Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η Μάχη της Κρήτης


Το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 ξεκίνησε η επιχείρηση της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία έμεινε γνωστή ως "η Μάχη της Κρήτης".

Η μάχη της Κρήτης αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός και κράτησε 11 μέρες από τις 20-31 Μαΐου του 1941. Στους Γερμανούς εισβολείς εκτός από τις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (Βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) αντιστάθηκαν με ότι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι της Κρήτης.

Αυτή η αντίσταση των κατοίκων είναι από μόνη της ξεχωριστή για τα στρατιωτικά δεδομένα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποποιία του Στάλινγκράντ.

Μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, επόμενος στόχος του Χίτλερ ήταν η κατάληψη της Κρήτης. Υπερασπιστές της οι Ελληνικές Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων 300 πρωτοετείς Ευέλπιδες, Νεοζηλανδικές και Αυστραλιανές δυνάμεις και βεβαίως ο Κρητικός λαός.

Η επειχείρηση για την κατάληψη της Κρήτης πήρε τη συνθηματική ονομασία “MERKUR” («ΕΡΜΗΣ») και αφορούσε στην επίθεση κυρίως από αέρος και στην κατάληψη των αεροδρομίων του Μάλεμε, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Την άμυνα του νησιού ανέλαβε ο συμμαχικός στρατός υπό την ηγεσία του Νεοζηλανδού υποστράτηγου Φράυμπεργκ.

Η δύναμη που αντιπαρέτασσαν οι Γερμανοί αποτελούνταν από επίλεκτες Μονάδες Αλεξιπτωτιστών (14.000 στον αριθμό) και μια ορεινή Μεραρχία πεζικού, οι οποίες υποστηρίζονταν από μεγάλο αριθμό αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων. Τους κυριότερους αμυντικούς τομείς αποτελούσαν το Μάλεμε, η Σούδα Χανίων, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο στους οποίους επιτέθηκαν οι γερμανικές ομάδες «Κομήτης», «Άρης» και «Ωρίων».

Στις 20 Μαΐου άρχισε η γερμανική επίθεση με σφοδρό βομβαρδισμό και ρίψεις αλεξιπτωτιστών στις περιοχές Μάλεμε Χανίων, Ρεθύμνου κα Ηρακλείου. Το πρώτο κύμα των Γερμανών εισβολέων αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με σημαντικότατες απώλειες.

Αυτό που έγινε από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ο πρώτος Γερμανός αλεξιπτωτιστής στο κρητικό ουρανό είναι απίστευτο. Οι κρητικοί χωρίς να υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο που να τους συμπεριλαμβάνει στον αμυντικό σχεδιασμό και σχεδόν άοπλοι, αυθόρμητα, όπως έκαναν για αιώνες απέναντι στον οποιοδήποτε κατακτητή, ξεκινούν μια πεισματική άμυνα με αποτέλεσμα από το πρώτο κύμα των 3000 αλεξιπτωτιστών να μη μπορέσει να φτάσει στους αντικειμενικό στόχο του παρά ελάχιστοι.

Στις 22 Μαΐου σφοδρός βομβαρδισμός της Γερμανικής αεροπορίας προκάλεσε σοβαρές φθορές στο Βρετανικό ναυτικό. Το αεροδρόμιο Μάλεμε καταλήφθηκε από Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές στις 22 Μαΐου. Από 24 Μαΐου η πρωτοβουλία κινήσεων περιήλθε στους Γερμανούς. Η τύχη της νήσου είχε κριθεί…

Παρ’όλα αυτά ο αγώνας, στον οποίο συμμετείχαν ενεργά οι κάτοικοι της νήσου συνεχίστηκε σκληρός μέχρι 29 Μαΐου, οπότε άρχισε η εκκένωση της Κρήτης από τις δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μέχρι την 1η Ιουνίου 12.000 άντρες μπόρεσαν να διαπεραιωθούν στην Μέση Ανατολή.

Έτσι μετά από αγώνα δέκα ημερών έληξε η Μάχη της Κρήτης με επικράτηση των Γερμανών, παρά τη γενναιότητα με την οποία πολέμησαν οι Ελληνοβρετανικές Δυνάμεις και την πείσμωνα αντίσταση του Κρητικού λαού του οποίου το θάρρος, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας υπήρξαν ανυπέρβλητα και προκάλεσαν τον θαυμασμό τόσο των Ελλήνων όσο και των όλων των Συμμάχων.

Η εκδικητική μανία των γερμανών για την αντίσταση που συνάντησαν ξέσπασε σε ομαδικές εκτελέσεις Κρητικών αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού.

Στην Κρήτη τα γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν για πρώτη φορά μια συγκλονιστική λαϊκή αντίσταση, αυτή την αντίσταση που θα συναντούσαν έκτοτε μπροστά τους σε αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα καταλάμβαναν. Η αντίσταση των Κρητικών ήταν ο προάγγελος της Ελληνικής Εθνικής αντίστασης, αλλά και της Γαλλικής και της αντίστασης των Γιουγκοσλάβων και των Ρώσων.

Η σημασία της Μάχης της Κρήτης ήταν πολύ μεγάλη καθώς εξαιτίας της οι γερμανοί ματαίωσαν τα σχέδια για αντίστοιχη κατάληψη της Κύπρου και της μέσης Ανατολής, αλλά καθυστέρησαν και την εφαρμογή των σχεδίων για την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης. Οι μεγάλες απώλειες του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών έπεισαν το γερμανικό επιτελείο ότι δεν έπρεπε να το ξαναχρησιμοποιήσουν σε άλλη μεγάλη επιχείρηση.


“Τση Κρήτης τ’ Άγια Χώματα, όπου κι ανέν τα σκάψεις,

Αίμα παλικαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις...”


Δες κι ΕΔΩ:

-- Η Μάχη της Κρήτης

-- Chronicle Of The Battle Of Crete

Δεν υπάρχουν σχόλια: