Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Έτοιμη η Αμερική να βυθιστεί στην χειρότερη οικονομική ύφεση, προβλέπει διάσημος οικονομικός αναλυτής


Ο προγνώστης των αγορών (market forecaster), Robert Prechter λέει ότι είμαστε στα πρόθυρα της μεγαλύτερης συντριβής της αγοράς μετά την κατάρρευση του 1720 της South Sea Bubble στη Βρετανία, με τον Dow να πέφτει κάπου στις 1.000 μονάδες μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, από τις περίπου 10.000 που είναι σήμερα.


Ο Prechter, που θεωρείτο ένας δυνατός "γκουρού" της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, βασίζεται σε ένα εσωτερικό εργαλείο τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί προηγούμενες κινήσεις της αγοράς για την πρόβλεψη των μελλοντικών.


"Αν είμαι σωστός, θα είναι ένα τέτοιο σοκ που οι άνθρωποι θα λένε στα εγγόνια τους, σε πολλά χρόνια από τώρα, «Μην αγγίζετε τα αποθέματα» λέει. Πόσο σοβαρά θα πρέπει να πάρουμε την προειδοποίηση;


"Είναι πολύ καθαρό ότι υπάρχει ένας σοβαρός χρηματιστηριακός κίνδυνος" τόνισε ο Πρέχτερ ο οποίος παρακινεί τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τίτλους υψηλής ρευστότητας και ασφάλειας όπως πχ τα αμερικανικά κρατικά έντοκα γραμμάτια.


Να σημειωθεί πως ο Πρέχτερ είχε έγκαιρα αποσυρθεί από την αγορά πριν το κραχ του 1987, ενώ είχε προβλέψει το χρηματιστηριακό μπούμ που ξεκίνησε το 1982.


Στις αρχές Ιουνίου ο Πρέχτερ πρόβλεψε τη βραχυχρόνια ανάκαμψη του ευρώ κατά 10% σε διάστημα 2-3 μηνών, πρόβλεψη στην οποία επέμεινε χθες ενόσω το ευρώ έχει ήδη κερδίσει 6% έναντι του δολαρίου. Να σημειωθεί πως επειδή ο Πρέχτερ προβλέπει αποπληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ε.Ε., προτιμά να επενδύει στο κλασσικό νόμισμα ασφαλείας, το ελβετικό φράγκο.


Τέλος, για τις τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν μειωθεί ήδη 40% από τα κορυφαία επίπεδά τους, ο Πρέχτερ ισχυρίζεται πως έχουν διανύσει μόλις το 50% της πτωτικής τους διαδρομής...


«Μπούρδες. Ο Prechter κάνει τον δρ. ‘Συντέλεια’ ("Dr Doom") Nouriel Roubini να ακούγεται σαν τον Jiminy Cricket», λέει αντιδρώντας ο Rod Dreher στο BeliefNet.


«Ο Dow θα μπορούσε να βυθιστεί τόσο χαμηλά όσο στις 5.000, αλλά πιθανώς θα περιστρέφεται περίπου στις 10.000 για άλλη μια δεκαετία, όπως έγινε το 1999. Για αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει το πάρτι. Αλλά θα συνεχίσει για άλλη μια δεκαετία!»


«Αυτή η "φούσκα της απαισιοδοξίας» θα σκάσει, επίσης: Όλη αυτή η οικονομική "κατήφεια είναι κατανοητή, μέχρι ενός σημείου», λέει ο Ross Douthat στους New York Times. «Αλλά είναι πραγματικά ακριβώς ένα άλλο πρόσωπο της «νοοτροπίας της φούσκας» που μας οδήγησαν σ 'αυτό το ζοφερό το σημείο. Οι ‘κήρυκες της συντέλειας’ ("Doomsayers") όπως Prechter μπορούν να διογκώσει την "φούσκα της απαισιοδοξίας," αλλά θα σκάσει κάποια μέρα, και οι δυνατότητες αντοχής της Αμερικής θα λάμψουν από μέσα, όπως έγινε πάντα και στο παρελθόν».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: The Week και Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια: