Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Ο πλανήτης που σκοτώναμε...

Νεκρή βρέθηκε η τελευταία αρκούδα στον Όλυμπο

Νεκρή βρέθηκε η τελευταία αρκούδα που κατοικούσε στον Όλυμπο. Εκτιμάται ότι ο θάνατός της δεν επήλθε από φυσικά αίτια, αλλά από δηλητηριασμένο δόλωμα ή όπλο, καθώς το ζώο βρέθηκε με το στόμα ανοικτό, ένδειξη πως είχε σπασμούς πριν πεθάνει, ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης ομοσπονδιακός θηροφύλακας συνοδεία δασοφύλακα του δασαρχείου Ελασσόνας και κατόπιν συνεννόησης με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ βρήκαν νεκρή μια αρκούδα μέσα σε ρέμα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η αρκούδα βρέθηκε σε κατάσταση που δείχνει ότι δεν κατέληξε από κάποιο φυσικό αίτιο, καθώς το στόμα της ήταν ανοιχτό, ένδειξη πως είχε σπασμούς πριν πεθάνει, ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο. Τα αίτια θα διευκρινιστούν από κτηνίατρο της οργάνωσης Καλλιστώ.

Όπως εκτιμά η περιβαλλοντική οργάνωση "ΚΑΛΛΙΣΤΩ", η ζωή της αρκούδας στον Όλυμπο δε φαίνεται να έχει πια μέλλον αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μερικούς μήνες είχε εξοντωθεί με πυροβόλο όπλο ένα ακόμα ζώο.
Μάλιστα, οι δράστες του περιστατικού τράβηξαν και σχετικό video που επιδείκνυαν με υπερηφάνεια στα γύρω χωριά!

Εξαφανίζονται οι μέλισσες;

Μια παράξενη «ασθένεια» εξαφανίζει τις μέλισσες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πλήττοντας σοβαρά τις αγροτικές οικονομίες και απειλώντας το 80% των φυτών του πλανήτη που εξαρτώνται από αυτές για να γονιμοποιηθούν.

Ισχυρά φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένα φυτά, κινητά, παράξενοι ιοί ή λίγο απ' όλα είναι πιθανόν οι αιτίες που αναζητούν οι επιστήμονες. Οι μέλισσες αποτελούν σημαντικότατο δείκτη περιβαλλοντικής ισορροπίας και η εξαφάνισή τους είναι -άλλο ένα- καμπανάκι κινδύνου.

Ο Αϊνστάιν είχε πει κάποτε ότι, εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής… Το μυστήριο με την περίεργη εξαφάνιση των εντόμων πέρυσι το φθινόπωρο, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης -και την Ελλάδα!-, έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες που προσπαθούν απεγνωσμένα να εξηγήσουν το φαινόμενο αλλά και τους μελισσοκόμους που βλέπουν τα μελίσσια τους να χάνονται.

Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του φαινομένου θα είναι καταστροφικές για τις παγκόσμιες καλλιέργειες προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς «μία στις τρεις μπουκιές που βάζουμε στο στόμα μας εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών».

Έρευνα του Πανεπιστημίου Λαντάου στη Γερμανία δείχνει ότι οι μέλισσες αρνούνται να επιστρέψουν στις κυψέλες τους όταν στη γύρω περιοχή υπάρχουν κινητά τηλέφωνα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων παρεμβαίνει στο σύστημα πλοήγησης των μελισσών, με αποτέλεσμα να τις αποπροσανατολίζει. Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γιόχεν Κουν, έσπευσε να επισημάνει ότι πιθανόν η ακτινοβολία των κινητών να ευθύνεται για την εξαφάνιση των εντόμων, όμως ο δρ Τζορτζ Κάρλο, υπεύθυνος μελέτης για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, τόνισε πως δεν πρόκειται για πιθανότητα αλλά για πραγματικό γεγονός.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο έντονο όσο στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ το φαινόμενο της μαζικής «εξαφάνισης» των μελισσών έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, με ορισμένες πολιτείες να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 90%.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το «Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών», ωστόσο δεν έχουν καταλήξει στο ποια είναι τα αίτια του μυστηριώδους αυτού αποδεκατισμού των μελισσών που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (και σύντομα επεκτάθηκε σε Γερμανία, Ισπανία και αλλού). Το βέβαιο είναι ότι εκατοντάδες, χιλιάδες, μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το παράδοξο φαινόμενο της μαζικής απώλειας των μελισσιών τους (οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι μέσα σε λίγες ημέρες, από 20.000 μέλισσες οι κυψέλες απομένουν μόνο με 500), χωρίς να εντοπίζονται «πτώματα».

