Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Εσθονός Βουλευτής προσπαθεί να ζήσει με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας των 65 €


Εσθονία: Η διαδικτυακή πύλη Delfi αποφάσισε να διεξάγει ένα ενδιαφέρον πείραμα, που έχει ως στόχο να μάθει: Είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας που δίνει το κράτος των 1000 κορώνων; (Περίπου 65 ευρώ)

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα έχουν προσωπικά μία εμπειρία πόσο γλυκιά είναι η ζωή για εκείνους που είναι άνεργοι.

Παρά την πρόσκληση σε πολλούς Εσθονούς πολιτικούς να συμμετάσχουν στο πείραμα, μόνο ένα μέλος του Εσθονικού Κοινοβουλίου συμφώνησε να συμμετάσχει – ο 64χρονος Heimar Lenk.

"Με τη συμμετοχή μου σε αυτό το έργο, ελπίζω να στρέψω τα μάτια σε αυτούς στην Εσθονία που τους είναι τρομερά δύσκολο να ζήσουν. Αυτοί είναι, πάνω απ 'όλα, οι άνεργοι, οι οικογένειες με παιδιά και οι συνταξιούχοι»- είπε ο Heimar Lenk.

Τον βουλευτή παρακολουθεί στο πείραμα μία 20χρονη φοιτήτρια, η Kyart Kaldari.

Την πέμπτη ημέρα του πειράματος, στις 6 Οκτωβρίου, ο Heimar Lenk αναγνώρισε ότι τα τρόφιμα στην Εσθονία είναι πολύ ακριβά - για τέσσερις ημέρες είχε δαπανήσει 129 κορώνες από τον προϋπολογισμό των 1000 κορώνων, αν και 129 κορώνες είναι ένα σχετικά μικρό ποσό. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό ο «θαρραλέος υπηρέτης του λαού» θα πρέπει να ζήσει με άδειο στομάχι για την τελευταία εβδομάδα του πειράματος.

Σημειώστε ότι στην Εσθονία το κόστος του φτηνού ψωμιού είναι περίπου 8 κορώνες και ένα κουτί με ένα λίτρο γάλα έχει σχεδόν την ίδια τιμή. Ένα κιλό πατάτες κοστίζει περίπου 5 κορώνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την δική τους διατροφή, οι πραγματικοί άνεργοι στην Εσθονία πρέπει ακόμη να καταβάλουν έξοδα στέγασης, μεταφορικών μέσων, είδη οικιακής χρήσης και είδη ένδυσης.


Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011 η χώρα αυτή της Βαλτικής θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ.


Διαβάστε ένα άρθρο για την Εσθονία με τον τίτλο: Πώς αντέχει την κρίση η Εσθονία; Καλά, ευχαριστώ!

Γράφει μεταξύ άλλων: «Η ζωή είναι πάντα δύσκολη για το μέσο άνθρωπο, και ξοδεύουμε την τελευταία μας δεκάρα με μεγάλη περίσκεψη» μου εξηγεί ο Κάλεβ, που είναι δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα του Πάρνου. Πέρσι το ΑΕΠ της Εσθονίας μειώθηκε κατά 14%, ο μέσος μισθός κατά 15% και η ανεργία ξεπέρασε το 16%: οι στατιστικές ήταν τόσο τραγικές κι έγειραν τόσο επώδυνα ερωτήματα που ακόμα, και ένας γεμάτος αυτοπεποίθηση γίγας σαν τον Κάλεβ ένιωσε αναγκασμένος να καταφύγει σε λίγο αναστοχασμό.

Αλλά η κρίση δεν έφερε ταραχές στους δρόμους, ούτε αποδιοπομπαίους τράγους, και οι σκληρά εργαζόμενοι Εσθονοί, που έσπευσαν μαζικά με ενθουσιασμό να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με τη νέα ηλεκτρονική μέθοδο τους, μοιάζει να έχουν ανοσία τόσο στο λαϊκισμό, όσο και στην απαισιοδοξία. Αλήθεια, πώς εξηγεί ο ίδιος την μαγική αυτή επιτυχία της χώρας του και την αυτοπεποίθηση των συμπατριωτών του;

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης χρειάζεται τρία μόνο «κλικ» στο «ποντίκι» του υπολογιστή, ενώ η Εσθονία ήταν επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε την ενιαία φορολογική κλίμακα. Από την άλλη όμως, η επιτυχία της στο άνοιγμα της οικονομίας της κατέστησε την Εσθονία πολύ πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ολόκληρο ΕΔΩ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να δω τον Παγκαλο να βγαζει το μηνα με τα 340 ευρω του επιδοματος ανεργιας και τι αλλο!
Ισως ετσι να ελαττωθει και η αλαζονεια του.