Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πως ένας πρόεδρος γελοιοποιεί την Βίβλο. Από την οθόνη στην πράξη


To West Wing (‘Δυτική Πτέρυγα’) είναι μία αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά που του NBC, βραβευμένη με 9 βραβεία Grammy, που κράτησε από το 1999 έως το 2006.

Η σειρά υποτίθεται ότι γυρίζεται στην δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκεται το οβάλ γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ.

Στον ρόλο του (προφανώς Δημοκρατικού) προέδρου των ΗΠΑ, με το όνομα, Josiah Bartlet, είναι ο ηθοποιός Martin Sheen.


Στο επεισόδιο με τίτλο "The Midterms" (‘Τα μέσα του τριμήνου’), ο Πρόεδρος Bartlet ‘βάζει στην θέση της’, δημόσια, σε μια ιδιωτική συγκέντρωση στο Λευκό Οίκο, μία 'θρησκευόμενη' παρουσιάστρια ραδιοφωνικής εκπομπής, την ‘Δρ Jenna Jacobs’, για την οποία γνωρίζει τις ‘συντηρητικές’ απόψεις της σχετικά με την ομοφυλοφιλία.


Η παρουσιάστρια του talk show αρχικά, φαίνεται να μην δείχνει τον ανάλογο σεβασμό προς τον πρόεδρο και δεν σηκώνεται όρθια, όπως όλοι οι άλλοι, όταν μπαίνει στον χώρο, και αυτός προκειμένου να την εκθέσει, αρχίζει σε ήρεμο τόνο, να της κάνει ερωτήσεις σε θρησκευτικά θέματα, ξεκινώντας από το θέμα της ομοφυλοφιλίας που η ίδια ονομάζει ‘βδέλυγμα’ ("abomination") σύμφωνα με την Βίβλο. Το χωρίο, συγκεκριμένα, στο Λευιτικό 18:22 λέει: " Και μετά άρρενος δεν θέλεις συνουσιασθή, ως μετά γυναικός· είναι βδέλυγμα".


Ο ήρεμος, αλλά ενοχλημένος, Πρόεδρος Bartlet, συνεχίζει, μπροστά σε όλους, το ‘παιχνίδι’ με τα βιβλικά χωρία, θέλοντας να την εκθέσει ως φανατισμένη, απαρχαιωμένη και μισάνθρωπο, πράγμα που τελικά, το πετυχαίνει, μιας που η Δρ Jacobs ‘ έχει, προφανώς, καταπιεί την γλώσσα της’. Στο τέλος ενώ όλοι την κοιτούν με αντιπάθεια, η "χαμένη" θρησκευόμενη σηκώνεται και όρθια μπροστά στον "νικητή" πρόεδρο.


Τα χωρία που χρησιμοποιεί ο "πρόεδρος" είναι όλα από την Παλαιά Διαθήκη και από την Πεντάτευχο (Νόμο του Μωυσή) μπροστά στα οποία η γυναίκα μένει άφωνη και κατατροπώνεται…


Ο πρόεδρος, γνωρίζοντας απ' ότι φαίνεται πολύ καλά την Βίβλο, με ύφος ήρεμο αλλά σαφώς ειρωνικό, συνεχίζει:

"Στο Έξοδος 21:7 λέει «Και εάν τις πωλήση την θυγατέρα αυτού διά δούλην, δεν θέλει εξέλθει καθώς εξέρχονται οι δούλοι».

Με ενδιαφέρει να πουλήσω τη νεότερη κόρη μου σαν σκλάβα, όπως λέει στο Έξοδος 21:07. Είναι δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο της Georgetown, μιλάει άπταιστα ιταλικά, καθαρίζει πάντα στο τραπέζι, όταν είναι η σειρά της. Ποια θα ήταν λοιπόν, μια καλή τιμή για εκείνη;"

Στο Έξοδος 35:2 λέει: " Εξ ημέρας θέλει γίνεσθαι εργασία· η δε εβδόμη ημέρα θέλει είσθαι εις εσάς αγία, σάββατον αναπαύσεως εις τον Κύριον· πας όστις κάμη εν αυτή εργασίαν θέλει θανατωθή."

"Ο επικεφαλής του προσωπικού μου, Leo McGarry, επιμένει να εργαζόμαστε και το Σάββατο. Στο Έξοδος 35:2 σαφώς λέει ότι πρέπει να θανατωθεί. Είμαι ηθικά υποχρεωμένος να τον σκοτώσω εγώ ο ίδιος ή είναι εντάξει να καλέσω την αστυνομία;"

Στο Λευιτικό 11 λέει στο 7 και 8 «και τον χοίρον, διότι είναι μεν δίχηλος και έχει τον πόδα εσχισμένον, πλην δεν αναμασσά· είναι ακάθαρτος εις εσάς· από του κρέατος αυτών δεν θέλετε τρώγει και το θνησιμαίον αυτών δεν θέλετε εγγίζει είναι ακάθαρτα εις εσάς».

"Εδώ είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε πολλούς φιλάθλους σε αυτή την πόλη: Η επαφή με το δέρμα ενός νεκρού χοίρου κάνει κάποιον ακάθαρτο λέει το Λευιτικόν 11:07. Αν υποσχεθούν ότι θα φορούν γάντια, μπορεί η ομάδα (αμερικάνικο φουτμπόλ) των Washington Redskins να εξακολουθούν να παίζει φούτμπολ; Μπορεί η Notre Dame; Μπορεί η West Point? (Γιατί υποτίθεται ότι η μπάλα είναι φτιαγμένη από δέρμα γουρουνιού για αυτό την ονομάζουν "pigskin".)

«Μήπως ολόκληρη η πόλη να μαζευτεί για να λιθοβολήσει τον αδελφό μου Τζον, γιατί φύτεψε διαφορετικά είδη δίπλα δίπλα; Μπορώ να κάψω τη μητέρα μου σε μια μικρή οικογενειακή συγκέντρωση γιατί φοράει ενδύματα που έχουν φταιχτεί από δύο διαφορετικά είδη; (Εδώ προφανώς, αναφέρεται στο Λευιτικόν 19:19 «… εις τον αγρόν σου δεν θέλεις σπείρει ετεροειδή σπέρματα· ουδέ θέλεις βάλει επάνω σου ένδυμα σύμμικτον εξ ετεροειδούς κλωστής»)

"Σκέψου τα όλα αυτά αν θέλεις"..


Σύντομα βέβαια, το βιντεάκι αυτό αγαπήθηκε από τους αθεϊστές και τους σεκουλαριστές.




Στις 28 Ιουνίου 2006 ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην φημισμένη ομιλά του "Call to Renewal" (Όλη η ομιλία του ΕΔΩ), είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μεγάλο ‘ποικιλόμορφο’ έθνος, και κανένα θρησκευτικό πιστεύω δεν έχει το μονοπώλιο στις ηθικές αξίες. Ακόμη και μέσα στο χριστιανισμό, είπε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εφαρμογή των ηθικών αρχών της Αγίας Γραφής.


"Ποιον θα ακούσουμε τον James Dobson (‘συντηρητικός’ Ευαγγελικός ψυχολόγος) ή τον Al Sharpton (‘φιλελεύθερος’ Βαπτιστής κληρικός που έβαλε υποψηφιότητα και με τους Δημοκρατικούς);" ρώτησε ο Ομπάμα το πλήθος που ζητωκραύγαζε, αναφερόμενος σε δύο πολύ διαφορετικούς θρησκευτικούς ηγέτες.


Και συνεχίζοντας, αναφερόμενος σε βιβλικά χωρία με έντονο ειρωνικό ύφος, ρώτησε: "Ποια χωρία της Αγίας Γραφής θα πρέπει να καθοδηγούν τη δημόσια τάξη μας; Πρέπει να πάμε με το Λευιτικόν, το οποίο λέει ότι η δουλεία είναι εντάξει, αλλά η κατανάλωση οστρακοειδών είναι βδέλυγμα ... ή στο Δευτερονόμιο που λέει να λιθοβολήσεις το παιδί σου αν φύγει από την πίστη.. Ή μήπως πρέπει να απλά να είμαστε κολλημένοι στην επί όρους Ομιλία – σε ένα απόσπασμα που είναι ριζικά τόσο αμφίβολο να επιβιώσει με αυτό το δικό μας Υπουργείο Άμυνας εάν το εφαρμόσει;" (Μάλλον εννοεί το «Αγαπάτε τους εχθρούς σας» ή το «όστις σε ραπίση εις την δεξιάν σου σιαγόνα, στρέψον εις αυτόν και την άλλην …) Στο τέλος μόλις που συγκρατιέται να μη γελάσει, λέει «παιδιά, έχω διαβάσει την Βίβλο»..





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κόκκινε Ουρανέ, κάνω μια προσπάθεια να δημιουργήσω το δικό μου μπλογκ και ως ένα σημείο μπορώ να πω ότι τα έχω καταφέρει. Δεν τα πάω τόσο καλά με την τεχνολογία όμως, γι' αυτό έχω κολλήσει σε μερικά θέματα κι έχω κάποιες απορίες. Παρακολουθώ καιρό το ιστολόγιό σου κι αισθάνομαι οικεία λόγω αυτού κι έτσι αποφάσισα να ζητήσω την βοήθειά σου. Το e mail μου είναι το εξής: athos.dimitriou@yahoo.gr Αν μπορείς μου στελνεις το δικό σου για να επικοινωνησουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σ' ευχαριστώ !

Ανώνυμος είπε...

Δείτε το 4:57 και 8:51 λεπτό της Ελληνοφρένειας του Σκαϊ της ημέρας των Θεοφανείων του 2011...

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=209397

Πίστευα ότι θα το είχαν αποσύρει αλλά το διατηρούν.

Ο Καλαμούκης σταματάει από το Σκαϊ όχι για αυτό αλλά επειδή δε δέχεται μείωση αποδοχών.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που δεν αφορά το Ισλάμ γιατί θα τίναζαν τον Σκάϊ στον αέρα!
Από την άλλη κανείς ιερέας δεν αντέδρασε!(;)