Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αίγυπτος: Πρόστιμο από Δικαστήριο στον Κόπτη Πάπα γιατί αρνείται να δώσει διαζύγιο


Το αιγυπτιακό Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, με την οποία απαιτεί ο Ορθόδοξος Κόπτης Πάπας Shenouda ΙΙΙ να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 19.500 αιγυπτιακών λιρών για την ως αποζημίωση στο μέλος της εκκλησίας Magdi William ο οποίος μήνυσε την Κοπτική Εκκλησία για την άρνησή της να εκδώσει ένα πιστοποιητικό για να ξαναπαντρευτεί, αφού πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του.

Τον Μάιο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ ενός άλλου διαδίκου που ζητούσε να ξαναπαντρευτεί, του Hani Wasfi Naguib, δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με αιγυπτιακή νομοθεσία η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να επιτρέψει στα μέλη της να χωρίζουν και να ξαναπαντρεύονται.

Ωστόσο, μετά από έφεση κατά της εν λόγω απόφασης που άσκησε η Κοπτική Εκκλησία, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι τα θέματα σχετικά με το γάμο είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Εκκλησίας, διότι ο πολιτικός γάμος χωρίς θρησκευτική τελετή δεν αναγνωρίζεται στην Αίγυπτο.

Η Ορθόδοξη Κοπτική Εκκλησία απαγορεύει το διαζύγιο και τον δεύτερο γάμο, εκτός από περιπτώσεις αποδεδειγμένης μοιχείας ή θρησκευτικής μεταστροφής του / της συζύγου.

Στην παρούσα περίπτωση, ο Πάπας Shenouda έχασε την έφεση για να ανατρέψει την ετυμηγορία του πρώτου δικαστηρίου υπέρ του William, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο ‘Al-Masry’ Al-Youm, ο Κόπτης Πάπας αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο, και αντ 'αυτού είπε ότι θα καθαιρέσει κάθε ιερέα ο οποίος θα επιτρέψει σε έναν διαζευγμένο Χριστιανό να ξαναπαντρευτεί, παρά μόνο υπό τις προϋποθέσεις που αυτό επιτρέπεται.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


Για την ιστορία: Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος που συγκλήθηκε στην Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ. καταδίκασε την αιρετική διδασκαλία του Ευτυχούς, ο οποίος δίδασκε ότι ο Χριστός είχε μόνο μία φύση, την θεία. Οι οπαδοί του Ευτυχούς, ονομάστηκαν Μονοφυσίτες, καθώς και αντιχαλκηδόνιοι ή προχαλκηδόνιοι. Απόγονοι αυτών είναι και οι Κόπτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: