Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Όλοι οι Φαλάσα θέλουν να πάνε στο Ισραήλ


«Έξοδο» από την Αιθιοπία αναζητούν οι Εβραίοι


Οι Εβραίοι της Αιθιοπίας ζητούν από το Ισραήλ να τους δεχτεί για να ξεφύγουν από τη μιζέρια.


Τα μέλη της κοινότητας Φαλάσα, των Εβραίων της Αιθιοπίας, απηύθυναν σήμερα νέα έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για να τους δεχτεί, όπως τους είχε υποσχεθεί παλαιότερα, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.


«Εδώ υποφέρουμε, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Δεν έχουμε τίποτε.


Τριακόσιοι άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από τις αρρώστιες και τον υποσιτισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σισάι Μπερχάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Μπέτε Ιζραέλις (Εβραίοι της Αιθιοπίας).


«Υποφέρουμε από φυματίωση και άλλες ασθένειες εξαιτίας του υποσιτισμού. Δεν βρίσκουμε δουλειά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κοινότητα αριθμεί 1.000 μέλη στην Αντίς Αμπέμπα και πολλά άλλα στην πόλη Γκοντάρ της βόρειας Αιθιοπίας.


«Το ισραηλινό κοινοβούλιο απεφάνθη ότι μπορούμε να πάμε στο Ισραήλ αλλά αυτό δεν υλοποιείται. Οι οικογένειες μένουν χωρισμένες. Επανειλημμένα συμπληρώνουμε αιτήσεις χωρίς αποτέλεσμα», αναφέρει ο 50χρονος άνδρας που φορά το «κιπά» στο κεφάλι.


Τα μέλη αυτά της κοινότητας Φαλάσα αναφέρουν ότι έχουν στενούς συγγενείς που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι αναμένουν μια θεώρηση στο διαβατήριό τους τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια και άφησαν τα πάντα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ.


Τις δεκαετίες του 1980 και 1990 το Ισραήλ οργάνωσε δύο επιχειρήσεις «επαναπατρισμού» επιτρέποντας σε 35.000 Εβραίους της Αιθιοπίας να εγκατασταθούν στο Ισραήλ.


Το 2005 το Τελ Αβίβ είχε δεσμευτεί ότι όλοι οι Φαλάσα, μια κοινότητα Αιθιόπων εβραϊκής καταγωγής που ασπάστηκαν δια της βίας το χριστιανισμό το 19ο αιώνα, θα είχαν εγκατασταθεί στο Ισραήλ έως τα τέλη του 2007.


Αυτό έδωσε πολλές ελπίδες στους Εβραίους Αιθίοπες που αναχώρησαν τότε για την Αντίς Αμπέμπα, χωρίς να έχουν λάβει καμιά εγγύηση για τη μετάβασή τους στο Ισραήλ.


Το Φεβρουάριο του 2007 το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών όρισε νέα κριτήρια για τις αναχωρήσεις από την Αντίς Αμπέμπα που περιορίζουν τις πιθανότητες μετανάστευσης.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: www.kathimerini.gr


Για τους Φαλάσα έχει γράψει ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ:


Η φυλή “Falasha” γνωστή και ως “Beta Israel” είναι μία κοινότητα Αιθιόπων Ιουδαίων, από τους οποίους ήδη, το 85%, περίπου 120.000 άτομα, έχουν μεταναστεύσει και εγκατασταθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με το «Νόμο της Επιστροφής» (Law of Return).


Το κράτος του Ισραήλ είχε οργανώσει δύο επιχειρήσεις μεταφοράς των Falasha στο Ισραήλ, μία το 1984 με το κωδικό όνομα «Μωυσής» και μία το 1991 με το κωδικό όνομα «Σολομών» και ενώ η Αιθιοπία μαστιζόταν από πείνα και εμφύλιο πόλεμο.


Όλοι οι Falasha υπηρετούν κανονικά (όπως και όλοι όσοι έχουν κάνει την aliyah - επιστροφή από την διασπορά) την στρατιωτική τους θητεία στον στρατό του Ισραήλ, αν και έχουν γίνει γνωστά ρατσιστικά κρούσματα εναντίον τους.


Απόγονοι των Falasha θεωρούνται οι Falasha Mura, οι οποίοι όμως, εκτός λίγων εξαιρέσεων, έχουν χριστιανική πίστη και αυτό δημιουργεί αναταραχή στην ΙουδαιοΑιθιοπική κοινότητα, καθώς οι πνευματικοί ηγέτες των Falasha δεν τους αναγνωρίζουν ως Ιουδαίους.


Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ επιβάλλει μια ποσόστωση 600 Falasha να επιτρέπεται να μπουν στο Ισραήλ κάθε μήνα.


Άλλοι θεωρούν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τους Falasha κυνικά για να τονώσει τον πληθυσμό ως τμήμα της δημογραφικής μάχης με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν ένα υψηλό ποσοστό γέννησης.


Ο ισχυρισμός ήταν αρκετά ισχυρός για να πείσει τις ισραηλινές ραββινικές αρχές στη δεκαετία του '80 και τη δεκαετία του '90 όταν 90.000 Falasha επιτράπηκε να εισέλθουν στο Ισραήλ.


Οι Falasha θεωρούνται μία "χαμένη φυλή του Ισραήλ" και ότι πριν χρόνια οδοιπόρησαν προς το νότο και εγκαταστάθηκαν στο κέρας της Αφρικής..


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: