Η Τες Πένινγκτον είναι 33 ετών, μητέρα τριών παιδιών και ζει στα προάστια του Χιούστον. Δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που παίρνουν ελαφρά τη καρδία το ζήτημα της ασφάλειας.
Οπως πολλοί ακόμα Αμερικανοί, έτσι και εκείνη μαθαίνει πώς να παράγει τα δικά της τρόφιμα, έχει ήδη αποθηκεύσει μερίδες για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, ενώ παρακολουθεί ειδικά σεμινάρια για τη θεραπεία νοσημάτων με βότανα.
«Αισθάνομαι πιο ασφαλής», λέει η κ. Πένινγκτον. «Εχω πλέον αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τον εαυτό μου, αλλά και την οικογένειά μου», συνεχίζει. «Εχουμε αποφασίσει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους καταστροφή, φυσική ή μη», τονίζει.
Η κ. Πένινγκτον είναι μια «prepper» (σε ελεύθερη μετάφραση εκείνος ή εκείνη που προετοιμάζεται για μια έκτακτη κατάσταση), δηλαδή μέλος του διαρκώς διευρυνόμενου κοινωνικού κινήματος υπέρ των «λάιτ τεχνικών επιβίωσης». Οι «preppers», λοιπόν, πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά και ότι η προετοιμασία για μια επικείμενη καταστροφή -είτε πρόκειται για ένα τυφώνα είτε για το τέλος του πολιτισμού- είναι απολύτως φυσιολογική.
Σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του κινήματος στη δεκαετία του ’90, οι «preppers» προέρχονται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και ζουν σε κάθε γωνιά της Αμερικής. Μπορεί να τους αναζητήσει κανείς από τα προάστια μιας μεγαλούπολης μέχρι και σε κάποιο απομονωμένο ράντσο μιας ορεινής περιοχής.
Τα δίκτυά τους, τα οποία διαδίδονται ευρέως τα τελευταία χρόνια, παρέχουν συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να αποθηκεύσει μερίδες τροφίμων, να καλλιεργήσει βασικά αγαθά στον κήπο του, πώς να κυνηγήσει και φυσικά πώς να προφυλάξει τον εαυτό του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Φοβισμένοι
Υπάρχουν, επίσης, «prepping» βιβλία, «prepping» διαδικτυακά καταστήματα, «prepping» ραδιοφωνικές εκπομπές και αμέτρητες «prepping» συνδιασκέψεις.
Υπάρχουν, σαφέστατα, αρκετοί λόγοι για την άνθηση του «prepping». Ο πρώτος είναι ότι στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 εποχή, οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν με τον φόβο μιας μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης. Εν μέσω μιας περιόδου, όπου η αμερικανική διπλωματία έχει επικεντρωθεί στον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και όπου οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο των «βρώμικων βομβών», δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αισθάνεται ότι ζει υπό μια μόνιμη απειλή.
Στην παράνοια αυτή ήρθε να προστεθεί και η ύφεση. Ξαφνικά και αναπάντεχα, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν θέσεις εργασίας και κατοικίες, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η κοινωνία δεν είναι πλέον τόσο σταθερή, όσο κάποτε έμοιαζε.
Το Χόλιγουντ, όπως ήταν αναμενόμενο, αφουγκράστηκε τον παλμό της αμερικανικής κοινής γνώμης και παρήγαγε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012» και «Το Βιβλίο του Ελι». Ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την κοινωνική σταθερότητα.
Ο Τιμ Μάρτιν από το Αϊντάχο διευθύνει το «American Preppers Network». Πρόκειται για δίκτυο που ίδιος, οδηγός φορτηγού στο επάγγελμα, πιστεύει ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί θα εξελιχθούν σε «preppers». Δηλώνει δε ότι εκατομμύρια πολίτες διακατέχονται από την επιθυμία να προετοιμαστούν για κάτι, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το αποκαλέσουν. Αυτό ισχύει για την κ. Πένινγκτον. Πριν από δύο δεκαετίες, το κίνημα των «preppers» αφορούσε μόνο λίγους αντικυβερνητικούς παραστρατιωτικούς ή κάποιους «παλαβούς» που ζούσαν στα δάση. Οι σημερινοί «preppers», εν τούτοις, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποθήκευση πόσιμου ύδατος και τροφίμων, καθώς και για την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν μιας απρόβλεπτης και ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης.
Η στρατηγική επιβίωσης στα δύσκολα
Νερό. Το καθαρό νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Οι «preppers» πρέπει να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Ο πραγματικός «prepper», βέβαια, έχει το δικό του πηγάδι.
Φαγητό. Οι περισσότεροι «preppers» ξεκινούν αποθηκεύοντας κονσέρβες. Παρά ταύτα, ο σωστός «prepper» καλλιεργεί το δικό του φαγητό.
Τεχνικές. Οι «preppers» μαθαίνουν πώς να θεραπεύουν βασικές αρρώστιες, να κυνηγούν άγρια θηράματα και φυσικά πώς να τα μαγειρεύουν. Μπορούν, ακόμα, να διδαχτούν άλλες τεχνικές επιβίωσης, όπως αυτή του προσανατολισμού στην άγρια φύση και εκείνη της ανέγερσης πρόχειρου καταλύματος.
Ανταλλαγές και αποταμιεύσεις. Πολλοί «preppers» ενθαρρύνουν την αυτάρκεια υιοθετώντας μια οικονομία ανταλλαγών. Συνιστούν την αποθήκευση χρυσού, δεδομένου ότι ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του ακόμα και στην εποχή μετά την καταστροφή.
1 σχόλιο:
Καλά κανουν και ετοιμάζονται!
Αυτα που θα μας φερει η νεα ταξη και την παγκοσμια κυβερνηση περιγραφονται, με θρασυτητα θα ελεγα, στο trailer του COD advanced warfare
Δημοσίευση σχολίου