, (εννοεί το 1979 με τον Αγιοταλάχ Χομεϊνί) έφερε πόλεμο, εκδίκηση, μίσος και δολοφονίες. Την ίδια στιγμή το μήνυμα του Ιησού είναι η αγάπη. "

Παρακάτω δείτε ένα βίντεο που παρουσίασε το αμερικάνικο χριστιανικό κανάλι CBN, για τις μυστικές υπόγειες χριστιανικές συναθροίσεις που ανθίζουν στο Ιράν.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ο Θεός να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα τους.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΑΖΗΛΟΣ είπε...

Μια θρησκεία που διώκει έτσι όσους την εγκαταλείπουν αποδεικνύει ότι καλά έκαναν και δεν έμειναν σ' αυτήν!