Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η φωνή της αδελφής Keyrouz


Η sister (ή soeur) Marie Keyrouz είναι μοναχή από τον Λίβανο και είναι διάσημη για την εκπληκτική φωνή που έχει με την οποία ψέλνει εκκλησιαστικούς ύμνους της Ανατολικής Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην Deir el Ahmar στο Λίβανο, κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή πόλη της Baalbeck. Μεγάλωσε στην Μαρωνίτικη Εκκλησία, αλλά τώρα ανήκει στους Μελχίτες, (αραβόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας και του Λιβάνου), έχοντας πάρει τον όρκο στην Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία.

Από νεαρή ηλικία, είχε κλίση στην μελέτη και το 1991 στην Σορβόνη, απόκτησε διδακτορικό στην μουσικολογία και στην ανθρωπολογία. Σπόυδασε βυζαντινούς και γρηγοριανούς ύμνους στο Λίβανο και στην Αθήνα.

Η συλλογή της αποτελείται από μια ποικιλία των λεγόμενων Ανατολίτικων Χριστιανικών Ύμνων ("Oriental" Christian CHANTS»), διατηρημένα κυρίως στα ελληνικά και αραβικά χειρόγραφα και μέσω της προφορικής παράδοσης.

Το άλμπουμ «Βυζαντινό Άσμα» (Chant byzantin) με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και έκπληξη από το κοινό της Ευρώπης, το 1989, όχι μόνο για αρχαίο εκκλησιαστικό ρεπερτόριο που εκπροσωπεί, αλλά και λόγω της μοναδικής δεξιοτεχνίας που έχει να ψέλνει ύμνους που δύσκολα άλλοι ερμηνευτές μπορούν να ψάλλουν.


Η επίσημη ιστοσελίδα της είναι: http://www.keyrouz.com/


Η Keyrouz είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου της Θρησκευτικής Μουσικής στο Παρίσι, καθώς και ιδρυτής του «Instituit International de Chant Sacré» (Διεθνές Ινστιτούτο για τους Ιερούς Ψαλμούς), στο Παρίσι, το οποίο προωθεί την έρευνα για το αρχαίο ιερό τραγούδι. Έχει γράψει πολλά βιβλία.


Ο Λίβανος έχει πληθυσμό σχεδόν 4 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 59,7% είναι μουσουλμάνοι (διαφόρων δογμάτων) και το 39% χριστιανοί (επίσης πολλών διαφορετικών δογμάτων).


Απολαύστε τους ύμνους από την αδελφή Keyrouz.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Μελχίτες είναι Ουνίτες!