Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τζαμί Αλ Ακσά



Έφοδο σ’ έναν από τους πιο ιερούς τόπους των μουσουλμάνων, το τζαμί του Αλ Ακσά, έκανε η ισραηλινή αστυνομία, όταν την Παρασκευή ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις, εισέβαλαν στον χώρο, μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές.


Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία προσευχή των Εβραίων στο τείχος των δακρύων, όταν διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν με δακρυγόνα και καπνογόνα.


«Έχουμε αναπτυχθεί ενισχύσεις, μέσα στην παλιά πόλη και θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στο Όρος του Ναού σε μουσουλμάνους, άνδρες ηλικίας πάνω των 50 όσο και σε γυναίκες», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Shmulik Ben Rubi.


Την Κυριακή είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις με μουσουλμάνους πιστούς οι οποίοι πέταξαν πέτρες σε μια ομάδα επισκεπτών που πιστεύεται ότι ήταν Εβραίοι εξτρεμιστές που απειλούν το στάτους κβο της τεταμένης περιοχής, όπου μόνο οι Μουσουλμάνοι έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν.


Η ισραηλινή αστυνομία εισήλθε στην περιοχή και άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κοντά στα ηλικίας 400 ετών τείχη της Παλιάς Πόλης που είναι ως επί το πλείστον Αραβική, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.


Άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε ότι επτά άτομα έχουν συλληφθεί, και ότι δύο από τους άνδρες του τραυματίστηκαν, ενώ οι Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι τουλάχιστον 15 άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις.


Ο χώρος που βρίσκεται Το τζαμί Al-Aqsa είναι ο ιερότερος χώρος στον κόσμο για τους Εβραίους και ο τρίτος ιερότερος για τους Μουσουλμάνους μετά τη Μέκκα και την Μεδίνα. Έχει γίνει η αιτία για ισραηλινο-παλαιστινιακή βία εδώ και δεκαετίες.


Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν οργή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής Saeb Erakat (φωτο) έκανε έκκληση για "επείγουσα παρέμβαση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνουν το Ισραήλ να σταματήσει τις "επιθέσεις" στο Al-Aqsa.


"Αυτές οι παράλογες ισραηλινές πολιτικές στοχεύουν στην καταστροφή των διεθνών προσπαθειών και ιδιαίτερα των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας σοβαρής και πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.


Ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, ο οποίος υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994, και ο επικεφαλής του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), επίσης προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες επιπτώσεις.


Τη Δευτέρα, ο Shmuel Rabinovitch, (φωτο), ο ραβίνος των Δυτικών Τειχών, του εβραϊκού τόπου προσκυνήματος, που γειτνιάζουν με την περιοχή, προσπάθησε να εκτονώσει τις εντάσεις με τους Εβραίους υπενθυμίζοντας ότι απαγορεύεται να εισέρχονται στον χώρο εγκατάστασης για θρησκευτικούς λόγους.


"Η Halacha (εβραϊκό θρησκευτικό δίκαιο) απαγορεύει την είσοδο Εβραίων στο Όρος του Ναού. Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται ότι οι Εβραίοι θα εισέλθουν στον χώρο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, αλλά και για θρησκευτικούς λόγους," είπε σε στρατιωτικό ραδιόφωνο.


Στους Εβραίους απαγορεύεται η είσοδος για το φόβο ότι θα βεβηλώσουν τα «Άγια των Αγίων» το εσωτερικό ιερό του δεύτερου Ναού που πιστεύεται ότι βρισκόταν στην περιοχή πριν καταστραφεί από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ..


Οι τελευταίες συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών στην πόλη της Δυτικής Όχθης, την Χεβρώνα, εξαιτίας ενός ισραηλινού σχεδίου που θέλι να περιλάβει δύο επίμαχους ιερούς τόπους στα κατεχόμενα εδάφη σε ένα εθνικό σχέδιο ανακαίνιση κληρονομιάς.


Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και τον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ, έχει εξαγριώσει τους Παλαιστινίους και έχει επικριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «προκλητική» πράξη.


Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επεισόδια έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο αυτό του Οκτωβρίου του 2009, (με την ίδια ακριβώς αφορμή, δηλ. την εισβολή, όπως δήλωσαν οι Παλαιστίνιοι, εβραίων εξτρεμιστών που πήγαν να προσευχηθούν στην Πλατεία, κάτι που η ισραηλινή αστυνομία και τότε διέψευσε.) από όπου και το παρακάτω βίντεο.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: http://news.yahoo.com/ & http://www.kathimerini.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: