Σιου την καταγωγή, ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ράσελ Μινζ (Russell Means) γεννήθηκε πριν από 71 χρόνια σε έναν φτωχικό καταυλισμό. Σήμερα ζει ανάμεσα στο ράντσο του στη Νότια Ντακότα,από το οποίο μας μίλησε τηλεφωνικά, και στην Καλιφόρνια.
«Το σχολικό σύστημα συνέβαλε στη γενοκτονία των Ινδιάνων. Το τι γινόταν στα οικοτροφεία είναι το καλύτερα φυλασσόμενο μυστικό στις ΗΠΑ- στον Καναδά έχουν ξεσκεπάσει τους βιασμούς και τους θανάτους των παιδιών. Οι γονείς μου πήγαν σε οικοτροφείο και υπέστησαν βιασμούς και ξυλοδαρμούς. Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή μου, δραπέτευσαν από τον καταυλισμό προκειμένου να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τη μοίρα του οικοτροφείου» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα». Χρησιμοποιεί τη λέξη «δραπέτευσαν» γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν σοβαροί περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των Ινδιάνων εντός των ΗΠΑ.
Και δηλώνει απροκάλυπτα: «Για μας ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ένας κοινός εγκληματίας».
Στα οικοτροφεία, όπου υποχρεώνονταν τα ινδιανάκια να φοιτήσουν για να λάβουν χριστιανική εκπαίδευση, «τα μεγαλύτερα βασάνιζαν σωματικά τα μικρότερα. Ο πατέρας μου ανυπομονούσε να μεγαλώσει για να δέρνει αντί να τον δέρνουν. Και η μητέρα μου και ο πατέρας μου έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο οικοτροφείο. Όταν σε παρενοχλούν,ξέρετε, παρενοχλείς κι εσύ».
Εχει βελτιωθεί σήμερα η κατάσταση; «Οχι. Και σήμερα οι λευκοί συνεχίζουν να κλέβουν τα παιδιά μας μέσω του δικαστικού συστήματος: ένα στα τέσσερα υιοθετείται ή μεγαλώνει σε ίδρυμα διότι τα δικαστήρια κρίνουν ανίκανους τους γονείς να τα αναθρέψουν» λέει.
Ο ίδιος κατάφερε να τελειώσει το πανεπιστήμιο,να λάβει διδακτορικό και στο μεταξύ να γίνει ηθοποιός στο Χόλιγουντ - έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών» και «Γεννημένοι δολοφόνοι», ενώ δάνεισε τη φωνή του στον πατέρα της «Ποκαχόντας».
Ο κορυφαίος αυτός ηγέτης των αυτόχθονων Αμερικανών, που απεικονίζεται σε 18 πορτρέτα του Αντι Γουόρχολ, περιγράφει έναν καταυλισμό στη Νότια Ντακότα: «Εχει έκταση 2.000 τ.χλμ.,όμως διαθέτει μόνο ένα παντοπωλείο,στη νοτιοδυτική άκρη του. Πολλοί κάτοικοι πρέπει να κάνουν 70 χλμ. με το αυτοκίνητο για να ψωνίσουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν αυτοκίνητο».
Τον Μινζ τον αποκαλούν «πιο διάσημο Ινδιάνο της Αμερικής μετά τον Καθιστό Ταύρο και το Τρελό Αλογο» - αμφότεροι σπουδαίοι αρχηγοί του 19ου αιώνα.Υπήρξε ο πρώτος ηγέτης του Κινήματος των Ινδιάνων της Αμερικής (ΑΙΜ), της μεγαλύτερης οργάνωσης που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες των ΗΠΑ.
Θεωρεί ότι η σωτηρία του ήταν η ΑΙΜ, «η οποία μου επέτρεψε να αισθανθώ υπερήφανος για την καταγωγή μου και να πω στους Αμερικανούς να πάνε να...Η χώρα αυτή είναι ένα κακό ανέκδοτο. Με έσωσε επίσης η φροντίδα των παππούδων μου. Μου έλεγαν να προσπαθώ να είμαι όσο καλύτερος μπορώ κάθε μέρα και αυτό το εφαρμόζω όλη μου τη ζωή» λέει.
Ως Ινδιάνο τον απασχολεί η οικολογία, την οποία φέρνει μόνος του στη συζήτηση. «Στη γλώσσα μας έχουμε 52 ονόματα για τα σύννεφα, αλλά τελευταίως βλέπουμε νέα είδη τους, τα οποία δεν μπορούμε να ονοματίσουμε».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
4 σχόλια:
Αγαπητέ αδελφέ, καλή κι ευλογημένη χρονιά!! (Ευχαριστώ και για τις ευχές σου).
"Εκμεταλλεύομαι" αυτή την ενδιαφέρουσα ανάρτηση, για να παραπέμψω τους επισκέπτες σου στο παρακάτω post: Επιστολή Ορθόδοξου Χριστιανού προς τους Ινδιάνους αδελφούς μας: http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html (ελληνικά και αγγλικά).
Ελπίζω να με συγχωρέσεις που το κάνω με αυτό τον τρόπο.
Εύχομαι καλό αγώνα, με αγάπη, υγεία και ευλογία Θεού.
Καλή χρονιά και από μένα! Να'σαι καλά.
Αγαπητέ φίλε χρόνια πολλά, καλή και ευλογημένη χρονιά καί σέ σένα.
Διαθέτεις το καλύτερο παράθυρο στόν κόσμο.patom
Eidate Nasi kai autoi kai xeiroteroi malista xeklirisan oi Amerikanoi olous tous indianous po po fantasou laos kai autos den leo kai o M´Alexandros eitan kataktitis alla den ekane auta ta aisxh se katakthmenous isa isa tous morfose are Ellada isouna i proth kai pou ktantises alla tha rthei mia mera xasteria giati o laos den ftaiei se tipota
Δημοσίευση σχολίου