Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

8χρονο κορίτσι χωρίζει 50χρονο στην Σαουδική Αραβία


Ένα κορίτσι 8 ετών από την Σαουδική Αραβία πήρε διαζύγιο από έναν μεσήλικα άντρα τον οποίον ανάγκασε να παντρευτεί ο πατέρας της πέρσυ, με αντάλλαγμα περίπου $ 13.000, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του κοριτσιού την Πέμπτη.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται αυξανόμενη κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την έκδοση άδειας γάμων παιδιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η στενή σύμμαχος αυτού του συντηρητικού μουσουλμανικού βασιλείου, αποκάλεσε τους γάμους με παιδιά μία "σαφή και απαράδεκτη" παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κορίτσι δόθηκε η άδεια να ζητήσει διαζύγιο από τον ηλικίας 50 ετών άνδρα που παντρεύτηκε τον Αύγουστο, μετά από μια επιτυχημένη εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης, είπε ο δικηγόρος, Abdulla Al-Jeteli. Η ακριβής ημερομηνία της διαζύγιο δεν έγινε γνωστή.

Δικαστήριο στην κεντρική περιοχή Oneiza είχε, προηγουμένως, απορρίψει αίτηση που είχε καταθέσει η μητέρα του κοριτσιού, για την έκδοση διαζυγίου και απεφάνθη ότι το κορίτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει έφηβη και να καταθέσει η ίδια αίτηση.

Στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν την ελάχιστη ηλικία για γάμο. Παρόλο που ο νόμος απαιτεί την συναίνεση από την πλευρά της κοπέλας, οι υπάλληλοι δεν την ζητούν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν την Σαουδική Αραβία να καθορίσει την ηλικία του γάμου και να θέσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο.

Ο Sohaila Zain Al-Abdeen, ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική ήταν αισιόδοξος ότι το διαζύγιο του κοριτσιού θα βοηθήσει την προσπάθεια για να περάσει ένας νόμος που θα επιβάλει η ελάχιστη ηλικία για γάμο να είναι τα 18 χρόνια.

"Δυστυχώς, ορισμένοι πατέρες εμπορεύονται τις κόρες τους," είπε στο Associated Press. "Είναι αδύναμοι άνθρωποι που μερικές φορές επειδή χρειάζονται χρήματα ξεχνούν τον ρόλο τους ως γονείς."

Δεν ήταν σαφές αν ο άντρας πήρε χρήματα για τον διακανονισμό του διαζυγίου. Ο άντρας είχε δώσει στον πατέρα του κοριτσιού 50000 riyals, ή περίπου $ 13.350, ως δώρο γάμου σε αντάλλαγμα για την κόρη του, είπε ο δικηγόρος.

Ο γάμος του 8χρονου κοριτσιού δεν ήταν το μόνο στο βασίλειο της Σ. Αραβίας που τράβηξε την προσοχή τους τελευταίους μήνες. Εφημερίδες της χώρας έχουν επισημάνει πολλές περιπτώσεις όπου νεαρά κορίτσια που παντρεύτηκαν με πολύ μεγάλους άντρες ή μικρά, συμπεριλαμβανομένου ενός 15-χρονου κοριτσιού, του οποίου ο πατέρας, έγκλειστος στην φυλακή και καταδικασμένος σε θανατική ποινή, το πάντρεψε με συνκρατούμενό του.

Οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι κληρικοί στην Σαουδική Αραβία έχουν ταχθεί κατά της κατάργησης των γάμων των παιδιών. Τον Ιανουάριο, ο ανώτερος κληρικός του βασιλείου είπε ότι είναι αποδεκτό 10 ετών κορίτσια να παντρεύονται και εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι πολύ μικρά αδικούν τα κορίτσια.

Ωστόσο, κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται να υποστηρίζουν την κίνηση να τεθεί ένα κατώτατο όριο ηλικίας για το γάμο. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης του βασιλείου αναφέρθηκε στα μέσα Απριλίου, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια μελέτη για τον με ανήλικους που θα περιλαμβάνει κάποιους κανονισμούς.

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζουμε πόσοι γάμοι με παιδιά γίνονται στη Σαουδική Αραβία κάθε χρόνο. Ακτιβιστές λένε ότι τα κορίτσια χαρίζονται ως αντάλλαγμα για τα μεγάλα γαμήλια δώρα ή ως αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου εθίμου σύμφωνα με το οποίο ο πατέρας υπόσχεται τους γιους και τις κόρες του σε βρεφική ακόμη ηλικία σε ξαδέλφια, με την πεποίθηση ότι ο γάμος θα τα προστατεύει από παράνομες σχέσεις.

3 σχόλια:

mnk είπε...

Είχα διαβάσει, προ ετών, αποσπάσματα απο ένα βιβλίο του Χομεϊνί που, μεταξύ άλλων ανεκδιήγητων, έγραφε πως η έλευση της περιόδου του κοριτσιού δεν πρέπει να το βρει στο σπίτι του πατέρα του, υπονοώντας πως έτσι προφυλάσσεται απ' την αιμομιξία.

Άλλωστε, νομίζω, κι ο ίδιος ο προφήτης τους παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι νηπιακής ηλικίας.

SkyWatcher είπε...

Ναι, ήταν η Αισά ηλικίας 9 ετών!
Ένα σχετικό άρθρο που βρήκα (δεν το διάβασα ολόκληρο) είναι το παρακάτω http://www.pare-dose.net/blog/?p=132
Επίσης στο blog του expaganus υπάρχει άφθονο υλικό (μέσα από αντιπαραθέσεις). Χρόνο να χεις..
http://expaganus.wordpress.com/2008/11/25/expaganus-moslem-apologists/

mnk είπε...

Νόμιζα ότι ήταν 4.

Θα κοιτάξω τις παραπομπές που δίνεις.