Οι μέλισσες φεύγουν από τις κυψέλες τους για να αναζητήσουν γύρη και νέκταρ και δεν επιστρέφουν και δεν εντοπίζονται ποτέ. Στις κυψέλες απομένει μόνο η βασίλισσα και οι νεαρές μέλισσες με πρωτοφανή συμπτώματα. Στις λίγες εναπομείνασες κάθε φορά μέλισσες διαπιστώνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα όλες οι γνωστές ιώσεις και μυκητιάσεις από τις οποίες προσβάλλονται.

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξουδετερωθεί πλήρως. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος συνδρόμου ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, κάτι σαν AIDS των μελισσών.

Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών εκτρεφόμενων ή και άγριων αποτελεί σαφή ένδειξη διατάραξης της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος και εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την επιβίωση του 80% των φυτών του πλανήτη που εξαρτάται από αυτά τα θαυμαστά θορυβώδη έντομα. Το 35% της ανθρώπινης διατροφής εξαρτάται από την επικονίαση που επιτελούν οι μέλισσες. Τι θα απογίνουμε χωρίς αυτές;

Λιγοστεύουν τα ψάρια στην Μεσόγειο!

Τα αποθέματα ψαριών της Μεσογείου βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητά των αλιευμάτων μειώνεται, συχνά με δραματικούς ρυθμούς. Σε πολλές περιοχές, τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κάποια από τα πιο σημαντικά αλιεύματα της περιοχής, όπως ο ερυθρός τόνος, ο μακρύπτερος τόνος, ο μπακαλιάρος, ο ξιφίας, το μπαρμπούνι και η τσιπούρα απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, περισσότερο από το 65% των αποθεμάτων ψαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν.

Τα μεγάλα πελαγικά ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας ψαρεύονται στη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το 1999, η Greenpeace δημοσίευσε μία έκθεση αποκαλύπτοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια, τα αποθέματα ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 80%. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πειρατική αλιεία, την αλίευση νεαρών τόνων και τις μονάδες πάχυνσης, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αριθμοί του σε επικίνδυνα επίπεδα


Αδειάζει από ψάρια το Αιγαίο!

Έρευνα για να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθεί ο πλούτος των θαλασσών ξεκίνησε το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέχρι το 2012.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις εκτιμήσεις των παράκτιων αλιέων των Κυκλάδων αλλά και των επιστημόνων. Μολονότι στα βάθη που έγιναν καταδύσεις, η κατάσταση του βυθού είναι σε γενικές γραμμές καλή και αναγνωρίστηκαν περίπου εξήντα είδη ιχθύων, το Αιγαίο φαίνεται να είναι άδειο από ψάρια.

Εξαφανίζονται τα ψάρια του Παγασητικού

Ο Παγασητικός κόλπος είναι από τις πιο μολυσμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας και από τις πιο επιβαρημένες κλειστές θάλασσες παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος των γρι – γρι κ. Γιάννης Μπουντούκος, αλλά και σύμφωνα με διεθνή έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης (NCEAS) για τα επίπεδα της μόλυνσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας. Παράλληλα ανησυχητική είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα ιχθυαποθέματα, καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση και η υπεραλίευση σε συνδυασμό με τη μόλυνση συμβάλλουν σημαντικά στην εξαφάνιση διαφόρων ψαριών.

«Στερεύουν» από ψάρια οι ελληνικές θάλασσες

H καραβίδα, ο βλάχος, ο μπαλάς, ο ροφός, ο μπακαλιάρος, ο σαργός, ακόμη και τα σαυρίδια, οι κολιοί και τα μπαρμπούνια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις ελληνικές θάλασσες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, οι ψαράδες διαμαρτύρονται και οι καταναλωτές δεν ξέρουν τι τρώνε. H αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενα, νωπά και κατεψυγμένα ψάρια, ενώ οι εισαγωγείς φέρνουν από την Τουρκία, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Μαλαισία μεγάλες ποσότητες από τα εμπορικά αλιεύματα - όπως είναι το λυθρίνι, η κουτσομούρα κτλ. - με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Έλληνες αλιείς να διαθέσουν τα αντίστοιχα ντόπια ψάρια.

Η μείωση της θαλάσσιας πανίδας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά ψάρια εξαφανίζονται στις θάλασσες του πλανήτη.

"Η γη πενθεί, μαραίνεται, ο κόσμος ατονεί, μαραίνεται.... Και η γη μολύνθηκε κάτω από τους κατοίκους της· επειδή, παρέβηκαν τους νόμους, άλλαξαν το διάταγμα, αθέτησαν αιώνια διαθήκη". (Ησαΐας 24:4)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

....και δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ελπίδα μας και παρηγωριά μας οι νέοι ουρανοί και η νέα γη. Ο Θεός να μας αξιώσει